D-vitamin

Torsdag, 2. november 2023
Af Stine Troense.
Foto: Colourbox.
Regn, rusk og mørke. November er over os, og vores lager af D-vitamin fra sommersolens stråler er udtømt. Derfor kan det være en god idé at tage et tilskud af D-vitamin – og spise sunde fedtstoffer.
Forskellige kilder til D-vitamin

For tre år siden så det sort ud for os danskere. Eller i hvert fald gråt.

I perioden fra 29. november til 11. december fik vi i Danmark blot 72 minutter med sol. Det er under seks minutter med solskin per dag! De 13 dage med gråvejr blev da også den mest solfattige periode i 60 år, ifølge TV 2 Vejret.

Det var nu ikke på grund af den kedelige vejrrekord i 2020, at Fødevarestyrelsen samme år ændrede deres D-vitamin-anbefalinger i vinterperioden til alle fra fire år.

Fødevarestyrelsens nye anbefalinger kom i forlængelse af en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, der viste, at knap hver femte dansker, der ikke tager vitamintilskud, har D-vitaminmangel om foråret.

Vidste 
du, at ...

vi i vinterhalvåret på vores breddegrader ikke danner D-vitamin i huden? Det er dejligt at komme ud i de få, lyse timer nu, men det er først og fremmest sommerens lagrede D-vitamin, du trækker på i øjeblikket – og som du bør supplere med et kosttilskud og f.eks. fede fisk.

D-vitamin er bl.a. med til at sikre den rigtige balance i dit immunsystem og er afgørende for kroppens optagelse og omsætning af kalk. D-vitaminmangel er med andre ord noget rigtig skrammel, fordi den i sidste ende kan føre til osteomalaci (bløde knogler) og osteoporose (“skøre” knogler). Det fortæller Mette Borre, der er klinisk diætist.


– D-vitamin er vigtigt for alle, og særligt for kvinder, der har passeret overgangsalderen, fordi manglen på det kvindelige kønshormon østrogen betyder, at knoglerne ikke genopbygges i samme grad som tidligere, siger Mette Borre.

Hun tilføjer, at alle over 70 år er udsatte, da deres optagelse af D-vitamin er nedsat på grund af alderen. Og at for lidt D-vitamin også kan svække knoglerne.

Om eksperten

Mette Borre er klinisk diætist og ansat på afdelingen Lever-, Mave- og Tarmsygdomme på Aarhus Universitetshospital. Mette tilbyder også diætetisk vejledning på egen klinik i Aarhus.

Sol og sild

D-vitamin dannes i huden, når du opholder dig i solen.

I vinterperioden er solens stråler dog ikke kraftfulde nok til, at der dannes D-vitamin. Derfor “låner” kroppen af det D-vitaminlager, du opbyggede i sommer, men fra oktober er lageret utilstrækkeligt for selv de største solelskere.

Vidste 
du, at ...

knap hver femte dansker, der ikke tager vitamintilskud, har D-vitaminmangel om foråret? Det viser en undersøgelse fra 2018, som ligger til grund for Fødevarestyrelsens D-vitamin-anbefalinger, ifølge altomkost.dk.

Kosten bidrager også med D-vitamin, men i forhold til solen spiller kosten en mindre rolle. Det betyder dog ikke, at det er lige fedt, hvad du spiser netop nu:

– De vigtigste kostkilder til D-vitamin er fede fisk som makrel, sild, ål, laks og hellefisk samt fedtstoffer som fiskeolie, smør og olier. Der findes også noget D-vitamin i kød, æg, mælk og ost. D-vitamin er 
fedtopløseligt og skal derfor indtages sammen med måltider, der indeholder fedt for at kunne blive optaget i kroppen. Derfor er det ganske praktisk, at vitaminet typisk kommer fra de fede fødevarer, siger Mette Borre og tilføjer, at D-vitamin stort set ikke findes i grøntsager og anden plantemad.

Så meget D-vitamin 
skal du tage …

Anbefalingen til børn over fire år og alle voksne lyder på et tilskud på 5-10 μg (mikrogram) D-vitamin fra oktober til og med april. Andre grupper som babyer, ældre og personer, der ikke bliver udsat for sollys, anbefales et større tilskud. Se mere på foedevarestyrelsen.dk.