Emmas far er en superhelt

Lørdag, 1. juli 2017
Greta Johannsen
Da Henrik blev handicappet efter en 
arbejdsulykke i 2011, gik han helt ned med flaget. Men for et par år siden tog han en beslutning: Han var nødt til at se anderledes på livet. I dag er Henrik en 
inspiration for os alle – og ikke mindst for sin egen datter Emma på 5 år.
Emma med sin far der er en rigtig superhelt

En rigtig superhelt

Emmas far er den bedste til at lave perleplader, han har også en ret sej elscooter – men Emma hader, når hendes far kører på baghjul i kørestolen. Derfor gør han det heller ikke så tit, når Emma er hos ham. Men når han er alene hjemme, er det ikke utænkeligt, at han både kører på baghjul og roder meget mere, end Emma får lov til.

Henrik Stoubæk Karstensen i Augustenborg på Als er far til Emma, og desuden er han handicappet efter en ulykke i 2011, hvor hans fod blev klemt mellem to elstablere (en elstabler er en minitruck), så han nu ikke længere kan gå som andre mennesker.

Emma siger, han har av-av i foden, og det er rigtigt. Hver dag hele året rundt har Henrik ondt i foden, så han har ikke længere noget arbejde, og hans store passion som frivillig brandmand er også fortid. Men så har han Emma. Hver anden weekend og nogle ekstra dage om ugen 
– og hun er grunden til, at Henrik stadig er i live.

Læs også om Charlotte, der blev alene

Henrik har også en far og en mor, der har set til med sorg og bekymring, da Henrik blev handicappet – i dag er hans mor, Lotte Thomsen, helt sikker på, at hendes søn er en supermand, for Henrik har formået at vende sit livs katastrofe til noget positivt. Derfor er han med i konkurrencen om et rejsegavekort på 10.000 kr. til Beach Tours (link fjernet) (se mere nederst i artiklen).

På arbejde i 13 dage

I sommeren 2011 blev jeg færdiguddannet som CNC-operatør. Jeg ville bare i arbejde med det samme, så jeg søgte både her på egnen, og så drømte jeg om at komme ud på en boreplatform i Norge og tjene de store penge. Jeg endte med at sige ja til det første arbejde, jeg fik tilbudt på en maskinfabrik i Kolding. Jeg nåede at være der 13 dage, fortæller Henrik.

Katastrofen

Den 19. oktober 2011. Det er en ganske almindelig dag på maskinfabrikken Tora. Henrik står ved sin elstabler og passer sit arbejde. En kollega kommer kørende på en anden elstabler og ser ikke Henrik og hans køretøj. Kollegaen brager frontalt ind i Henrik, og Henriks ene fod bliver klemt sammen mellem de to maskiner.

På sygehuset siger de, at det er en kraftig forstuvning, og Henrik får en speciel støvle på, der skal støtte foden. Så fortæller de ham, at han har været umanerlig heldig. Men så heldig var han alligevel ikke.– Jeg havde stærke smerter i foden, og 14 dage efter blev jeg indlagt og opereret med det samme. Det viste sig, at jeg havde knust fodleddet, siger Henrik.

Siden er han blevet opereret fire gange mere. Sidste operation foregik i Odense på en specialafdeling, og nu er der ikke mere, lægerne kan gøre for Henrik. Smerterne er de værste, for de er der altid. Fantomsmerter hedder det, men for Henrik er de absolut temmelig livagtige.

Emma var kun en måned gammel, da jeg kom til skade, og jeg kunne ikke være der for hende. Overhovedet ikke. Jeg kunne ikke håndtere en baby, jeg kunne jo ikke engang håndtere mig selv.

Henrik blev bitter

Fordi han gik på sin dårlige fod, fik han en fejlstilling i ryggen, så hvert pinefuldt skridt faktisk gjorde ham endnu mere uarbejdsdygtig. Han foreslog lægerne, at de da kunne amputere den besværlige fod, men det ville de heller ikke.

Undervejs i forløbet fik Henrik en ny kæreste, men hun forlod ham også, fordi han simpelthen ikke var den glade og åbne Henrik, han ellers altid havde været – havde han kunnet, havde han såmænd forladt sig selv.

For et par år siden fik hans mor nok og foreslog ham at besøge en healer i Svenstrup. Måske kunne hun gøre noget? Noget kunne hun. Eller måske var Henrik endelig parat til at se anderledes på livet. Det var første gang, jeg hørte ordet mindfulness. Før ville jeg bare have grinet hånligt og sagt, at det troede jeg ikke på. Men man behøver ikke tro på, at det hjælper. Det betyder bare, at jeg lærte at tænke og meditere og acceptere mig selv.

Hun lærte mig at affinde mig med mit liv. At jeg ikke kan få mit gamle liv tilbage, at smerterne er kommet for at blive. At det er nu og lige her, at jeg er i live. At jeg har en datter, der har brug for mig, så hvis jeg skal være en del af hendes liv, så er det nu.

Henriks nye liv

Derfor har Henrik samlet stumperne af sit gamle liv op og har fået sat gang i noget nyt. Han er blevet medlem af foreningen Kørestolsbrugere og gangbesværede i Graasten og omegn. Han har taget en ny uddannelse som produktionsteknolog og leder nu efter et job – men kun få timer om ugen, for mere kan hans krop ikke holde til.

Den vigtigste person er Emma. Hun er 5 år og har aldrig kendt sin far uden kørestol, og hun er faktisk ligeglad med, om far nu er på hjul eller på ben, og det har lært Henrik noget om sig selv.

Min hverdag er anderledes, end jeg regnede med, den skulle være. Men det er en god hverdag. Jeg vil gerne vise andre smertepatienter og/eller handicappede, at det kan de også få. Derfor har jeg lavet en blog på nettet: et-godt-liv-trods-smerter.dk hedder den, og her fortæller jeg om mit liv.

Jeg håber, at mit eksempel kan bruges af andre, så de kan se, at livet stadig kan være godt at leve, selv om det ikke blev, som man havde forestillet sig.

Læs også om safari i kørestol

Det er nok heller ikke alle kvinder, der kunne forestille sig at leve sammen med Henrik. Han ruller en presenning ud på det pæne parketgulv, og så skiller han havetraktoren ad dér, for hvor skulle han ellers gøre det? Han roder og reparerer ting, laver lige et beslag til cykelanhængeren, flytter speederen fra den ene side til den anden side på havetraktoren, for han har ikke mistet sine evner med motorer.

Men når Emma kommer, bliver det hele lagt til side: Så skal der laves perleplader, tegnes, laves frikadeller, snakkes om vigtige ting, der er sket i børnehaven, og hvis far får sin vilje, skal der også ud og køres på elscooteren – men så skal han også love, at alle hjul bliver på jorden.

Hvem er din superhelt?

Her kan du se alle de superhelte, der indtil nu er med i konkurrencen om et rejsegavekort til Beach Tours på 10.000 kr. Se hvordan man deltager under galleriet.

Hverdagens superhelte
Hvem er din superhelt

Familie Journal hylder over de næste måneder de superhelte, der har gjort livet eller hverdagen nemmere. Skriv ind til os og fortæl om din superhelt. I skal være indstillet på at stå frem med jeres historie i bladet.

E-mail: greta.johannsen@familiejournal.dk - skriv "Superhelt" i emnefeltet.

Brev: Familie Journal, Havneholmen 33, 1561 København V - mærk kuverten "Superhelt".

Til efteråret trækker vi lod om et rejsegavekort til Beach Tours (link fjernet) på 10.000 kr. blandt alle dem, der har skrevet ind (præmien kan ikke ombyttes til kontanter).

Du kan læse meget mere om Beach Tours her >> (link fjernet)