2 skønne æblekager
Opskrift på fransk æblekage
(4 pers.)
6-8 mellemstore æbler
1½ dl vand
3 spsk. sukker
1 spsk. citronsaft
Creme:
3 æggeblommer
1 spsk. sukker
2 tsk. majsstivelse
3 dl mælk
½ tsk. vaniljesukker
Marengs:
3 æggehvider
125 g sukker
Skræl æblerne, halvér dem og fjern kernehuset. Kog vand, sukker og citron op og kog æblerne møre i lagen. Tag æblerne op, lad dem dryppe af og læg dem i et ildfast fad.
Creme: Pisk ingredienserne sammen i en gryde og varm op, til cremen jævner. Hæld cremen over æblerne.
Marengs: Pisk hviderne stive og pisk sukkeret i lidt ad gangen. Fordel marengsen over cremen.
Bag æblekagen 15-20 min. ved 175°, til marengsen er gylden.
Bagt æblekage med blåbær
(4 pers. )
75 g tørt franskbrød
4 store marcipanmakroner
50 g hasselnøddekerner
50 g sukker
750 g faste æbler
100 g blåbær
75-100 g sukker
50 g smør
Pynt:
Mynte
Miks franskbrødet til rasp i en blender sammen med makroner og nødder eller riv franskbrødet og bland det med knuste makroner og finthakkede mandler. Smelt smørret på en pande og rist brødblandingen sprød under jævnlig omrøring. Riv æblerne groft, bland dem med blåbær og smag til med sukker.
Kom æbler og brødblanding lagvis i et smurt ovnfast fad. Slut med brød og læg smørklatter på. Sæt fadet i ovnen ca. 40 min. ved 175° på midterrillen. Servér æblekagen lun eller kold med flødeskum.