Ludomani i familien

Lørdag, 2. december 2023
Af Puk Elgård.
Foto: Colourbox.
Puk forsøger at besvare spørgsmålet om, hvordan man bedst og mest skånsomt hjælper en person, man mistænker for at være ludoman.
Person holder en masse spillekort i hænderne

Kære Puk

Vi har en stærk mistanke om, at et familiemedlem er ludoman, og vil gerne hjælpe, men er i tvivl, om hvordan vi griber sagen an, uden at vi bliver uvenner. Det er jo en lidt prekær sag at tale om.

Personen låner penge af os, men vi tror ikke, at de bliver brugt til det, vedkommende siger, men i stedet går til spil. Det drejer sig om flere tusinde kroner over lang tid, og det påvirker både vores økonomi og vores forhold til personen.

Hvad gør vi, og hvordan kan vi hjælpe bedst og mest skånsomt?

De to naive

Kære De to naive

Det er godt, at I er opmærksomme, for ludomani er alvorligt.

Klinik for Ludomani under Odense Universitetshospital behandler ludomani gratis og uden ventetid. Der er rådgivning (også for pårørende) mellem kl. 8-15 alle hverdage på tlf. 29 13 80 45. Center for Ludomani i København har også gratis rådgivning og behandling og kan kontaktes på tlf. 70 11 18 10.

Der er flere steder, hvor I kan henvende jer til en rådgivende samtale, og jeg anbefaler jer at kontakte en af disse, da I har brug for professionel vejledning og ikke bare mine råd.

Ifølge Ludomaniforeningen havde 155.000 danskere mellem 18 og 78 år i 2022 problemer med pengespil, og andelen af unge, der kommer i problemer, er stigende.

Der er god grund til at tage situationen meget alvorligt, for ludomani kan give meget store problemer. At være afhængig er ofte forbundet med stor skam, og derfor er det vigtigt, at man indleder samtalerne omsorgsfuldt, så den pågældende mærker, at man oprigtigt ønsker at hjælpe.

Det kan være en lang og sej proces med mange benægtelser undervejs, og derfor opfordrer jeg jer til at kontakte en af klinikkerne og få rådgivning.

Held og lykke. Og tak for at bringe emnet op.

Mange hilsner fra Puk