Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Her er læsernes tips og ideer til håndarbejde, samt en guide over almindelige forkortelser og udtryk i strikkeopskrifter og håndarbejde generelt. God fornøjelse!
arb = arbejdet
beg = begynd(else)
bdt = bundt
db = dobbelt
dia = diagram
dr = drejet
dst = dobbelt stangmaske
fm = fastmaske
forstk = forstykke
forts = fortsæt
fv = farve
glat = glatstrik
grp = gruppe
gtg/gent = gentag
hjp = hjælpepind
hst = halv stangmaske
indt = indtagning
km = kædemaske
kantm = kantmaske
krebsem = krebsemaske
lm = luftmaske
m = maske
mrk = mærke
ngl = (garn)nøgle
omg = omgang
omsl = omslag/slå om
p = pind
perle = perlestrik
r/R = ret
rapp = rapport
rest = resterende
rk = række
rl = rille
slutn = slutningen
sm = sammen
st = stangmaske
str = størrelse
tilb = tilbage
udt = udtagning
vr/Vr = vrang
? Jeg har syet to søde og "posede" nissehuer til mine børnebørn af et par gamle, røde joggingbukser med ribkanter forneden. Jeg klippede benene af 30 cm fra bunden, rynkede toppen sammen og syede en kvast i.
Jeanne Gertsen, Herlev
? Jeg er ikke det store strikkegeni, men hygger mig med enkle strikketøj. Jeg har bl.a. strikket nogle rør af restegarn, som jeg trækker på armene, når jeg ligger i sengen og læser. Jeg bruger samme model til at trække på termokanden, når vi skal have kaffe med på tur.
Inger S. Jensen, Kbh. Ø
? Jeg strikker tit dukketøj af restgarner. Men hvis jeg f.eks. har 2-3 ngl hvidt, er de aldrig helt ens, derfor strikker jeg skiftevis 2 pinde med hvert ngl. Det ser pænt ud, og overfladen bliver jævn.
Kirstine Christensen, Skals
? Hold orden på strikkepindene med en stor, ny, vævet gulvklud: Stik pindene ind i løkkerne på kluden, så de sidder i nummerorden efter tykkelse. Rul kluden sammen, og bind et bånd om.
Elisabeth Majland, Åbyhøj
? Det kan være svært at få pæne kanter på et patentstrikket halstørklæde, men prøv denne metode: Strik sidste maske ret på hver pind, og tag første maske på hver pind vrangvendt løst af (altså med garnet foran arbejdet).
Elise Thing, Amager
? Når jeg strikker striber i ribkanten på trøjer eller strømper, strikker jeg altid 1. omg med den nye farve i ene ret. På den måde bliver striberne meget pænere.
Edith O. Jensen, Hadsund
? Mine knapper er sorteret og sat på piberensere og sikkerhedsnåle. På den måde er det nemt at overskue samlingen, og jeg kan hurtigt finde dem, jeg skal bruge.
Charlotte Elfving, Randers
? Jeg får bl.a. tiden til at gå med at strikke mange lune strømper til børn, men er tit usikker på størrelserne. Nu har jeg hentet et måleskema i en skobutik, her kan jeg ud fra skostørrelsen se fodens længde, og således strikke i den rigtige størrelse.
Maria Sørensen
? Jeg bruger curlerpinde til at holde de strikkede dele sammen med, når jeg skal sy sammen. De holder bedre, og de stikker ikke ligesom knappenåle.
Githa Westen, Kastrup
? Skal du sy i cowboystof, enten i hånden eller på maskine, så brug en skindnål. Skindnålen går langt lettere igennem det tykke stof end en almindelig synål.
K. Michaelsen, Kbh. S
? Hvis tøjet har en tendens til at glide af bøjlen, og ende i bunden af skabet, så prøv at gøre dem "skridsikre" med skumgummi: Klip strimler af engangsvaskeklude. Vikl strimlerne om bøjlernes ender og sy fast.
Karen Marie Michaelsen, Kbh. S
? Når jeg lukker af på mit strikketøj, bruger jeg altid en hæklenål. Det er meget nemmere, og kanten bliver mere jævn og fin.
Kirstine Christensen, Skals
? Når jeg strikker "lus" på en bluse, strikker jeg dem med dobbelt garn. På den måde træder lusene tydeligere frem, og de forsvinder ikke ind i strikketøjet, når dette presses.
E. Nissen, Vejby
? Jeg har altid 10-12 tryklåse liggende parat, når jeg strikker. Tryklåsene bruger jeg til at afmærke f.eks. ud- og indtagninger.
Kirsten Nissen, Kbh. S
? Har du ikke lige et stykke skrædderkridt til at tegne mønsterdelene op på stof med, så kan du bruge et stykke håndsæbe i stedet for.
Marianne Michaelsen, Dragør
? Når man strikker efter mønsterdiagrammer, er det en stor hjælp at forstørre mønstret op på kopimaskine.
Karen Michaelsen, Amager
? I min sykasse har jeg to korkpropper, en til synåle og en til knappenåle. Nålene er nemmere at transportere, når de er stukket ned i en prop, og så forsvinder de heller ikke ind i nålepuden.
Marianne Michaelsen, Dragør
? Lav en nem strikket bold til baby af et aflangt stykke strik, der er dobbelt så bredt som det er højt. Sy sammen til et rør, men lad en lille åbning stå. Rynk sammen øverst og nederst, og hæft enderne. Fyld nu bolden med vat og sy åbningen til.
Dorte Bertelsen, Vanløse
? Når jeg skal ha' mit håndarbejde med rundt omkring, har jeg altid et par korkpropper med. Propperne bruger jeg f.eks. til at stikke broderesaksens spidser i, eller strikkepinde eller nåle. På den måde undgår jeg at stikke fingrene og lave huller i "gå i byen"-tasken.
Karen Michaelsen, Kbh. S
? Hvis jeg skal markere noget undervejs i et strikketøj, bruger jeg store tryklåse, da de er nemme at flytte rundt med.
Jytte Nielsen, Aalborg
? Strik en cardigan af alle dine garnrester: Tag udgangspunkt i en klassisk strikkeopskrift, og lav masser af striber, smalle og brede mellem hinanden i forskellige kvaliteter og kulører.
Valborg Jensen, Hobro
? Er du sluppet op for garn og ikke kan skaffe mere, der er helt magen til, kan det være en løsning at strikke skiftevis med nyt og gammelt garn i smalle striber. Hvis det er ærmerne, du er i gang med, er det en god ide at strikke begge samtidig, så de bliver ens.
Charlotte Elfving, Randers
? Når man syr i cowboystof, enten i hånden eller på en maskine, brug da en skindnål, så går det som en leg.
Karen Michaelsen, Amager
? Når jeg strikker en bluse med rullekrave, strikker jeg den første halvdel med de pinde, der nævnes i opskriften. Den anden halvdel strikkes på pinde et nummer større. Det bevirker, at kraven spredes pænt ud, når man har blusen på.
Ruth Hansen, Juelsminde
? Hæft strikketøjets dele sammen med runde tandstikker, når de skal sys sammen. Tandstikkerne "forsvinder " ikke så nemt i strikketøjet som knappenåle, og så falder de ikke ud.
Johna Rasmussen, Ballerup
? Er du træt af, at hæklegarnet ikke er til "at styre"? Tag en marmelade- eller rødkålsbøtte af plastik og slå et passende hul i låget med en hugpibe. Put garnet i, træk garnenden igennem hullet, sæt låget på og der er styr på det!
Bodil Nielsen, Ringe
? Min symaskine bruger jeg meget, så mine symaskinenåle bliver hurtig "døve" i spidsen. Da maskinnåle er ret dyre, tager jeg et stykke meget fint sandpapir og syr i det nogle gange, selvfølgelig uden tråd. Nålene bliver som nye, og jeg sparer derved mange penge.
Irene Boje, Aalborg
? Et flipover-fotoalbum er ideelt til opbevaring af strikkeopskrifter klippet ud af ugebladene. På denne måde er det nemt og overskueligt at holde styr på sine opskrifter.
Lotte Møller, Nibe
? Når jeg vasker mine uldne striktrøjer, lægger jeg dem til tørre mellem to stykker silkepapir med den glatte side ind mod trøjen, så bliver de meget flotte.
Anja Sørensen, Randers
? For at holde mine hjemmestrikkede bluser bløde og lækre vasker jeg dem i hårshampoo, ruller dem i et frottehåndklæde og hænger dem op på et kosteskaft (gennem ærmerne).
Ina Schou, Gilleleje
? Jeg har en kurv med hjemmestrikkede strømper stående i entreen. Min mand, søn og børnebørn elsker at de bare kan gå hen og finde de strømper, de kan lide og passe.
Signe Kristiansen, Asperup
? Når jeg strikker strømper, strikker jeg rib (1 r, 1 vr) til jeg kommer til hælen. Hælen strikker jeg glat. Når jeg er færdig med hælen strikker jeg igen rib på overstykket, mens jeg strikker understykket glat. Metoden giver en rigtig god pasform i alle størrelser.
Signe Kristiansen, Asperup
? Jeg hækler mine strikkede bluser sammen ret mod ret. Ved ærmerne begynder jeg forneden i ærmegabet og hækler ærmegabet rundt. Skal sømmen trævles op, løsner jeg blot hækletråden.
Rudi Pedersen, Kr. Såby
? Når jeg strikker sokker eller vanter, bruger jeg 3 pinde i stedet for 4. Det er mange "pindeskift", man på den måde sparer.
Edel Nielsen, Bornholm
? Når jeg skal sy en lynlås i en skindjakke, bruger jeg tape til at holde lynlåsen på plads med, da det jo ikke er muligt at sætte knappenåle i. Tapen kan pilles af bagefter.
Karen Bundgård, Dianalund
? Når jeg lægger hæklearbejdet fra mig, sætter jeg altid en sikkerhedsnål i masken, så undgår jeg at arbejdet trævler op.
Charlotte Elfving, Randers
? Skal du tråde stoppenålen med meget tykt garn, så prøv følgende: Stik en dobbelt sytråd i nålen, put garnet gennem trådløkken og træk i sytråden, så følger strikkegarnet nemt med gennem nåleøjet.
Birthe Sørrensen, Randers
? Den allernemmeste måde at markere ind-og udtagninger, når man strikker, er at bruge gammeldags hårklemmer. De er nemme at hægte rundt om maskerne, og nemme at flytte til næste ud/indtagning.
Grethe Jensen, Nykøbing F
? Har du en rest flot, hæklet mellemværk liggende, så er sådanne flotte gamle klenodier meget velegnede som pynt på f.eks. en cardigan: Sy mellemværket oven på cardiganen med tætte siksaksting. Klip evt. bagefter cardiganens strikstof væk under mellemværket, så trøjen bliver lidt gennemsigtig.
Bettina Kejser, Kr. Såby
? Hvis maskerne glider lidt trægt på hæklenål eller strikkepinde, så prøv at gnide pindene med lidt kartoffelmel, det giver glattere pinde.
Charlotte Elfving, Randers
? Strikkede kjoler af tyndt garn har en tendens til at rulle opad forneden, trods dobbelte kanter. Jeg trækker blybånd, der kan købes i metermål i gardinforretninger, igennem sømmen. Så falder kjolen flot og glat.
Gerda Kvist, Randers
? Jeg synes, det er synd at kassere de bøjler, man får fra renseriet. Så jeg har fundet på at hækle rundt om dem med 3 farver garn på én gang og hæklenål nr. 5 eller 6. På den måde bliver bøjlerne endnu bedre i brug og kønne at se på.
Valborg Jensen, Hobro
? En ekstra stærk ribbort opnår man ved at slå masker op med en meget lang tråd og strikke den første pind med dobbelt garn.
Birthe Sørensen, Randers
?
Når jeg skal strikke rib i halsudskæring, ærmegab osv,. strikker jeg, når jeg har samlet maskerne op, første pind drejet ret. På den måde undgår jeg huller, og kanten bliver meget fin og ensartet.
Lise Jensen, Randers
? Jeg strikker altid ryg og forstykke på en gang på en rundpind, når jeg strikker bluser. Skuldersømmene strikker jeg sammen, og ærmerne strikker jeg på fem strømpepinde. På denne måde bliver der næsten ingen sammensyninger, og resultater bliver pænere, synes jeg.
Mia Maria Bloch, Skjern
? Jeg plejer at hækle stropper til mine håndklæder og viskestykker af kulørte bomuldsgarnsrester: Jeg slår ca. 20 luftmasker op og hækler 1-2 rk fastmasker frem og tilbage, før jeg syr stropperne på. På den måde får jeg brugt selv de mindste garnrester, og stropperne er utroligt stærke!
C. Pedersen, Odense
? En køkkenrulleholder er ideel til at sætte garnnøgler på, når man strikker. Så bliver garnet, hvor det er og ruller ikke rundt omkring.
Else Hansen, Odense
? Vil du have styr på dine rundpinde, er det en god ide at lægge dem i plastiklommer i et ringbind. Sæt en label på hver lomme med pindens tykkelse og længde, så du er fri for at skulle måle efter hver gang.
Susanne Kristiansen, Kr. Såby
? Jeg strikker til mit kommende barnebarn. Nogle mønstre er ret indviklede, og så er det svært at huske hvilken pind i mønstret, man lige skal til, eller hvor langt man er midt i strikningen. Jeg lægger tandstikkere eller knapper på bordet, og så flytter jeg rundt. F.eks. 3 stk. hvis jeg er ved række nr. 3 i mønstret . Det gør strikningen meget lettere og sjovere.
Lene Kjærgaard, Fanø
? I stedet for tråd bruger jeg trykknapper som markering på mit strikketøj. De er meget nemmere at flytte med, efterhånden som strikketøjet skrider frem.
Ella Tetsche Præstø
? Jeg gemmer altid en banderole fra hvert færdigt arbejde, hvorpå jeg skriver, hvad pindenr. jeg brugte. På den måde slipper jeg for at lave strikkeprøve næste gang, jeg strikker i samme garn. Der er meget godt nissefyld i en brugt fiberpude, og det er som nyt, når puden sprættes op.
Tina Franzen, Ruds Vedby
? Her er en rigtig nem måde at lave en snoet garnsnor på: Mål garnets længde og antal tråde ud. Bind den ene ende af garnbundtet til et dørhåndtag og den anden til piskeriset på en elektrisk håndpisker (sæt kun et piskeris på). Stram trådene godt og start piskeren. I løbet af et øjeblik er snoren snoet og klar til at blive gjort dobbelt og færdig.
Birthe Jensen, Aalborg
? Når jeg strikker ene r et, tager jeg den sidste maske "drejet" af, det giver en meget fin kant.
Dora Pedersen, Brædstrup
? Hvis man strikker, når man er i byen, på længere køreture og lign., kan man ofte komme til at glemme at få et målebånd med. Dette problem kan løses ved at lime et stykke målebånd fast på bagsiden af de opskriftshæf ter og blade, der ofte er i ugebladene.
L. Møller, Nibe
? Når jeg skal strikke efter et indviklet mønster med diagram, får jeg både tekst og diagram forstørret på en fotokopimaskine. Det er en kæmpe lettelse, da det, for mig, er umuligt at strikke nøjagtigt efter de små tegn og bogstaver.
Ingrid Margrethe Johansen, Frederiksberg
? Prøv, næste gang du strikker en trøje, at strikke ærmerne modsat! Dvs.: Saml det antal masker, som ærmet skal slutte med, op på trøjen. Strik opskriftens udtagninger som indtagninger, og slut med ribkanten. Nu er det nemt, hvis du siden vil ændre ærmelængden til kortere eller længere!
Karen Michaelsen, Amager
? Når jeg strikker strømper, strikker jeg altid med 2 tråde i hæl og tå. Den ene tråd må gerne være bomuldsgarn, så holder strømperne længere.
Kristine Christensen, Skals
? Jeg skulle for nylig brodere navne på en dåbskjole. Det gik nemt, fordi jeg riede et stykke stramaj på og syede korssting igennem dette. Til sidst trak jeg stramajtrådene ud.
Dorith Nielsen, Sæby
? Da jeg strikker en del filtsko kan det være et problem at smøre latex under bunden, så det ikke løber ned langs siderne. Rul to håndklæder og saml dem med elastik, så virker det som en skruestik og latexen bliver, hvor den skal.
Kirsten Jakobsen, Mors
? Jeg bruger tit mine garnrester til flotte stribede ribkanter til børnetrøjerne: Slå op og strik 1. pind rib (1 drejet ret, 1 vrang). Skift nu farve for hver pind i ribkanten, der hele tiden strikkes med 1 drejet ret og 1 vrang. Det bliver en flot, elastisk bort og man strikker kun med en farve ad gangen. Man kan bruge de farver man har, og mønstrene ser man først efterhånden som man har strikket dem.
Dorith Nielsen, Sæby
? Hvis du har problemer med at sy glatte stoffer, som f.eks. silke, sammen på maskinen, så prøv følgende: Læg et stykke smørrebrødspapir under stoffet, mens du syr. Papiret rives af bagefter.
Susanne Kristensen, Kr. Såby
? Når jeg syr kraver, hals-kanter og andet, hvor der skal klippes hakker i sømrummet, bruger jeg en takkesaks: Jeg syr stikningen og klipper derefter sømrummet ned med takkesaks, tæt på sømmen.
Amanda Elfving, Randers
? Brocheide: Da jeg var ung lavede vi ministrikketøj som brocher, og som strikkepinde brugte vi tandstikkere eller tændstikker. Børn kan også lave dem.
Karen Michaelsen, Kbh. S
? I stedet for mønsterpapir, som jeg synes er dyrt, bruger jeg klare plastsække: Spræt sækken op og bred den ud over mønstret. Det er nemt at tegne med en vandfast tusch oven på plasten, og mønstret ses tydeligt igennem. Klip mønstret ud, det kan nu holde til at blive sat fast på stoffet med knappenåle rigtig mange gange, da det er meget stærkere end mønsterpapir.
Lykke Bartholdy, Odder
? Jeg strikker og hækler mange nisser og krammedyr, der skal udfyldes. I stedet for at bruge den dyre pladevat, gemmer jeg gamle undertrøjer, T-shirts, bluser, viskestykker, håndklæder m.m. Disse klippes i passende stykker og stoppes i figurerne. Nu kan nisser m.m. også nemt vaskes og fyldet bliver, hvor det er.
Rigmor Kristensen, Horsens
? Når jeg syr små korsstingsmotiver, f.eks. nisser med 4 farver, trækker jeg garnet på 4 nåle med hver sin farve. På den måde kan jeg hurtigt skifte farve, og jeg skal ikke så ofte slås med at få garnet igennem nåleøjet.
Linne Hedegaard, Thy
? Når jeg har en rest garn, trækker jeg garnenden gennem en nål og stikker den tværs ind gennem nøglet. På denne måde løber garnet ikke op, når det ligger og venter på at blive brugt.
Else Søndergaard, Hørning
? Hvis et diagram til en opskrift er svær at se, fordi det er trykt småt, så går jeg på biblioteket og forstørrer det op på deres kopimaskine. Det er en stor lettelse.
Doriit Breuning, Frederiksberg
? Når jeg strikker strømper, er et bundt garn ikke nok og to bundter er for meget. Derfor strikker jeg en strømpe af hvert bundt. Så har jeg to rester, der er lige store, som jeg strikker sammen med andre "dobbelte" rester til "restestrømper". Børnene er vældig glade for disse kulørte strømper.
I.L.S., Skive
? Kasser ikke gamle T-shirts, de er perfekte som fyld i hæklede eller strikkede grydelapper: Hækl eller strik 2 kvadratiske stykker til hver grydelap. Klip 1-2 stykker (lidt mindre end grydelappen) ud af T-shir ten til hver grydelap. Sy de strikkede/hæklede dele sammen med T-shirtdelene imellem. Resultatet er dejlige, tykke grydelapper, hvor man med garanti ikke brænder fingrene.
Lena A. Vallenvig, Vejle
? Når man strikker efter et mønster, er det ofte svært hurtigt at se, hvor man er kommet til i diagrammet. Jeg er begyndt at sætte en af disse gule, selvklæbende sedler under den mønsterrække, jeg strikker. Jeg kan nu hurtigt se, hvor til jeg er nået, og ved næste række flytter jeg bare lappen. Man kan efterhånden få disse blokke i mange størrelser, jeg fandt en aflang - som passer rigtigt fint.
Lone Bendtsen, Hvidovre
? Hvis du strikker med flere farver, er sugerør gode til at holde garntrådene adskilte. Træk enden af hvert garnnøgle gennem et sugerør, før du begynder at strikke, så vikler garnet sig ikke så let sammen.
H. Jørgensen, Sønderborg
? Rundpinde opbevares bedst i en rund kagedåse, hvor de ikke risikerer at blive bøjede. I dåsen er der også plads til målebånd og en stor maskenål.
Marianne Michaelsen, Dragør
? Jeg strikker tit disse nemme karklude af bomuldsgarnrester: Slå 2 m op og strik ret. Tag 1 maske ud i starten af hver pind til der er 100 masker. Strik nu de første 2 masker sammen på hver pind til der ikke er flere tilbage.
Hanne Werner
? Når jeg strikker halskanter på store trøjer, er det besværligt at tumle rundt med hele strikketøjet. Derfor putter jeg trøjen i plastpose, så kun halskanten er over posen. Nu er det nemt at dreje arbejdet rundt efterhånden som omgangene strikkes!
Karen Michaelsen. Kbh. S.
? Når jeg skal montere strikketøj, og garnet er kraftigt, deler jeg trådene, så ser man ikke sammensyningen.
Bente Adelkilde
? Har man en gammel striktrøje, kan man gøre den lidt mere sjov ved at hækle en lille blomst og bruge den som broche. Sy den på med en tryklås, så den er til at tage af, når trøjen skal vaskes.
Lotte Møller, Nibe
? I genbrugsforretninger kan man tit købe garn til billige penge. Jeg har endda været heldig og fundet hele pakker med mange nøgler af samme indfarvning, som nogen aldrig har fået brugt, og så har indleveret til butikken.
Amalie Jensen
? Jeg strikker altid ærmerne modsat, dvs. at jeg starter oppefra og slutter med ribborten forneden. Når børnenes ærmer bliver for korte, trævler jeg ribborten op, strikker et ekstra stykke, samt laver ribborten igen.
Inge Jensen, Aalborg
? Når jeg strikker strømper, er 1 bundt garn ikke nok, og 2 er for meget. Derfor strikker jeg en strømpe af hvert bundt. Så har jeg 2 rester, der er lige store, som jeg strikker "restestrømper" af. Dem er børnene vældig glade for.
Inge Lise Stephansen, Skive
? Når jeg syr lynlåse i, undgår jeg rining ved først at sætte lynlåsen på med klar tape. Derefter syr jeg igennem det hele og trækker tapen af, når jeg er færdig.
René Christiansen, Haderslev
? Jeg opbevarer mine mange garnrester i store plastbeholdere med låg, så jeg kan se, hvad jeg har, og ikke risikerer møl m.m. i garnet. Jeg lægger et stykke håndsæbe ned i garnet, så det kommer til at dufte dejlig friskt.
Jeanne Gertsen, Herlev
? Når jeg strikker med ujævnt garn, hvor det er svært at se maskerne, placerer jeg en mærketråd for hver 10. pind. På den måde er det nemt at tælle
antal pinde, så f.eks. for- og bagstykke bliver lige høje.
Dorte Bertelsen, Vanløse
? Jeg bruger en lille makeuppung til tilbehøret i strikketasken. I pungen har jeg altid: 1 lille saks, målebånd, sikkerhedsnåle og stoppenåle i en lille dåse, pindetæller og hæk lenål.
Hanne Kennedy, Kbh. SV
? Frisk den gamle cardigan op med kulørte kanter: Find et nøgle garn i en kontrastfarve og hækl med dette rundt langs alle kanter. Sæt evt. også nye knapper i, der matcher kanternes farve.
Kette Mortensen, Skårup
? Jeg bruger strømpepinde til at "parkere" skuldermaskerne på, indtil de skal strikkes sammen. Jeg holder maskerne på pinden med en korkprop i hver ende, men man kan også vikle en elastik om enderne.
Benedikte Andersen, Frederiksberg
? Hvis halskanten på den strikkede bluse er blevet for løs, kan det reddes med en række krebse-masker hele vejen rundt.
Rebekka V., Vanløse
? Garnrester, strikkeprøver og ituklippet strik kan blive udmærket fyld i syede og strikkede dukker og tøjdyr.
Margarita C., Valby