Selvom træer og buske er gået i dvale, og det er brunt eller hvidt derude, behøver haven ikke at se kedelig ud. Det mener chefgartner i Tivoli Tom Knudsen. Han står bag den gamle haves store farverige julekrukker, og han viser os her et par eksempler, som man sagtens kan lave derhjemme.
Krukken her får man hurtigt øje på. I midten troner en blød ene, Chamaecyparis ’Squarrosa’, og rundt om er plantet to slags lyngplanter og rosa påskeklokker. Påskeklokkerne kan godt hænge lidt i frostvejr, men de rejser sig igen.
Grøn og rød er julens klassiske farver, og derfor er denne krukke holdt i de to farver. Den er tilplantet med blød ene, Chamaecyparis ’Squarrosa’, grøn skimmia, Skimmia confusa ’White Globe’, der får hvide blomster, Ilex verticillata med røde bær, bjergte, Gaulteria procumbens, med røde bær, rød kornel og grøn efterårslyng, Calluna vulgaris ’Zelia’. Jorden er dækket med mos, der beskytter planterne mod frost og holder på fugten.
Hyacinter tåler en del kulde, så selv om de først springer ud om foråret, kan du snildt drive dem i blomst indenfor og plante dem i en krukke udenfor. De holder dog ikke så længe. Rundt i kanten ligger gran, som både pynter og beskytter jorden mod frost. Det er smart, hvis du har andre løg liggende i krukken, f.eks. tulipanløg.
Gran, ene, skimmia og andre stedsegrønne vækster er fine i krukker om vinteren, fordi giver haven farve og leder tankerne mod jul. Derfor bruger chefgartner i Tivoli Tom Knudsen de stedsegrønne planter i stort set alle Tivolis krukker om vinteren.
Han anbefaler, at du bruger krukker, der er frostsikre. Ellers risikerer du, at de sprænger i kulden, når vådt regnvand fryser til is. Sørg også gerne for, at der er hul i bunden af krukken, så vandet kan løbe fra. Det er desuden klogt at lade krukken ”svæve” en smule over underlaget, så vandet lettere løber fra. Det kan du gøre ved at placere nogle små klodser under krukken.
Se, hvordan du laver et flot julefad til haven eller stuen her: