Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
”Man bliver glad af at spise en god kage – og det er sundt at være glad”, står der på et skilt uden for Hovedgaden 15 i Humble på Sydlangeland.
To caféstole, et lille, rundt bord og en god, gammeldags bagerkringle hænger over butikken.
Her sætter 60-årige Britta Andersen hver dag fingeraftryk på det gode brød, den lækre kage og dermed det gode liv. I foreløbig 14 år har Britta været indehaver af det lille bageri i syd på den lange ø. I sommerhalvåret står hun glad op kl. 2, når uret ringer. 12 timer senere, kl. 14, er arbejdsdagen i store træk forbi, men hvorfor dog knokle så mange timer hver dag?
– Jaeh, det var vel også en lidt skør idé, men da bageriet kom til salg, sprang jeg til, smiler hendes øjne i baglokalet over en kop kaffe.
Læs også: Der skulle ske noget, så vi købte en campingplads...
Små børn passer ikke sammen med arbejdstiderne som bager, så på et tidspunkt efterlod Britta forklædet på en krog og fandt andre job.
Hun sejlede blandt andet som jomfru i det kolde køkken på Langeland-Kiel-ruten og lavede også desserter, men da færgen lagde op, gik hun i land og fik job i en bagerbutik. Men da til salg-skiltet stod ved Humble Bageri, slog hun det første brød op her.
– Jeg havde brug for at få hænderne ned i bolledejen igen, griner hun.
I sommerhalvåret ”hæver” Humble Bageri til det tredobbelte. Hvor fire voksne ansatte inklusive Britta i vinterhalvåret klarer at give kunderne gode krummer og gane-venlige smagsoplevelser, skal hun bruge i alt seks voksne og 14 unge i sommerperioden.
Britta er mormor og farmor til i alt otte børnebørn i alderen 3 til snart 16 år.
Hun er også mormor/farmor på bonusmåden til en masse afrikanske børn fra landsbyen Nnudu i Ghana.
Da den langelandske kunstner Hans Kjær for en række år siden i Lions Club Langeland-regi sendte en mail rundt om, at ”der er stadig ledige flybilletter til vores tur til Ghana,” blev det nemlig begyndelsen på en anden kærlighedshistorie.
Britta søgte Lions-folkene om 2.000 kr. til en bageovn, fik dem bevilget, fløj med Hans Kjær og andre deltagere til Ghana og har nu ad foreløbig tre omgange bagt boller, fortalt om danske brødskikke, nødder, kerner og frugter i brød og kager i Ghana.
Hun har også bagt bananmuffins og snobrød med de lokale og sunget og danset med dem.
Det har været en øjenåbner for hende, og Britta har totalt tabt sit hjerte til nnudu’erne. Hun har en stående invitation fra høvdingen, der har tilbudt hende et stykke jord, hvor hun kan bygge et bageri på, så:
– De er utrolig søde, gæstfrie og venlige, så jeg skal simpelthen derned igen, når der bliver tid og mulighed.
Se også: Til ære for mine bedsteforældre: Frederik værner om huset på klitten
Produktudvikling er et langt ord. I Brittas mund bliver det til kager med nye smage, for eksempel lakrids-mazarinkage, lakrids-marengs og lakrids-makronsnitter.
– Jeg er nødt til at finde på noget nyt hele tiden, ellers bliver det alt for kedeligt, så jeg googler og går på Facebook og får idéer, som jeg bygger videre på.
Traditioner skal der også være tid til at holde ved lige. Derfor har hun og hendes mand, Knud Arne Hansen, i en række år holdt store julebagedag i bageriet med de fire børn, svigerbørn og alle børnebørnene:
– Det er sjovt, og vi har rigtig gang i en masse, lyder det fra et af dem, Clara på 14 år.
Også hendes lillesøster, Julie på 10 år, og kusinen Maise på 11 år fortæller om den årlige bagedag. Der bliver bagt vaniljekranse og andre småkager til den store guldmedalje, og der falder krummer og kager af til skolekammerater, venner og bekendte.
Clara har i øvrigt sin egen blog, cakesbyclara, og måske er det hende, der en dag overtager bageriet... Der er i hvert fald bud efter hende. Hun elsker at bage og dekorere, og hun har bestillinger til et guldbryllup, en konfirmation og en barnedåb på ordresedlen.
Læs også: Sting på sting får "brodøserne" historien frem
Humble Bageri kan købes. Nu er det nemlig Britta Andersen selv, der har sat et til salg-skilt op. Ikke fordi bageriet går dårligt, eller hun er træt af det, men fordi hun gerne vil noget andet:
– Jeg er snart 61, og Knud Arne på vej mod 74, så det kunne være sjovt at prøve noget andet, siger hun.
Politik er ikke lige på ønskelisten, selv om flere partier har været ude med snøren. Men at rejse til Grønland, Færøerne, Island og måske en tur til Nordkap trækker. Men indtil videre er det i bageriet, man kan finde Britta. Og hun har naturligvis selv en favorit, når det kommer til bagværk:
– En kanelsnegl, og den skal være lun.