
Hvis tv-programmet ”Kender du typen” lagde vejen forbi det klassiske parcelhus i Aabenraa, ville de formentlig famle lidt i blinde, når de nåede til dette værelse.
Blandt merchandise for en spansk fodboldklub, elektronik og klassefotos hænger en rød såkaldt fez-hat med Ørkenens Sønner, mens skrivebordet og bogreolen rummer bøger, som, man vist ikke behøver være livsstilsekspert for at konkludere, typisk læses af det mere modne publikum; ”Dansk revy – 150 år dokumenteret i tekst og billeder”, naturligvis både etteren og toeren, men også biografier og samtalebøger med Søren Pilmark, Lise Nørgaard, Niels Olsen, Ulf Pilgaard, Poul Bundgaard, Flemming Jensen, Thomas Eje og mange, mange flere.
– Jeg tror ikke, nogen af mine venner ved, hvem ret mange af de her mennesker er, siger dagens hovedperson med et lille grin.
Værelset tilhører nemlig ikke en pensioneret kulturforsker, men derimod den 16-årige gymnasieelev Esben Thaysen Nissen. Og det er ikke kun vennerne, der ikke deler hans passion for revy. Ingen af hans tre roomies, altså hans forældre og tvillingebror, deler passionen, og det er således ikke noget, Esben på nogen måde er vokset op med.
Uden at kende ordet revy eller endnu vigtigere betydningen af det tabte den dengang 10-årige Esben i 4. klasse sit hjerte til genren. Jagten på et comedyklip og det næste grin foregik på Youtube, hvor han pludselig stødte på en anderledes video.
På en scene stod nogle ældre mennesker, og det, de sagde, fik den propfyldte sal til at brøle af grin. Esben selv forstod egentlig ikke, hvad der var så sjovt, men noget måtte det jo være. I hvert fald var hans nysgerrighed vakt, og han fik googlet sig til, at sketchen, som var fra Cirkusrevyen, hed ”Med på en 4’er”.
– I forhold til standup, hvor der typisk kun er en enkelt optrædende, så er det her jo skuespillere, som interagerer med hinanden. Det skaber en anden dynamik, som er fed, og samtidig giver musikken det noget særligt.
Kun et år efter havde Esben set så meget revy, at han var blevet inspireret til selv at skrive nogle tekster. Dem sendte han blandt andet til Cirkusrevyen, som gerne ville arbejde videre med et af numrene. To uger før premieren blev Esbens debutsketch dog sorteret fra, men holdet havde arbejdet med den indtil da.
– De får vel 500 tekster om året, og så vælger de 30-40 tekster ud, som de vil arbejde videre med, forklarer Esben, som med et smil erkender, at det nok er de færreste af de 500 tekster, som er skrevet af 11-årige.
Godt nok vidste instruktørerne ikke, at den nye forfatter, som havde meldt sig på banen, var en dreng fra 5. klasse. Det afslørede mailkorrespondancen ikke, og det blev de derfor først bekendte med, da de flere år efter mødte ham i virkeligheden.
For den purunge forfatter lod sig ikke sådan uden videre slå omkuld af afslaget. Tværtimod gav det ham blod på tanden.
De følgende år brugte han på at dygtiggøre sig, læse op på sin nye hobby og indhente feedback fra anerkendte revyforfattere og instruktører.
– Jeg oplever, at de, trods min alder, har respekt for det, jeg siger, og faktisk synes, det er fedt at få nogle tanker fra min generation og se verden fra et andet perspektiv.
For to år siden, i 2023, debuterede Esben så som revyforfatter. Her lykkedes det ham både at få en tekst med i Ganløse- og Nakskovrevyen, og sidste år kunne han skrive yderligere en håndfuld revyer på cv’et, heriblandt Tivolirevyen.
Hvor han for få år siden skød med spredehagl og udelukkende sendte tekster ud til mange revyer, bliver han i dag også bestilt til at skrive tekster målrettet en bestemt revy. For nylig var han, blandt andet sammen med en række anerkendte revyforfattere, inviteret til forfattermøde på landets største revy, Cirkusrevyen på Dyrehavsbakken.
– Der sad jeg sammen med mange af mine store forbilleder, som jo også bare er helt almindelige mennesker. Det skal jeg lige huske, når Bodil Jørgensen pludselig spørger, om jeg ikke vil spise aftensmad ved hendes bord.
Esben skriver også sange og spiller musik. Han er så at sige fra et hjem med klaver, men klaveret er han dog selv kommet med. Faktisk var det et impulskøb, da han sammen med resten af sin familie besøgte Thomas Ejes hus på Als. Her solgte entertaineren ud af sin kunst, og tilsyneladende var også klaveret til salg. I hvert fald kom det med Esben hjem.
– Jeg har altid skulle tvinges til at være fysisk aktiv og gå til sport, hvor resten af min familie er nogle rigtige sportsnørder, som måske ikke helt forstår min passion for klaverspil og revy.
Godt nok kan man både finde medaljer og pokaler på Esbens værelse, men det er primært nogen, han har fået foræret, fordi hans far er fodboldtræner, mens tvillingebroren, Simon, spiller fodbold på eliteplan. Så er resterne havnet hos Esben, fortæller han med et smil.
– Men jeg tjener flere penge på at skrive revytekster, end han gør på at spille fodbold, griner Esben og tilføjer:
– Herhjemme skiller jeg mig virkelig ud. Måske derfor betyder det også noget at blive anerkendt for det, jeg laver, af nogen, der ved noget om revy.
Foruden sin massive interesse for revy påstår Esben at være en nogenlunde alderssvarende, ung dreng, dog med den undtagelse, at han ikke er lige så god til engelsk som sine jævnaldrende. For når de ser amerikanske tv-serier i deres fritid, ser Esben dansk revy.
– Selvfølgelig synes jeg, det er enormt misforstået, at revy kun er til det ældre publikum, for faktisk er der slet ikke så stor forskel på, hvad vi på tværs af alder synes er sjovt.
Han mener, at hvis man justerer lidt på musikken og scenografien og måske får et par skuespillere med, som er kendt blandt den yngre del af befolkningen, vil revy som genre appellere bredere.
– Humoren og referencerne forstår alle jo, uanset om du er 16 eller 70 år. Jo, politik er en stor del af det, men det er på et niveau, hvor alle kan være med. De fleste ved trods alt, hvem Donald Trump og Mette Frederiksen er, og humoren er altså ikke så forskellig i forhold til, om man er gammel eller ung.
Esben drømmer om at leve af at skrive revytekster, og efter gymnasiet håber han på at blive assistent eller lignende bagom en revy, så han på den måde kan opnå et endnu større kendskab til branchen.
– Hverken teater eller musicals interesserer mig. Jeg brænder kun for revy, og jeg håber, det er det, jeg skal bruge mit liv på.