Livshistorier
Jeg frygtede mødet med min datters rige svigerforældre
Der er koldt - og så spiser man mange kartofler! Akkurat så meget - eller lidt - vidste den syvårige vietnameser Vinh Quoc Du om Danmark, da han og familien i 1979 skulle vælge deres kommende hjemland. Nu har han åbnet Restaurant Fusion på Aalborgs nye havnefront.
Endte i Danmark
Sammen med 300 andre flygtninge var Vinh stuvet sammen i den båd, der fik dem til Malaysia, hvor de tilbragte to år i en flygtningelejer. Senere kom de til Danmark og havnede i Aalborg.
Lykkelig integrering
Det blev begyndelsen til en lykkelig integrering af ikke blot denne lille familie, der udover forældrene og Vinh også talte tre døtre. Men desuden var hans mormor, morfar og tre onkler - hver med deres familie - flygtet sammen med dem over havet fra Saigon.
Lån til grillbar
De mange bådflygtninge fik udpeget danske kontaktfamilier. På den måde lærte Vinh og hans familie en erhvervsrådgiver i Spar Nord at kende. Hun hjalp faderen til et lån, som i 1984 gjorde ham i stand til at åbne en grillbar i Aalborg, så han kunne forsørge sin kone og sikre sine fire børn en uddannelse. Da han i 1996 blev blind på det ene øje, var det naturligt, at den kokkeuddannede søn tog over. Vinh udvidede grillbarens aktiviteter og drømte videre om fusionsrestauranten.
Driver gourmetrestaurant
Nu har han satset 60 pct. af de tre millioner, som det kostede at indrette gourmetrestaurant i Havnehuset i Aalborg - med sushi-kok, hentet fra Hiroshima, og fusion mellem østlige og vestlige madkulturer som den røde tråd.
Barndomskæreste
Vinh Quoc Du taler forelsket om madkunst og æstetik. Men en ganske anden forelskelse spirede måske allerede, da han som syvårig kendte en lille pige i Saigon. Ligesom han blev hun bådflygtning - ganske vist i en anden båd end hans - og ved et tilfælde havnede også hun i Danmark. Her har de genfundet hinanden, giftet sig og fået to sønner.
Grillbaren fortsætter
- Min kone er en gave - en lykke. Hun er min opbakning. Børnene er min investering, siger Vinh Quoc Du.
Og faderens danske livsværk - grillbaren? Den fortsætter naturligvis - med en nyansat, daglig chef.
Af Birthe Lauritsen
Få mere at vide Vinh Quoc Dus restaurant her
Læs mere her