Livshistorier
Min svigerfamilie reddede mit ægteskab
Storbyferier har det med at slide på hævekortet. For det første er der altid frygtelig meget, der frister …
Oplevelser, som kræver entré, butikker med varer, man ikke lige finder derhjemme, alverdens tilbud og lækkerier – og så er der udgifterne til overnatning, transport – og parkering!
Men hvis du vil opleve København, når hele byen stråler op mod højtiden, kan det godt lade sig gøre, uden det behøver at koste kassen. Lidt afhængig af, naturligvis, om julegavebudgettet også er indregnet.
En god strategi er at iføre sig gode travesko og varmt tøj, for København med dens mange tårne, spir og smukke pladser tager sig smukt ud på en tur til fods gennem centrum.
Metroens Cityring betyder, at man ikke behøver at tilbagelægge kilometervis af lange stræk, den underjordiske bane har virkelig bundet byen sammen og gjort det til en smal sag at komme rundt, men noget må der slides – om ikke på hævekortet, så på skosålerne.
Under Marmorkirken ligger den dybeste metrostation. Hernede standser togene 30 meter under jordens overflade og med få minutters mellemrum. Står du af her, befinder du dig midt i et af Københavns aller-ældste kvarterer.
Marmorkirken, eller Frederiks Kirke som den egentlig hedder, skulle være et pompøst mesterværk og blev tegnet omkring 1740, men den endte som en ruin, hvorfor nogle engang – oh vé, oh skræk – i ramme alvor foreslog at benytte den som gasbeholder.
Seere, der fulgte med i DR-dramadokumentarserien ”Matadorerne” om Danmarks store iværksættere, husker måske, at det blev den storsnudede erhvervsmand C.F. Tietgen, der mest for sit eget renommés skyld reddede denne majestætiske bygning og i 1894 indviede kirken, som den ser ud i dag.
Apropos majestæt er der blot to minutters gang fra kirken til Amalienborg, hvor vagtskiftet finder sted hver dag klokken 12.
Når kongen er på slottet, marcherer livgarden fra Rosenborg Slot i Kongens Have gennem byen, som regel festligt akkompagneret af musik- og tamburkorps, dog ikke på fredage.
Fra slotspladsen fører Amaliegade hen til Sankt Annæ Plads, som markerer overgangen til Nyhavn, hvor der sandt for dyden ikke er mange gratis glæder.
Nogle vil nok kalde det livlige Nyhavn for en turistfælde, men charmerende er her – også i julemåneden, når stribevis af boder hele vejen op til og på Kgs. Nytorv lokker med kunsthåndværk, slik, kager og varme drikke.
Hotel Wakeup i Borger-gade er supercentralt, men tjek hotelbooking-sidernes last minute-priser.
Men skal man spise eller drikke på et fornuftigt eller ligefrem beskedent budget, betaler det sig at finde lidt ud i brokvartererne.
Måske en latinamerikansk empanada (en slags pirog) på Vesterbro? Eller en durumrulle (en madpandekage) med hummus på Nørrebro?
Igen er metroen superhurtig og praktisk. Der er imidlertid også muligheder for at spise billigt i centrum. F.eks. på Gasoline Grill, der laver hamburgere, eller i det indonesiske La Tre Street Kitchen i Studiestræde. Blot er her ikke så vældig meget julestemning.
Klassisk julefrokost-rigtigt smørrebrød finder du derimod bagved Københavns Byret i gaden, der hedder Kattesundet.
Den lille stribe vej er en af byens ældste – her er udgravet 6.000 år gammelt jordlag – men smørrebrødet er fra dags dato, og omkring frokosttid er det ikke ualmindeligt, at man må stå i kø – men her sælges kun til afhentning.
Julestemning er der til overflod i pottemager Erik Bendtsens lille kælderbutik skråt over for statuen af fiskerkonen ved Slotsholmskanalen.
Den gode keramiker går all-in på juletræspynt og lige så smukke og æstetiske, hans potter og krukker er, lige så flimrende, farverige og festlige er hans importerede glasornamenter. Her er afgjort noget for enhver, der elsker at pynte juletræ.
Et smukt træ står også pyntet foran Nationalmuseet. Der skal betales entré for at komme ind og se udstillingerne, men du kan kvit og frit ose i museumsbutikken, og derefter kan du fortsætte til det nyåbnede Københavns museum i Stormgade, som har fri entre hver onsdag.
Pensionister kan også komme gratis ind om tirsdagen. Eller du kan gå tilbage til Christiansborg, hvor der er gratis omvisning i Folketinget hver dag.
Du skal betale med Easypark-appen næsten alle steder, så husk at downloade og oprette en profil forinden. Et trick kan være at køre til en S-togstation og parkere dér og tage toget retur. Det er billigere at parkere i yderkanten af byen (gul eller blå zone) end i centrum.
I Københavns domkirke, Vor Frue Kirke, som kronprinsparret blev viet i – til foråret er det 20 år siden – står fra første søndag i advent et juletræ, som i stedet for kugler er pyntet med sedler.
Træet er et mindetræ. og i løbet af december fyldes det med små, kærlige beskeder. ”Du er i mit hjerte”, ”kære mor, jeg elsker dig for evigt” – ”jeg vil aldrig glemme dig”.
Enhver, der har mistet en kær, kan skrive en hilsen og hænge den på en gren. En hjertevarm gestus i juletiden, hvor savn ofte er mere påtrængende end i resten af året, og med sådan en lille hilsen dér i den smukke kirke føles den afdøde ven eller slægtning pludselig dejligt nærværende.
Med et smut inden om Københavns ældste konditori i Sct. Peders stræde og udstyret med en to-go-kaffe og en julebolle kan du skrå op over den evigt travle Nørreport Station og ind i den anderledes fredelige Botaniske Have. Og hov! Hvor blev byen af?
Man skal ikke gå langt ind i dette smukke åndehul, før trafiklarmen fortoner sig. København har mange grønne oaser, som naturligvis ikke er særlig grønne på denne årstid, men de er frit tilgængelige og gode at tanke ny energi i efter en rask tur gennem byens trængsel og alarm.