Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Det er dejligt at have hund. Der er mange gode timer og oplevelser sammen med en god, firbenet ven. Det sker bare ind imellem, at det bliver en mindre god oplevelse for både hundeejer og omverdenen.
Det er faktisk ikke alle, der går en hyggelig tur i parken eller skoven med eller uden hund, der finder det synderlig rart, at Buller kommer susene og hopper op af den før så rene og pæne cottoncoat. Eller værre endnu: Indleder en slåskamp med ens egen hund. Med de nye, lange flexliner går det hurtigt med at være viklet ind som en puppe. Det er heller ikke alle, der er på vej på arbejde – og i forvejen er lidt for sent på den – der på en allerede stresset dag værdsætter at foretage et uelegant glid i en kæmpe hunde-hømhøm, strategisk placeret lige uden for havelågen.
Så er der jo også en del, der decideret er bange for eller utrygge ved hunde. De skal som den største selvfølge også trygt kunne gå en tur uden at opleve at blive konfronteret med en for dem uønsket hund. Uanset om den bare vil lege eller virker truende.
Læs også: Mød Familie Journals nye hundeklummeskribent: Alle hunde elsker mig
Det er enhver hundeejers pligt at tage hensyn. Ikke kun fordi det ikke er lovligt ikke at have styr på sin hund, men fordi enhver hundeejer er en slags ambassadør for hele standen af hundeejere. De brodne kar gør en del skade, for det er jo nemt at rede alle over en kam og så mene, at alle hunde er til besvær. Sådan er det heldigvis ikke.
Jeg mener, at det er et fåtal, der giver problemer. Ofte ikke af ond vilje, men af ren og skær ubetænksomhed. Tanken om, at fru Jensen i parken uden hund ikke er vild med at hilse på Buller, melder sig ikke.
Men tænk lidt anderledes: Vis, at der er styr på hunden, når der er andre mennesker eller hunde i nærheden. Kald Buller ind og gå forbi med den ved fod. Det sender et signal til dem, der er bange for hunde, at her sker der ikke noget, for her er helt tjek på situationen.
Se også: Sådan klarer kæledyret ferien
Og lad os så lige vende tilbage til hømhøm’en fra før… Langt de fleste hundeejere er flinke til at samle op efter hunden i bymæssig bebyggelse, og det er jo godt. Jeg oplever dog, at nogle nok har misforstået det lidt, hvilket man oplever, når man finder hundeposer med indhold, der er smidt i vejkanten. Se, nu er Bullers fordums aftensmad så emballeret mere effektivt end en egyptisk mumie og vil ligge i naturen i årevis, da den ikke kan nedbrydes naturligt. Uden posen ville den være væk på få dage.
Kære hundeejere, smid posen i skraldespanden. Jeg ved, der er uenighed om at bruge de fremmede skraldespande, man møder på sin vej. Hos mig må man gerne. Jamen, det fylder da ikke så meget, og det er meget bedre, end at det bliver kastet i naturen.
Så kære hundeejere, tænk jer om, vis hensyn, så alle kan være her, og alle kan nyde en god gåtur uden konflikter. Så bliver det både sjovt, rart og hyggeligt med alle de 700.000 hunde, der lever sammen med os i Danmark – både for hundene, hundeejerne, og ikke-hundeejere.
Vi ses derude!
Læs også: En læser fortæller: Vores puddelhund hjalp os ud af krisen
Har du spørgsmål angående hunde, kan du skrive til hundeeksperten Rolf på rolf@familiejournal.dk eller på adressen:
Rolf Andersen, Familie Journal,
Postboks 420,
0900 København C.
Rolf Andersen har gennem årene trænet tusindvis af hunde og kan derfor kalde sig en erfaren hundetræner. Rolf har trænet og haft jagttrænede hunde topplaceret i tests og prøver og apporterer professionelt ved jagter på godser i Danmark. Rolf er uddannet ved Den Kgl. Danske Livgarde og har siden arbejdet som kunstmaler og som ekspert i hundetræning. Desuden er han forfatter til fem hundebøger.