Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Der findes intet bedre end glæden ved at give og modtage hjemmelavede gaver, og hvad enten du strikker, syer eller knipler er der masser af muligheder for at kreere bløde pakker til hele familien.
For en hjemmestrikket trøje luner nu engang bedre, og skal du nå at have pakkerne klar til jul, er det bare med at komme i gang.
Her får du 10 gode tips og tricks til vellykket håndarbejde:
1
Styr på størrelsen
A.D., Lunderskov:
Når jeg strikker til mine børnebørn, er der tit mange størrelser i opskriften. Så tager jeg forskellige overstregningspenne i forskellige farver og markerer de størrelser, som jeg vil strikke.
Det er overskueligt, og man skal ikke hele tiden sidde og lede efter maskeantal, indtagninger, længder osv.
2
Perler som fyld
L.E., Haslund:
Når jeg syr noget, der skal fyldes med ærter eller ris, bruger jeg i stedet rørperler. Så kan det færdige arbejde nemlig tåle at blive vasket.
3
Strømpepinde til børnetøj
U.J., København:
På børnetrøjer strikker jeg altid det nederste stykke af ærmerne rundt på strømpepinde. Så kan ærmerne i begyndelsen, hvor de ofte er rigeligt lange, bukkes om, uden at der kommer en grim sammensyning til syne.
4
Tråd i maskinen
D.N., Sæby:
Det kan godt være svært at tråde nålen i symaskinen, selv med briller på. Prøv at sænke trykfoden og hold et stykke hvidt papir bag nålen mellem nål og trykfod.
Så er det straks meget nemmere.
5
Knækket strikkepind
J.H., Ballerup:
Jeg var i gang med at strikke i sommerhuset, da der knækkede 7 cm af en af mine træstrikkepinde. Jeg havde ikke nogen reserve, men med en sandpapirsneglefil fik jeg slebet en ny spids på den lidt forkortede strikkepind, og strikningen kunne genoptages.
6
Tegn op med sæbe
K.P., Veflinge:
Har I et næsten opbrugt stykke håndsæbe, så brug det til at tegne op med på stoffet. Det er nemmere end kridt, og man er sikker på, at det forsvinder igen.
7
Bedstes kurv
R.M., Auning:
Jeg kommer af og til hos en ældre dame, som strikker, hækler og broderer meget mere, end hun selv kan bruge. Så hun har lavet, hvad hun kalder en "bedste-kurv", hvor hun lægger de ting i, hun har lavet.
Så kan familie og venner gå i kurven, når de kommer på besøg, og tage det, de synes, de kan bruge.
Jeg synes, det er en sød ide, og det er dejligt for hende, at det, der bliver brugt så mange timer på at fremstille, også bliver brugt. Og det gør det, for der er tit lavvande i kurven.
8
Rynkebånd til kniplepinde
K.C., Rønde:
Jeg er startet på et aftenkursus for at lære at kniple. Da det er et stort arbejde at sætte alle pindene fast med knappenåle, når man skal hjem, har jeg fundet ud af at hæfte et rynkebånd fast på brættet og stikke pindene deri, når de ikke er i brug.
9
Lim på guldtråden
G.J., Sdr. Stenderup:
At brodere med guldtråd er ikke altid nemt. Men prøv at fugte enden af tråden ved at "køre" den hen over en limstift, lad det tørre, og så går det meget nemmere.
10
Pæn rundpind igen
E.C., Hvidovre:
Jeg er glad for at strikke, men min rundpind var efterhånden kommet til at sno sig som en slange. Et dyp i rigtig varmt vand gjorde, at den blev lige igen.
Hold øje med årets store julekalender - præmier for over 75.000 kr.
5 gode råd til sovs
Julekrydderier gavner fordøjelsen
Kage som i gamle dage