Kære Puk
Min datter behandler mig nedladende
Mobning foregår ikke kun i skolegården. Den værste mobning optræder på de mest uventede tidspunkter og på den mest modbydelige og udspekulerede måde.
Mathilde Agermose fra Ringe var 14 år og på vej ud til sin hest, da hun en dag blev ringet op af en bekendt, som undrede sig over hendes nye profil på det sociale medie Arto. Her kunne man se et foto af Mathilde. Man kunne også se hendes telefonnummer. Og så kunne man læse, at Mathilde ikke havde nogen venner. Og at hun var så tyk, at det udløste en tsunami, når hun gik i vandet.
Det var naturligvis ikke Mathilde selv, der havde oprettet den profil. Den var falsk, og meget hurtigt blev det klart, hvilke to piger, der stod bag.
Mathildes mor var lynhurtig til at kontakte pigernes forældre, og profilen blev derefter lukket. Men det tog lang tid at lukke den smerte og skam, som Mathilde blev ramt af, da hun intetanende stod i sit ridetøj og fik beskeden om den falske profil. Den slags sætter sine dybe spor.
Det ved Mathilde alt om, for mobning har desværre fyldt meget i hendes barndom. Hvorfor det lige gik ud over hende, er svært at sige. Måske fordi hun var lidt større end de andre. Måske fordi hun ikke var så boglig. Eller måske var det bare tilfældigt, at pilen lige kom til at pege på hende. Mobning er ikke logisk. Mobning er bare ødelæggende og oplevelsen sætter sig i et menneske resten af livet på godt og ondt.
Læs også: Min kone har reddet mig
Når Mathilde i dag selvsikkert binder sit kokkestykke og går i køkkenet på nogle af andets bedste restauranter, så er oplevelserne fra barndommen stadig med. Selv er hun nemlig overbevist om, at de mange nedsættende ord og afvisende rygge i skolen har givet hende en helt særlig vilje og råstyrke til at komme frem. Og de to ting har man brug for, når man vil klare sig godt i kokkefaget. Og det har Mathilde gjort. Faktisk så godt, at man lige nu kan se hende i den benhårde kokkekonkurrence Hells Kitchen på TV3 og VIAPLAY.
28-årige Mathilde er med andre ord blevet en kvinde, vi andre sidder hjemme i hjørnesofaen og hepper på og lader os inspirere af. Og der er meget at lære af Mathilde. Ikke bare, hvordan hun fileterer en fisk. Men mindst lige så meget, hvordan hun håndterer livets modgang.
- Mobningen har helt klart lært mig at sige stop. Hvis der er nogen, der ikke kan finde ud af at være søde, så sorterer jeg dem fra, siger Mathilde, som i barndommen mødte en hel del af dem, der ikke kunne finde ud af være søde. Hun er blevet kaldt grimme navne, der gerne rimede på hendes størrelse eller intelligens. Hun er blevet valgt sidst. Eller slet ikke valgt. Og hun har tilbragt mange frikvarterer alene. En dag spyttede en dreng ligefrem på hendes bord i skolen.
Hvordan reagerer man på en så nedladende handling? Lige den dag foretog Mathilde sig ikke noget. Men da hun havde vendt sagen med sin mor derhjemme, mødte hun kampberedt op i skolen næste dag med en lille flaske Ajax i tasken. Nu skulle drengen selv få lov til at vaske bordet af foran hele klassen.
- Jeg var simpelthen så nervøs. Vi havde vikar den dag, og jeg var virkelig bange for, at han ville feje mig væk og sige, at det var noget pjat. Men det gjorde han ikke. Han sagde, at ingen i klassen måtte forlade lokalet, før drengen havde rengjort mit bord. Det var simpelthen så fedt. Og det bekræftede mig i, at jeg havde ret, siger Mathilde, som i dag er taknemmelig for, at hun havde modet til at stille sig op med den lille Ajax-flaske. I det hele taget lykkedes det hende altid at holde ryggen rank, uanset hvor meget de andre prøvede at få hende ned med nakken.
- Jeg tror, det havde knækket mig mere, hvis jeg havde bøjet nakken. Men det gjorde jeg ikke. Jeg ville ikke indordne mig, så de bedre kunne lide mig. Så ville jeg hellere holde mig for mig selv. Derfor mødte jeg heller ikke op, når de, der mobbede, inviterede til føldelsdag. Jeg havde jo ikke lyst til at være der, når jeg slet ikke følte mig velkommen.
I frikvartererne følte Mathilde sig heller ikke velkommen i fællesskabet. Derfor tilbragte hun en del tid alene på toilettet eller på et depot, hvor hun kunne være i fred, og i de større klasser gik hun simpelthen hjem i frikvarteret, hvor hun brugte tiden på at smøre sig en rigtig god madpakke.
Det var hun god til. Faktisk smurte hun så lækre madder, at hun kunne bytte nogle af dem til glimmertuscher fra en klassekammerats penalhus. Mathilde befandt sig i det hele taget godt i køkkenet. Hvor andre kan blive stressede, når gryderne damper og panden sprutter, så gjorde Mathilde det modsatte: Hun slappede af.
Det var derfor oplagt, at hun efter folkeskolen startede på kokkeskole.
- Allerede på grundforløbet kunne jeg mærke, at det her var det helt rigtige, siger Mathilde, som ikke bare havde ambitioner om at blive kok. Hun ville være kok på højt niveau. Og den plan lykkedes.
Lige nu kan man se hendes talenter i TV3programmet Hells Kitchen. Her er hun gået i køkkenet med så store forvetninger til sig selv, at hun faktisk kastede op otte gange inden første optagelse. Så intenst ønskede hun at gøre det godt.
- Du kan lave mad, sagde den brutalt ærlige dommer, Jakob Mielcke, til hende.
Det ved Mathilde selvfølgelig godt. Men en gang imellem kan det være rart at høre en mesterkok sige det. Nogle ord gør indtryk. Som de ord Mathilde lagde ører til for et par år siden, da hun arbejdede som bartender på et værtshus. Pludselig kom en kvindelig gæst op til hende. Mathilde kunne genkende hende med det sammen. Det var den ene af de to piger, der havde oprettet den falske Artoprofil, hvor de havde kaldt Mathilde en tsunami og udleveret hendes telefonnummer.
Den aften rømmede pige sig. Så kom den. Undskyldningen. Helt uopfordret opremsede hun alt det, hun fortrød.
- Det var helt vildt fedt. Også at hun selv kom over, uden jeg skulle minde hende om det. Jeg synes virkelig, at det var flot af hende.