Det tager hende ikke lang tid, før dejen til croissanter er rørt sammen og vendt ud på metalbordpladen. Hun ælter det sammen, løfter klumpen over på rullebordet, der ruller dejen flad og jævn og henter det kolde smør, der skal arbejdes og foldes ind i den.
Det kræver øvelse at finde den helt rigtige teknik til at få luftige og vellykkede croissanter, og er de ikke det, er hun indstillet på at begynde forfra.
23-årige Ida Willumsgaard Lauridsen fra Hemmet i Vestjylland er nemlig vant til at øve bageteknikker i timevis.
I mere end to år har hun været en del af Det Danske Bagerlandshold, som én gang om måneden mødes i Ringsted på Zealand Business College (ZBC) for at træne i alt lige fra brød og wienerbrød til brødskulpturer. Og der bliver virkelig nørdet igennem i de weekender, hvor ingen skæver til klokken, selv om det ofte bliver til langt ud på natten, før de er tilfredse med bagværket.
– Vi har den samme passion, og det giver et utroligt godt fællesskab. Det er virkelig sjovt, men også lærerigt hver gang, siger Ida.
Og skal man tro Ida, kan man slå en baguette op på mange måder. Sidste år deltog hun i VM i Frankrig sammen med to andre fra holdet og fik en sjetteplads ud af 11.
– Selv om vi kun er tre, der deltager i selve konkurrencen, er vi der alle sammen som et hold, og os tre alene ville ikke kunne have klaret det uden de andre. De tager blandt andet opvasken, og hvis man mangler noget, så ordner de det, siger hun.
Konkurrencen er inddelt i tre specialer. Der er en, der står for brød, en anden for wienerbrød, og den tredje står for et såkaldt blikfang. De bygger en skulptur i brøddej, som repræsenterer et bestemt tema.
Ida stod for brøddelen, hvor kravet blandt andet var at bage med to forskellige slags mel fra sit hjemland. Valget faldt på surdejsbrød bagt på purpurmel og kamutmel.
– Op til en konkurrence som VM øver vi hver anden weekend i et helt år inden, og i begyndelsen ligner det noget, der er løgn, hvor man tror, at det aldrig bliver godt. Men når min træner så siger, at det er bedre end dagen før, ved jeg, at jeg er på rette vej, griner Ida.
Hun blev “opdaget” under DM i Skills af den daværende landsholdstræner, der prikkede hende på skulderen og tilbød hende en plads på holdet. En enorm stor anerkendelse indrømmer Ida, der aldrig har været i tvivl om, at det var bagerfaget, hun ville vælge.
Det var en drøm som barn, og hun opholdt sig ofte i køkkenet hjemme hos forældrene, hvor hun hurtigt fandt ud af, at særligt hendes hindbærsnitter var populære og kunne give lidt ekstra lommepenge.
For to år siden fik hun papir på uddannelsen og fortsatte i bageriet, hvor hun havde stået i lære. Men for nylig fik hun et tilbud, hun ikke kunne sige nej til.
Hun blev kontaktet af Daniel Beck, der sammen med to samarbejdspartnere, konceptudvikler og indehaver af BrokHartvig Studio, Andreas Brok-Hartvig, og Flemming Paasch, direktør i Easyfood, åbner et nyt bageri i Vejers Strand. Et mikrobageri, hvor gode råvarer, smør og ægte krydderier skal lokke kunderne til.
– Sortimentet bliver smalt, men godt. Der vil ikke være 10 slags brød og endnu flere kager på hylderne. Vi vil gerne retænke den måde, traditionelle bagerier arbejder på. Blandt andet ved at bruge gode råvarer og have friskbagt bagværk i hele åbningstiden, forklarer Daniel Beck, der har haft sit eget mikrobageri i Haderslev, hvor han havde succes med surdejsbrød og snurrer med kardemomme eller kanel.
Nu har han lukket det for at prøve kræfter i Vejers Strand. Sammen med blandt andre Ida, der kommer til at stå for pastry-delen i butikken.
– Jeg synes, det er rigtig spændende, og jeg kan virkelig godt lide, at der er fokus på kvaliteten af råvarerne. Jeg har været vant til at arbejde med margarine i bagværk, men nu er det smør, og det er noget andet at arbejde med. Men det er bedre, smiler Ida