Pulslyd i ørerne kan være tegn på tinitus

Tirsdag, 11. juni 2024
Lotte Bang
Collage af Martin Silz
"A" har en pulslyd i sine ører, som er blevet værre på det sidste. Derfor spørger "A" familielægen, hvad det kan være.
Tinnitus

Kære Lotte

Jeg har brug for din mening om min situation. Sagen er den, at jeg har en enerverende pulslyd i mine ører og har haft den i et par år.

Jeg er både blevet undersøgt hos min egen læge, hos en ørelæge og på en svimmelhedsklinik, uden der er blevet fundet nogen forklaring.

På det seneste synes jeg, jeg kan mærke pulsen i ørerne, specielt det højre. Jeg har som regel kunnet abstrahere fra lyden, men nu, hvor den også mærkes, er det blevet sværere.

Har du et godt råd til mig? Og er pulslyden/-følelsen noget, jeg bør være bekymret for?

Hilsen A

Kære A

Du har formentlig tinnitus.

Tinnitus er betegnelsen for den ringen, brummen, susen eller hylen for ørerne, som mange mennesker oplever. Det er en temmelig almindelig lidelse, som cirka 10-20 procent af befolkningen har en eller anden grad af. Det svarer til omkring 777.000 danskere.

Vi ved ikke meget om, hvorfor man får tinnitus, men den optræder hyppigst sammen med andre gener fra øret, og du er jo heldigvis grundigt undersøgt, og som jeg forstår det, fejler du ikke noget.

Jeg har læst, at personer, der har pulserende tinnitus, som jeg efter din beskrivelse mener, du har, bør søge læge.

Pulserende tinnitus kan nemlig skyldes en abnormitet i et af blodkarrene nær øret. Sådanne abnormiteter kan ofte behandles, og på den måde kan den pulserende tinnitus reduceres eller måske endda elimineres. Det, er jeg sikker på, vil være rart for dig.

Kærlig hilsen Lotte

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk