Livshistorier
Min svigerfamilie reddede mit ægteskab
En duft af nybagte æbleskiver breder sig i det gamle bryggeri, mens sneen daler sagte udenfor. Endnu er der stille, men lige om lidt går det løs, og de frivillige fra Mødrehjælpens lokalforening i Køge er ved at gøre sig klar. Der rettes på tøjet, og de hjemmestrikkede nissehuer sættes på sned. Og så går dørene op. Vinterstøvler i små og store størrelser bankes fri for sne. Øjnene bliver runde, og smilene breder sig, da den pyntede festsal med juletræet i midten kommer til syne.
December rummer mange ting, men den kan være barsk og ubarmhjertig for nogle, og for mange af de inviterede familier er det en hård måned at komme igennem. Også derfor er det vigtigt at sprede lidt ekstra julelys og glæde netop nu.
– Det gør en forskel at kunne komme ud et par timer og tænke på noget andet, fortæller Ulla Britt Knudsen, formand for Mødrehjælpens lokalforening i Køge.
Ulla meldte sig som frivillig, da hun gik på pension i 2018, og siden har hun lagt mærke til, hvordan behovet for hjælp kun er steget.
– Der er mange pressede familier og mange trange skæbner. Det er helt sikkert den hårdeste måned at være frivillig i Mødrehjælpen, siger hun.
Formandens oplevelse bakkes op af tal fra Mødrehjælpens hovedkontor, der modtog mere end 24.000 ansøgninger om julehjælp i 2023. Det er rekordmange og en stigning på 12 procent i forhold til året forinden, hvor antallet af ansøgninger også var rekordstort pga. stigende inflation og høje energipriser. Samme tendens melder flere af de andre organisationer, som samler ind til julehjælp, også om.
– Ambitionsniveauet er højere, og folk har ikke råd til at være med mere. Her er børn, som kun får den ene gave, de får med hjem i dag, fortæller Ulla Britt Knudsen.
At dette års julebal overhovedet kan lade sig gøre, skyldes økonomisk støtte fra lokale sponsorer som 34-årige Mike Valencia Nielsen, der har lagt vejen forbi for at hilse på de mange frivillige.
Mike er vokset op med en enlig mor og mener, at det er vigtigt, at alle børn kan tale med i skolegården om, hvad de har fået og oplevet i julen.
– Oplevelser er noget af det vigtigste, man kan give de her små mennesker, siger Mike, der driver et selskab med hovedsæde i Køge.
Ulla Britt Knudsen finder det svært ikke at kunne imødekomme alle ansøgninger om hjælp. Invitationerne til årets julebal er ligeledes begrænsede og blev afsat på en time.
– Det går så stærkt, siger hun og ryster på hovedet, så nissehuens kvast svinger fra side til side.
Lige så hårdt det er at afslå et ønske om julehjælp, lige så svært er det ikke at kunne åbne dørene for alle, der gerne ville have været med i dag, fortæller Ulla:
– Det synes jeg er rigtigt, rigtigt hårdt. Men vores økonomi rækker jo ikke til at kunne gøre det for alle.
I det hele taget er der stigende efterspørgsel på Mødrehjælpens juleaktiviteter, og Ulla og hendes kolleger kan langtfra efterkomme alle ønsker. De er med andre ord heldige, de knapt 100 deltagere, der er med til julebal i dag.
Camilla Jørgensen er én af dem. På skødet har hun Tristan på to år, og ved siden af sidder Jasmina på fem år og spiser pebernødder.
– Mødrehjælpen er gode til at holde den her slags arrangementer, siger den 40-årige lægesekretær.
Økonomisk har hun intet at klage over, forklarer hun, men som enlig forsøger har hun alligevel søgt om at deltage i dagens arrangement. For julen kan også være en ensom tid, og for hende gælder det om at skabe lidt ekstra hygge og stemning for de to små.
– Vi er jo også bare mennesker, som vil have det godt, og skabe nogle minder for os selv og vores børn, siger hun.
At det for nogle er økonomien, der begrænser, mens andre savner familie og netværk, kan Ulla bekræfte.
– Der er mange forskellige omstændigheder og behov. Det er ikke altid kun økonomien. Det kan også være det sociale, forklarer Mødrehjælpens lokalformand i Køge.
Da de sidste æbleskiver er sat til livs, går julenissen Niller i gang med at underholde børneflokken. De mindste sætter sig på gulvet ved siden af det pyntede juletræ, og forældrene følger med fra sidelinjen.
Uanset deres grunde til at være her, er Ulla ikke i tvivl om, at de få timers underholdning giver et tiltrængt afbræk fra en hverdag med mange udfordringer.
– Det tror jeg betyder rigtigt, rigtigt meget. De er i hvert fald meget taknemmelige. Mange græder, og det er hårdt, men også rørende.
Julenissen Niller inviterer alle børnene ud på gulvet, for nu skal der danses om juletræet. To små mørkhårede piger i matchende røde kjoler stråler om kap med julelysene på træet. Peldas og Nayas mødre er begge flygtet fra Syrien til Danmark, hvor de mødte hinanden og blev veninder.
Kamilia Qaq er 32 år og mor til Pelda. Hun læser hf og glæder sig over, at hun og hendes tre børn er blandt de inviterede.
– Det er virkelig dejligt for familier, som ikke har så meget, siger hun.
For hendes veninde, Sherin Faro på 41 år, er julen en svær tid. Hendes mand blev dræbt under et bombeangreb i Syrien, og hun måtte flygte alene til Danmark, hvor hun ventede i fire år på familiesammenføring med sine seks børn.
– Jeg græd hver dag, husker Sherin.
Da børnene endelig kom til Danmark, var der gået så lang tid, at de havde glemt hende, forklarer hun.
– De kaldte mig ikke længere mor, fortæller hun.
Af samme grund er det kun det yngste barn, Naya på seks år, hun har med i dag.
– Det er en rigtig julemand! råber Pelda begejstret til Naya.
Kamilia ser på Pelda og smiler. Står det til hende, kommer den lille pige ikke til at mærke andet end glæde ved julen. Også selv om det kan være svært at få enderne til at mødes.
– Alting stiger i pris, men SU og kontanthjælp stiger jo ikke, så konsekvenserne er store, siger Kamilia.
– Det er svært, siger hun og ser på sin datter, der danser om juletræet. – Men vi gør alt for, at de ikke skal mangle noget.
Julemanden finder sin sæk frem, for nu skal der uddeles gaver. Pelda, Naya og alle de andre børn får lov at vælge en pakke hver, som åbnes på stedet af små, ivrige hænder, der ikke kan vente med at tage det nye stykke legetøj i brug.
Herudover modtager hver familie et gavekort på 300 kr. til Kvickly.
– Det kan nok ikke redde julen, men lidt har også ret, siger Ulla Britt Knudsen.
Mange juleønsker er blevet indfriet i dag. Ulla har også selv et ønske, som hun håber, en dag vil gå i opfyldelse:
– Jeg håber bare, at der bliver mindre behov for os.