
30-årige Maja Sülau Pedersen fra Hørning i Østjylland har for længst lagt planer for påsken.
– Vi skal op til farmor og farfar i til Nordjylland. Der plejer vi også at male påskeæg, og farmor har garanteret også planlagt noget påskeæggejagt ude i haven, siger Maja.
Hun er gift med Anders og mor til Anker og Bille på snart to og fire år.
– Nu, hvor børnene er blevet lidt større, begynder det med traditionerne, og det er bare så hyggeligt, siger Maja, som har glædet sig til at kunne inkludere sine drenge i de mange kreative projekter, hun gerne kaster sig ud i.
Det skal du bruge
• Pustede æg
• Pastafarve el. frugtfarve
• Flødeskum (fra dåse eller pisk selv)
• Grillspyd
• Evt. sytråd til ophæng
Sådan gør du
Placér de pustede æg på grillspyd.
Kom flødeskum på en tallerken og fordel forskellige pastafarver ovenpå. Træk evt. mønstre i skummet med spidsen af et grillspyd.
Vend æggene i blandingen og lad dem tørre på spyddene i 10 minutter.
Skyl flødeskummet af med lunkent vand. Farven bliver på æggene.
Sæt snor i æggene, som er klar til at blive hængt op.
Tip: Vil du ikke puste æg med munden, kan du prikke hul i begge æggets ender og trække fyldet ud med en doseringssprøjte (fås på apoteket og i Matas).
Maja er uddannet pædagog, men lever i dag af sin Instagramprofil, hvor hun deler tips og tricks til mere kreativitet i hverdagen. For hende er højtiderne derfor også en god undskyldning for at hitte på nye måder, hvorpå hun og hendes familie kan være kreative sammen. Selv er hun vokset op med en mor, moster og bedstemor, som gerne satte sig og klippeklistrede med de små.
– Jeg synes, det er skønt at lave noget sammen, som man kan tage frem til højtider og hænge op igen og igen. Når jeg kommer hjem til mine forældre i dag, har de ting hængende til påske og jul, som jeg lavede, da jeg var barn. Der er nostalgi og barndomsminder gemt i hver eneste ting.
Maja fortæller, at hun altid har elsket at sy, brodere, tegne og male, og kærligheden til det kreative vil hun gerne give videre til sine drenge.
– Det med at sidde at fordybe sig i noget er sundt for både store og små, tror jeg. Det handler om at sænke farten og være til stede sammen. Det øver vi os meget på herhjemme, siger Maja.
Hun forklarer, at vil man fastholde børnenes interessere i længere tid ad gangen, er det vigtigt at foretage sig noget, man også selv har lyst til at lave.
– Første gang, jeg fik at vide, at jeg ventede en dreng, tænkte jeg, at den slags gider han nok ikke, men det holdt ikke stik. De gider det, som de kan mærke, at jeg brænder for. Man skal gøre de ting sammen med ens børn, man også selv har lyst til. Ellers kan man ikke være ordentligt til stede. Hvis de fornemmer, at man også selv hygger sig med det, kommer nærværet helt af sig selv.
Som pædagog har Maja haft rig lejlighed til at være kreativ sammen med børn, også før hun selv blev mor. Det har lært hende at sænke skuldrene og huske på, at det fremfor alt skal være hyggeligt.
– Jeg har tendens til at være lidt perfektionistisk, men det kan jeg jo være på mine egne vegne. Det med de høje forventninger har jeg droppet. Børnene synes bare, det er sjovt at være med på den måde, de nu engang kan. Det prøver jeg at huske mig selv på, siger Maja.
Af samme grund er det vigtigt, fortsætter Maja, at de kreative stunder sammen ikke bliver for omstændige.
– Man skal ikke gøre det mere besværligt for sig selv end nødvendigt. Det er jo ikke en hyggestund, hvis jeg skal bruge en masse tid på forberedelse. Det har børnene heller ikke tålmodighed til, og så er alle i dårligt humør, inden vi overhovedet kommer i gang.
Når påsken om lidt er over os, skal Maja og hendes familie puste og male påskeæg sammen, og til det formål har hun indkøbt pastafarve, som fås i de fleste større supermarkeder, og gjort klar til at lave flødeskum. Metoden er en, hun før har brugt, og som er inspireret af videoer på sociale medier, hvor der bruges barberskum. Men flødeskum var et sikrere alternativ, tænkte Maja, hvis nu de mindste skulle finde på at smage. Husk blot at skylle æggene godt igennem med sæbevand, efter de er pustet, så der ikke sidder rester på indersiden af skallen, minder Maja om. Og så er det ellers bare at gå i gang.
– Alle kan være med, både store og små. Selv Anders, der ikke er så kreativt anlagt, kan være med, griner Maja.
Påskeægget er et gammelt symbol for frugtbarhed, så måske er det ikke helt tilfældigt, at Maja, som dengang var gravid med sit første barn, fik lyst til at puste æg en aften midt i marts for fire år siden. Hun var gået fire dage over sin terminsdato og tænkte, at det ville være hyggeligt at vende retur fra hospitalet til et påskepyntet hjem.
– Jeg tænkte, at jeg ville være i god tid, fordi jeg nok ikke ville få pustet og malet æg med en nyfødt på armen, forklarer Maja, der formåede at puste en bakke med seks æg, før hun blev overmandet af træthed og gik i seng.
– Det er altså ret hårdt at puste æg. Jeg blæste og blæste for at få de dumme æg pustet ud, siger Maja og ler ved mindet.
– Man skal bruge alle sine kræfter. Det er meget værre end at puste balloner op.
Men Maja nåede ikke engang at falde i søvn, før veerne begyndte, og senere samme nat kom Anker til verden.
Æggene nåede hun selvsagt ikke at få gjort mere ved, men det betyder intet, for i år kan Anker selv være med til at puste og pynte.
Læs også: