af Tonie Ørvad Andersen. Foto: Henrik Bjerg, Carina Krüger m.fl.
Kom med en tur på gartneri besøg hos Gartneriet Pedersen A/S og se et væld af fantasistiske farvekombinationer.
Et gartneri fuld af farver
Med den amerikanske halloween-traditions hastige fremmarch i Europa, herunder også i Danmark, har oktober pludselig fået en ny farve: orange! Orange som græskar, udskåret med drabelige ansigtsudtryk, der signalerer gys og gru, de såkaldte Jack’o lanterns, som pryder forhaver og fortrapper overalt i USA til halloween. Herhjemme er naturen heldigvis også gavmild med masser af orange farver netop om efteråret, og mikser man dem med grøn, vinrød og solgul, har man et vidunderligt, varmt, gyldent farvespektrum, der nok skal vide at sætte kulør på en kold efterårsdag. Flotte er græskarrene sammen med for eksempel mindre pyntegræskar, solsikker, krysantemum, lyng, prydpeber (Capsicum), jødekirsebær (Physalis Alkekengi), gyldne og vinrøde blade fra løn, efeu, vildvin mm. og dertil masser af efterårets røde bær, for eksempel røn, cotoneaster og havtorn.
Orange oktober
Danske gartnerier har også fået øjnene op for den store efterspørgsel på orange i oktober, hvor der derfor skrues op for produktionen af planter i netop den farve, blandt andet roser, kalanchoe og de førnævnte Capsicum, prydpebre. De produceres i store mængder i Gartneriet Pedersen A/S i Solbjerg syd for Aarhus. Gartneriet har forædlet og produceret Capsicum Maya® i to generationer startet af Ove Pedersen i begyndelsen af 1970’erne og nu varetaget af Oves søn og gartneriets nuværende ejer, Henning Pedersen. Prydpeberen starter sin tilværelse i marts, sået i en varm formeringsmuld, og pottes op efter ca. seks uger og er klar til salg med sine lakfarvede frugter fra midten af juli. Hovedsæsonen er fra august til og med oktober. Capsicum annuum stammer fra Mellemamerika, hvor den er flerårig. I Danmark kan prydpeberen bruges både inde og ude (men den tåler ikke frost), og den ynder en lys, lun placering og er meget tolerant over for udtørring.
Prydpeberen er i slægt med chili
Prydpeber og flere chilier er samme slægt og art, men prydpeberne er udvalgt efter udseende og ikke smag, og da de kan være dyrket ved brug af kemi, bør de derfor ikke spises, hvis man ikke kender deres oprindelse. Hos Gartneriet Pedersen A/S produceres de flotte frugter dog ved hjælp af biologisk bekæmpelse. TIP: Prydpeber er en taknemlig plante at passe, men den elsker godt med lys, hvilket jo kan være en udfordring i det danske efterår. Så den lever klart bedst og længst indenfor, men man kan forlænge dens liv som udekrukkeplante ved at beskytte den mod store regnmængder. Lad den tørre let ud mellem hver enkelt vanding, også indenfor. I galleriet kan du se de smukke billeder fra besøget.