Kære Puk
Vi er tilflytterne, som ingen gider
Vogt dig for den første plet, lyder et gammelt husråd om pletter på tøjet, og det gælder også i haven. Hvis du vil holde ukrudtet fra døren, skal det tages i opløbet, for så er det meget nemmere at holde nede med en smule rettidig omhu. Når skaden først er sket, og der er kommet ukrudt i staudebedet, kan det være nærmest umuligt at komme af med igen. Her kan det være en bedre løsning at sløjfe hele bedet end at forsøge at tage den umulige kamp.
Det er bedst, hvis forarbejdet i haven i foråret er gjort. Efterhånden som bedene lukker til, så kommer der mindre og mindre ukrudt. Udover at luge tidligt på året gælder det om at holde haven ren ved at undgå at sprede frø, rodstykker og yngleløg i haven. Sørg for, at ingen af delene kommer på komposten men kør det på den kommunale kompostering, hvis du vil være på den sikre side.
Køkkenhaven er ekstra sårbar over for at blive invaderet af frøukrudt, fordi jorden er mere eller mindre bar en stor del af året. Ikke mindst i foråret, hvor græs og andre ukrudtsfrø kan nå at spire, inden afgrøderne får fat. Begræns ukrudtet ved at dække jorden med afgrøder, græsafklip, tang, halm eller lignende, så ukrudtsfrøene ikke har en chance for at spire. Det er ikke praktisk muligt, når afgrøderne selv skal spire, men her må du luge og så dække jorden omkring planterne, så snart de er oppe.
Alternativt kan du bruge forspirede grøntsager og plante dem ud i en overdækket jord. Det hjælper også at undlade at rode og grave for meget i jorden, så gamle frø kommer op til overfladen. Og sørg så for, at det frøukrudt, der uvægerligt dukker op, ikke når at smide frø.
Højbede – eller blot afgrænsede bede – gør dyrkningen mere overskuelig. Så kan arbejdet deles op i ét bed ad gangen og dermed bliver det mere overkommeligt oppe i hovedet, så man ikke opgiver på forhånd.
Fugerne mellem fliserne er et godt sted for ukrudtsfrø at slå rod. Det hjælper i nogen grad at fylde fugerne ud med fugesand. Ellers fej fliserne grundigt en gang om ugen.
En hjulhakke er en lidt mere effektiv udgave af skuffe- eller hakkejernet og specielt god til at luge i de lange rækker mellem køkkenhave-afgrøder. Den er også god til at renholde gangene mellem højbedene samt grusstier og gruspladser.
Giv roserne en grundvanding, inden varmen sætter ind. En kande vand til hver rose i haven er ikke for meget. Sammen med gødning giver det en god start på sæsonen. Grøntsagsfrø og frø af sommerblomster, dahliaknolde og gladiolus kan komme i jorden nu, men udplantning af sommerblomster må vente, til der ikke længere er udsigt til nattefrost. De lakrøde liljebiller er en pestilens i liljerne, især når deres små larver dukker op. Saml liljebillerne ind i et glas, som du holder under billen - de har det nemlig med at lade sig falde til jorden, hvis de føler sig truet.
Læs også: Spis dit ukrudt
En ukrudtsdug lukker af for rodukrudt, så bladene ikke kan komme op og hente solenergi, og det tager med tiden livet af planterne.
Hosta, vedbend og bregner dækker jorden godt og forhindrer frøukrudt i at spire frem.
Halm dækker jorden og forhindrer frøukrudt i at spire. Det holder også jordbærrene fri for jord.
Lav en ukrudtsbarriere ved at anlægge en græssti mellem hæk og bed.
Snerlen er en af de værste ukrudtsarter. Den har et meget dybt rodsystem, og den er svær at luge væk, fordi den snor sig om naboplanterne. Men den dør til sidst, hvis du vedvarende hakker den over ved jordoverfladen.
Læs også: Sådan overlever haven din ferie