Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Dommerne i X Factor spærrede øjne og ører op, da hun stillede op til audition med bandet Blindheart og lavede et skift fra melodisk skønsang til voldsom death metal-musik og den dertil hørende sangstil, der kaldes for growl. Men de var alle enige om at sende hende og orkestret videre i konkurrencen.
Hvis man selv har set det klip fra seancen, der blev vist på tv i begyndelsen af året, vil man med garanti også huske Anitta Soliz Nielsens optræden. I den mellemliggende tid har hun sunget i det fynske band Nord, som hun dog har forladt.
For tiden leder hun derfor efter et nyt dødsmetal-orkester, da hun fortsat brænder for hårdtslående musik, hvor hun skiftevis kan growle – hvilket meget betegnende kan oversættes til at knurre som et rovdyr – og bruge sangstemmen mere traditionelt. Ifølge Anitta selv hører hun dog langtfra til de vildeste udøvere af stilen.
– Den musik, jeg har sunget med Blindheart og Nord, er blød i forhold til mange metalbands i Danmark, hvor det ikke er in at have melodi og teknisk finesse i musikken. Blandt andet derfor håber jeg med tiden at kunne få foden indenfor på den tyske rockscene, hvor grænserne er lidt videre, fortæller hun og tilføjer:
– Jeg har store ambitioner. For mig er musikken ikke bare en hobby, og jeg vil for eksempel ikke optræde gratis. Jeg lever af min stemme.
Læs også: Jørgen Klubien: Min kone siger, jeg ikke lytter
Anittas hovederhverv må imidlertid siges at ligge langt fra heavy metal.
– Jeg er ansat som kirkesanger i de fynske landsbykirker i Søndersø, Skamby, Vissenbjerg og Sanderum samt i Fredens Kirke i Odense og endelig Kirkegårdskapellet, der hører under Odense Kommune. Mit dagjob består med andre ord i at køre rundt mellem kirkerne og primært synge ved bisættelser og begravelser.
– I den forstand er der meget død i min tilværelse, men jeg holder meget af det. Jeg har et job, hvor jeg er med til at gøre en forskel. Du kan sige, at jeg giver de døde en stemme. Musik kan formidle noget, som ingen tale kan. Den vibrerer og rører folk på nogle niveauer, der ellers er svære at nå ind til.
Anitta er 32 år og bor i Tommerup med sin ægtemand gennem seks år, som dog ikke ønsker at medvirke i artiklen, da han foretrækker et liv i anonymitet. Faktisk er han så genert af væsen, at han end ikke vil have sit fornavn med i artiklen her. Hans 12-årige søn, Oliver, stiller derimod gerne op til både fotografering og en udtalelse. For han synes, at hans papmor er vildt sej.
– Selv lytter jeg mest til rappere som Kesi og Gilli, men jeg har været med til fem af Anittas koncerter og har rigtig godt kunnet lide det. Det gav også respekt blandt mine venner, da hun optrådte i X Factor. Selv en af mine lærere genkendte hende, siger Oliver.
Læs også: 32-årige Tiger om sin demente morfar: Han gør mig til et bedre menneske
Anitta er oprindeligt fra Aabenraa, hvor hun begyndte at synge i pigekor som 9-årig.
– Jeg var verdens mest generte barn, da jeg begyndte. Men efter to år udfoldede jeg mig som korets yngste solist. Det at synge har simpelthen ændret mig som person, siger hun.
– Jeg har boet mange steder og prøvet kræfter med så forskellige uddannelser som jura, teologi og socialrådgiveruddannelsen. Alt imens har jeg haft gang i musikken. Jeg har levet af at synge siden 2012, og det har ikke kun været med kirkesang, men også musikalsk underholdning til fester. Først nytårsaften for to år siden tog jeg en beslutning om, at der skulle ske noget helt nyt i mit liv. Og kort tid efter så jeg en YouTube-video om kvinder i rockmusik og fik lyst til at lære at growle.
– Jeg var selv lidt nervøs for, om det kunne være skadeligt for stemmen. Men jeg var også fast besluttet på at føre min plan ud i livet. Jeg kom i kontakt med sanglæreren Ulrik Elholm, som manede mine bekymringer i jorden, og efter en times undervisning hos ham var jeg fuldstændig tændt og gik straks i gang med at lære mig selv at growle. En måned senere havde jeg et Skype-møde med Ulrik, hvor jeg viste ham, hvad jeg kunne. Han var dybt imponeret, og jeg følte kort og godt, at jeg havde fundet det sted, hvor jeg hørte hjemme.
Læs også: Heidi er målmandstræner på et professionelt herrehold: Målet er ingen mål i vores mål
– Lige siden har jeg stået i den specielle situation, at de to genrer, jeg beskæftiger mig mest med, ligger meget fjernt fra hinanden i udtryk, og af mange ligefrem bliver set som uforenelige modsætninger. Især siden X Factor har det været almindeligt kendt, at jeg sang dødsmetal.
Og sjovt nok er det i kirkemiljøet og især blandt ældre, kvindelige kirkegængere, at folk har taget bedst imod det og fundet det spændende. De har den indstilling, at man ikke behøver at være den søde, artige pige, bare fordi man er af hunkøn.
– Der findes ellers en del fordomme om, at heavy metal og satanisme hører sammen. Jeg har selv haft fordommene på grund af den brutale lyd og de heftige symboler. Og det er rigtigt, at der findes satanister inden for den afart, der kaldes for black metal, men jeg har indtil videre ikke oplevet at møde en eneste.
– Selv er jeg veganer og drikker aldrig alkohol, og jeg kender mange i miljøet, der har det på samme måde. Vi kommer af med al vores vildskab, når vi optræder. Så kan vi smile og være glade resten af tiden. Jeg ved, at mange metalmusikere er blevet mobbet og på andre måder har haft et hårdt liv. Så kan det være befriende at spille noget hård musik frem for at græde over sin fortid. Det kan være gavnligt at se livets mørke sider i øjnene og arbejde med dem.
Læs også: Caspar Phillipson: Yoga giver mig en følelse af balance
Og Anitta har flere overraskelser i ærmet for de uindviede, når det handler om de budskaber, hun gerne vil sprede med sin vilde musik.
– I Nord gik vi meget op i klimaet og miljøet. Og når vi skulle sætte streg under de problemer, vi mennesker skaber i vores samfund, kunne det selvfølgelig ikke gå blidt og stille til. Derfor brugte jeg også growl-teknikken, når jeg sang om, at menneskeheden ødelægger jorden, og dyrearterne uddør, forklarer hun.
– Jeg har haft kirken tæt inde på livet i alle de år, hvor jeg har sunget, og efter min bedste overbevisning er der ikke noget, jeg siger eller gør, der står i modsætning til kristendommens budskab. Ovenikøbet er religiøse spørgsmål altid genstand for fortolkning. Ikke engang præsterne er altid enige. Alene i de kirker, hvor jeg har min faste gang, er der stor forskel på præsterne. Og indenfor Folkekirken ansætter man helt bevidst præster med lidt forskellige vinkler på tingene, så der er lidt for enhver smag.
– Det er mit indtryk, at mange mennesker i dag har svært ved at sige med sikkerhed, at de tror på det ene eller det andet. Selv er jeg af den opfattelse, at mennesket ikke er det største væsen i universet. At der med andre ord er en højere magt. Derudover går jeg meget op i astrologi og følger forskellige astrologer på YouTube.
- Jeg bruger det en hel del i mit liv. For eksempel er jeg mere opmærksom i perioder, hvor planeterne står sådan, at der er større risiko for ulykker. Astrologien kan også af og til forklare mig, hvorfor jeg på det pågældende tidspunkt ikke er helt mig selv rent psykisk.
Læs også: Anna har tabt 42 kilo og er i balance med sig selv
– Min mand er fast tilskuer til mine death metal-optrædener. Når jeg synger klassisk, er min svigermor til gengæld nok min største fan. Man kan også hyre mig til at synge til sølv- og guldbryllupper og familiefester enten alene eller sammen med en pianist. Og senest har jeg indgået samarbejde med et vinfirma, der arrangerer vinsmagninger hos andre firmaer, hvor man vil kunne nyde lidt musik og sang, mens man smager på vinen.
– Jeg breder mig kort sagt over mange felter, men jeg ville også kede mig, hvis jeg kun skulle lave én ting. Livet er fyldt med fede oplevelser, og min indstilling er, at man bare skal tage for sig, understreger Anitta Soliz Nielsen.