Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
For skuespiller og instruktør Vigga Bro var det et af dagens lyspunkter, når hun fik serveret kaffe af Neel Junker Bærentsen, 45 år, på Parkteatret i Frederikssund. Her øvede Vigga Bro med sit hold af skuespillere og musikere fra forestillingen ”Driving Miles”, der 5. marts havde danmarkspremiere på Parkteatret i Viggas instruktion.
– Vigga Bro roste mig ikke bare for min kaffe, men også for, at jeg altid havde tid til en lille hyggesnak, siger Neel, som er ansat i beskyttet beskæftigelse på teatret.
Parkteatret er andet og mere end et teater. Det er også biograf, hvilket var bygningens oprindelige funktion helt tilbage fra åbningen i 1941. Stedet er i kraft af sin hyggelige café endvidere ramme om alskens arrangementer såsom spilaftener, strikkecafé og private selskaber. Og så er Parkteatret en socialøkonomisk virksomhed.
Karen Nielsen, 51 år, som sammen med sin mand Claus Malta Nielsen ejer stedet og har privat bolig på førstesalen, forklarer det således:
Mød Ann-Mari Max Hansen, der sidste år vendte tilbage til teatret efter 18 års pause.
– Det vil sige, at mennesker, som ikke kan arbejde på ordinære vilkår, kan få job hos os. Vi er godkendt til beskyttet beskæftigelse for seks til otte personer, og TrygFonden har støttet os med 400.000 kroner til start af projektet.
Socialpædagog Jette Høyer, 55 år, er ansat til at varetage denne særlige del af virksomheden. Og om der er tale om udviklingshæmmede, autister eller mennesker med et skjult handicap, kan de beskyttede rammer rumme dem alle. Neel hører til den sidstnævnte kategori.
– Jeg har en lettere hjerneskade som følge af, at jeg fik for lidt ilt ved fødslen. For mig betyder det, at jeg har brug for strukturer og pædagogisk støtte i min hverdag. Det er først og fremmest min korttidshukommelse, der svigter. I mit hjem i Kastrup har jeg et whiteboard, som jeg skriver alle dagens opgaver på i samarbejde med to hjemmevejledere fra Tårnby Kommune. Og her i Parkteatret får jeg en tilsvarende hjælp af Jette. Vi skriver arbejdssedler sammen, så jeg har styr på, hvad jeg skal lave den pågældende dag, fortæller Neel.
Mikkel er spastiker og skuespiller. Læs om ham her.
Arbejdsopgaverne kan være alt fra rengøring til betjening af kunderne i caféen. Det er dog i høj grad duften af teater, der har trukket Neel til stedet.
– Da jeg læste om Parkteatrets beskyttede beskæftigelse på nettet, vidste jeg straks, at jeg ville søge herud. Jeg har savnet at arbejde i teaterbranchen, siger hun. For teater og skuespil har været en væsentlig del af Neels liv siden barndommen.
– Allerede som 8-årig var jeg for første gang på scenen på Tårnby Teater som barneskuespiller. Siden har jeg været statist på flere professionelle teaterscener, fortæller hun.
Trods sit skjulte handicap er Neel også sprængfuld af initiativ og har i tidens løb formået at holde sig til, hvor der var teater, film og skuespil i farvandet. Og hun prioriterer fortsat statistarbejdet. Som hun selv udtrykker det, så giver det hende et kick at være på.
Teatret fik Tommy Kenters selvværd til at gro. Læs interviewet her.
– Hvis jeg har et job som statist en dag, hvor jeg skulle have været på Parkteatret, er de heldigvis så søde at flytte mine timer og lade mig komme en af de andre dage i stedet, siger hun.
Foreløbig har hun fire timer én dag om ugen på teatret, og afhængig af, hvordan hun klarer det, kan det godt med tiden blive til mere. Jette fortæller:
– Vi arbejder systematisk med at opstille mål for vores folk i beskyttet beskæftigelse. Og det første mål, vi satte for Neel, handlede om at møde stabilt og til tiden, fortæller Jette Høyer.
Her og nu er der tre personer ansat i teatrets beskyttede beskæftigelse. Ud over Neel er det Camilla Schøbel og Jens Bach, der går til hånde.
– Desuden har vi haft to praktikanter fra den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse STU, og når de efter sommerferien er færdige med deres uddannelsesforløb, er det planen, at de også begynder i beskyttet beskæftigelse her hos os, fortæller Jette.
Mød skuespilleren Peter Mygind fra den aktuelle serie "Sommerdahl" her.
Ægteparret Nielsen, der har beskæftiget sig med teater og turneret med forestillinger siden 1993, købte den gamle biograf i 2016, da de savnede at have en stationær ramme om deres projekter. Karen Nielsen forklarer, at de driver Parkteatret ud fra tre værdier: Kvalitet, rummelighed og bæredygtighed.
– Og rummeligheden gælder også i vores program, hvor der er plads til alt fra Ibsen-klassikere over danseforestillinger til revy, tilføjer hun.
Det bæredygtige praktiseres i høj grad i caféen, hvor der samles kaffegrums i spande til genbrug, og hvor tiloversblevne kager indgår i produktionen af romkugler.
– Vores ansatte i beskyttet beskæftigelse betjener ikke bare kunderne i caféen, men er også med til at bage kagerne, indskyder Jette.
Kagebagning er dog ikke Neels stærke side. Til gengæld har hun andre kompetencer med sig i bagagen, og på Parkteatret var de både overraskede og begejstrede, da hun op til premieren på ”Driving Miles” spurgte, om hun måtte stå for de blomsterbuketter, som skuespillerne skulle have overrakt på scenen, når forestillingen sluttede.
Esben Dalgaard er en af tidens populæreste skuespillere. Læs om ham her.
– For 22 år siden var jeg i revalidering på Elleslettegård i Vedbæk. Her kom jeg i blomsterværkstedet og blev undervist af en uddannet blomsterdekoratør, fortæller hun som forklaring på sit talent udi blomsterbinding.
Historien er et godt eksempel på det, der er et af formålene med de beskyttede jobs: At de ansatte ikke bare udvikler sig med opgaverne, men også føler medansvar og tager ejerskab over aktiviteterne på stedet. Neel har i øvrigt allerede i samarbejde med Jette formuleret sit næste mål: At kunne skrive arbejdssedler selv.
– Det er vigtigt at føle, at der findes en plads til én på arbejdsmarkedet. Det er ikke alle arbejdspladser, der kan rumme folk som os. Men det kan Parkteatret, siger Neel Junker Bærentsen.
Læs også: Hjerneskadede Lasse hjælper mor.