Kære Puk
Vi er tilflytterne, som ingen gider
De står uden for huset på Egelyvej, og Steen Nygaard Jensen ser på Katrine og Henning med et blik fyldt med respekt og varme.
– Det kan godt ske, I ikke selv synes, det er noget særligt. Men i mine øjne er I helte. Uden jer havde jeg ikke været her i dag, siger han.
Hans redningsmand og -kvinde synes ikke selv, de er helte. De gjorde det, de havde lært, da der var brug for det. Sådan er det måske, men for Steen er de helte.
– Jeg kan aldrig takke jer nok. Det tænker jeg på hver dag, siger han.
Læs også: Glenn er tidligere alkoholiker og blev reddet for åben skærm
Det er første gang, de tre mødes siden branden, og der er en hel særlig tæt stemning mellem dem.
Det skete en søndag formiddag. Henning Wolff Laursen arbejder som teknisk servicemedarbejder, i daglig tale vicevært, og han kender udmærket ældreboligerne ved Skovly Plejecenter. Han kommer den dag ridende på sin hest tæt på boligerne og får øje på røg og flammer inde i et hus, og han løber hurtigt hen til plejecentret. Her råber han ind ad døren, at det brænder, og at de skal ringe 112. Så løber han tilbage til huset.
Katrine Dalsgaard Jensen er social- og sundhedsassistent på plejecentret. Hun løber efter Henning, mens hun ringer til alarmcentralen. Henne ved huset ser hun Henning forsvinde ind i huset.
– Jeg havde næsten lige været på brandkursus, så jeg vidste, hvad jeg skulle gøre, siger Henning.
Han må ikke slå et vindue ind og dermed give ilden luft. Han lægger sig ned og kravler ind ad døren og videre ind i huset med røg og flammer. Den tætte røg gør det næsten umuligt at se noget, men der sidder en mand i en lænestol, og Henning kan ikke få kontakt. Hurtigt kravler han ud igen, for de skal være to om at få manden ud. Henning ved, at han skal derind igen, og at han skal have Katrine med.
– Hele min krop arbejdede imod, at jeg skulle derind, fortæller Katrine. – Det var, som om et instinkt i mig ville forhindre mig. Alligevel vidste jeg, at det skulle jeg. Og Henning havde jo lige været derinde, og så kunne jeg også, siger Katrine.
De maver sig hurtigt ind, for det er ved gulvet, varmen er mindst stærk. Da de når hen til den bevidstløse mand, hiver de ham sammen ned på gulvet og trækker ham hen mod udgangen.
De når hen til døren med Steen imellem sig og får ham ud. Han bliver i sikker afstand lagt korrekt i aflåst sideleje, og Katrine henter en dyne på plejecentret, som hun pakker ham ind i. Først nu kommer ambulance- og brandfolk, og der kommer pludselig skred i tingene. Steen er kun lidt forbrændt, men han er svært røgforgiftet og skal hurtigt på Rigshospitalet.
På Rigshospitalet bliver Steen behandlet i trykkammer, før han bliver transporteret tilbage og indlagt lokalt.
Steen bliver udskrevet, og han er flyttet ind i en bolig lige over for den, han blev reddet ud af. Noget er ødelagt, og et par af hans malerier er helt sorte. Men huset brændte ikke ned. Henning havde ved at sørge for lukkede døre og vinduer gjort sit til, at ilden fik så lidt næring som muligt, og brandvæsenet nåede at få det under kontrol i tide.
Læs også: To brødre med hjertestop blev reddet i samme badmintonhal med fire års mellemrum
Steen er 69 år og arbejdede som skovarbejder en del år efter at have været litograf. På et tidspunkt boede han i et skovløberhus med skimmelsvamp, og han er sikker på, at det er det, der har givet ham den lungesygdom, han lider af i dag. Og måske var hans iltapparat med til at føde ilden, den dag det alt sammen gik galt? Der er mange spørgsmål. Selv tror han, at en glød fra en cigaret kan være årsagen.
Han har det efter omstændighederne godt efter den rystende oplevelse.
I den nye stue har han har stillet stole frem, og han finder vin og chokolade til Henning og Katrine og overrækker dem det. Igen står Steens redningsmand og redningskvinde nærmest en smule forlegne og modtager gaverne. De gentager, at de jo kun gjorde det, de skulle gøre. Men de ved også, at de har reddet et liv.
Vi er i gave humør og deler lige nu store rabatter ud på Esug, find din kode her: esug rabatkoder