64-årig læser: Hvorfor gør alderen mig tungere?

Søndag, 23. februar 2025
Lotte Bang
Foto: Colourbox
Når man spiser og træner, som man har gjort det stort set hele livet, hvorfor tager man så på med alderen? Det spørger en læser om. Få Familielægens svar her.
Ældre par der spiser sammen
Selv om, synes jeg, min kost er den samme som altid, stiger vægten støt og roligt.

Kære Lotte Bang 

Jeg synes, det er mærkeligt, at jeg tager på med alderen. Jeg er 64 år, og selv om, synes jeg, min kost er den samme som altid, og jeg desuden stadig er meget fysisk aktiv, stiger vægten støt og roligt.

Da jeg var 40 år, vejede jeg 64 kilo. Nu vejer jeg 75 kilo, og det vil jo sige, at jeg tager et halvt kilo på om året. Bevares, det lyder ikke af meget, men fortsætter det, bliver jeg efterhånden temmelig rund.

Er det bare mig, eller hvorfor tager man på, når man bliver ældre?

Mvh. S 

Kære S

Ældre har mindre behov for energi. Faktisk er det sådan, at kvinder efter overgangsalderen skal indtage omkring 20 procent færre kalorier end før overgangsalderen, hvis vægten ikke stille og roligt skal stige.

Bliver du ved med at spise, som da du var ung, bliver du altså tykkere. Er du opmærksom på kroppens ændrede behov med alderen, og tilpasser du dit kalorieindtag, mens du vedligeholder regelmæssig træning for at modvirke stigningen i fedtprocenten, kan du holde vægten.

Det gør nu ikke så meget, at du tager lidt på. Det er kun godt at have noget at stå imod med i tilfælde af sygdom, og risikoen for at blive syg stiger jo desværre også med alderen.

Kærlig hilsen Lotte

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk