Sådan undgik Lisbeth en depression

Mandag, 31. august 2015
Af Helle Lyngbo. Foto: Søren Lamberth
Lisbeth Chemnitz følte sig helt flad og alene, da hun skulle have kemo efter sin brystkræft-operation – lige indtil hun blev introduceret for et varmt og inspirerende motionsfællesskab.

Når Lisbeth Chemnitz fra Vanløse siger, at det hårdeste, hun nogensinde har prøvet, er at være i kemobehandling, ja, så kan man roligt regne med, at det ikke har været den rene tivolitur.

For Lisbeth har prøvet en pæn del i sit 50-årige liv – både før og efter de seks kemobehandlinger, der skulle gøre det af med hendes brystkræft.

Før kemoen blev hun for eksempel skilt og valgte, at de to yngste børn skulle blive boende hos deres far på Færøerne. Mens Lisbeth stadig var sygemeldt, døde hendes mor af tyktarmskræft, og siden gennemførte Lisbeth et ekstrem-langrendsskiløb på 160 kilometer.

Men kemobehandlingerne var det allerhårdeste.

Læs også: Kristian kæmpede sig tilbage til livet

PACT blev min redning

– Selv om jeg på intet tidspunkt har troet, at jeg skulle dø af brystkræften, rører en kræftdiagnose ved det eksistentielle i livet. Måske dør man alligevel, måske kommer der senfølger, siger Lisbeth, der blev fuldstændig flad og udslukt af at få cellegiftene sprøjtet ind i kroppen.

– De 30 strålebehandlinger, jeg fik efter kemoen, føltes omtrent som at ligge i et solarium i sammenligning. Kemoen var ekstremt hård for mig – jeg kunne absolut ingenting, siger Lisbeth, der gætter på, at forklaringen er, at hun er meget sensitiv over for kemiske påvirkninger af kroppen. – Jeg kan for eksempel blive fuld af én øl, siger hun med et skævt grin.

Faktisk er Lisbeth sikker på, at kemoen havde trukket hende ned i en forfærdelig depression, hvis det ikke havde været for PACT.

– PACT har været min redning (link fjernet), siger hun ligeud.

På ski igen

Navnet PACT kunne måske forlede én til at tro, at det handler om en eller anden nyreligiøs frelserorganisation. Men det er det på ingen måde. PACT står for Physical Activity after Cancer Treatment og er en fem år gammel københavnsk forening, der bruger idræt til at sætte fokus på og bidrage til overlevelse af kræft. Det er hverken en traditionel idrætsforening eller en traditionel patientforening, men en unik kobling.

– Vi havde alle sammen kemohjerne, det vil sige, at vi havde svært ved at koncentrere os og kunne ikke huske fra næse til mund, så når vi spillede bold, var det helt nede på børnestadiet.

Men fællesskabet og den afslappede stemning gjorde Lisbeth godt.

Læs også: Freja har spædbarnskræft

Tre dage ved polarcirklen

Hvor godt motionen gjorde Lisbeth, blev tydeligt, da hun kun ni måneder efter at hun afsluttede kræftbehandlingen på Rigshospitalet, gennemførte verdens hårdeste skiløb, Arctic Circle Race, oppe ved polarcirklen i Grønland. Tre dage på langrendsski hele dagen, to nætter i telt – og en enestående oplevelse.

I dag er hun et meget aktivt medlem af PACT – hun træner både på cykel og rulleski. Foreningens tilbud er så eftertragtede blandt kræftpatienterne, at der ligefrem er ventetid på at blive optaget. Endnu findes PACT kun i København, men Lisbeth håber, at der efterhånden kommer lokalafdelinger over hele landet.

Læs også: Lille Christian blev helbredt for kræft

Lisbeths gode råd

Undervejs i sit kræftforløb samlede Lisbeth et par gode råd op, som hun gerne vil give videre til andre, før de skal i behandling:

  • Gå til tandlægen, inden du får kemo. Tandkødet trækker sig meget tilbage. Enzymerne i spyttet kan ændre sig meget, og det kan give mange huller i tænderne, selvom de bliver børstet grundigt.
  • Skal du i strålebehandling for brystkræft, er det en god ide at få tjekket stofskiftet, da strålerne kan ramme skjoldbruskirtlen og ændre på stofskiftet.
  • Find sammen med nogle andre i behandling og del erfaringer.
  • Fokusér på det positive, det handler om at få det bedste ud af det, når det nu ikke kan være anderledes. Lev dagen i dag, i morgen er den væk, i går er fortid. Det kan godt lade sig gøre at have det sjovt, selvom man er syg, det handler om at få grint igennem, så skal det nok gå.

Læs også: Kræftramte Helle ville bestige bjerge