Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Leif blev både stolt og meget glad, når hans bedstemor gav ham en 25-øre med ordene: "Din kirkegårdskrans blev solgt. Her er din fortjeneste". Leif havde siddet sammen med familien og brugt både masser af gran, pyntegrene og tid på at lave den flotte krans.
Smed kransene i kakkelovnen
Hvad Leif ikke vidste, var, at hans kranse aldrig kom med på julemarkedet. Bedstemoderen smed dem i kakkelovnen i overbevisning om, at Leif ikke opdagede det!
- Hun gjorde det af et godt hjerte, selv om det dengang var utrolig svært for mig at acceptere. Mine kranse var jo grimme, fortæller Leif Jensen, der er 4. generation af juletræssælgere ved Domkirken i Århus. Det var hans oldeforældre, der i sin tid startede som torvehandlere året rundt. Senere tog både bedsteforældre og forældrene over. I dag er Leif den sidste tilbage ved domkirken, og han er her kun i tiden op til jul.
- Jeg kan simpelt hen ikke undvære det. For mig er julen noget helt specielt. Jeg tror, jeg er vaccineret med en grannål, siger Leif.
Bruger ikke sprøjtemidler
Leif bor på en landejendom i nærheden af Rønde sammen med sin kone Tukata. Som sine forfædre dyrker Leif sine juletræer selv.
- Det er et stort arbejde, for tæerne skal jo passes året rundt. De skal klippes til og formes, men jeg bruger ikke sprøjtemidler mod ukrudt, siger Leif, der fik sin første stadeplads i en alder af 15.
Leif er uddannet murer og arbejder til daglig på Moesgaard Museum. Han samler sine ferier, så han kan holde fri hele december. Det samme gør i øvrigt nevøen Dan, der også er murer og er klar til at følge i onklens fodspor en dag.
- Ja, det bliver nok Dan, der en dag overtager hele herligheden, konstaterer Leif.
Populære julebukke
Gensynsglæden er stor, og Leif har en formidabel evne til at huske folk. Mange kender han navnene på og kan huske deres familieforhold. Så der bliver spurgt både til børn, børnebørn osv.
- Det er rigtig hyggeligt og sjovt. Alene at møde de mange børn, som med stor forventning skal finde det flotteste juletræ nogen sinde varmer langt ind i hjertet, fortæller Leif, hvis julebukke er meget populære. Stadepladsen er åben hver dag fra midt formiddag til omkring klokken 18. Herefter skal en del solgte juletræer leveres på kundernes privatadresser. Der skal ryddes op, fejes og aftenen bruges gerne på at lave kranse og dekorationer. Og så skal der selvfølgelig fældes flere juletræer om morgenen.
- Jeg hygger mig virkelig, også selv om der hersker stor travlhed i dagene op til jul, siger juletræsmanden fra Århus.
Af Claus Gjedsig
Læs også: Nisserne blev Lillians redning