Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Populære artikler på familiejournal.dk
12-årige Kirstine har fået nyt hjerteStrikkeopskrift: Herlig raglansweater til hamStrikkeopskrift på barnevognsophæng med bedårende uglerMalthe sidder på gulvtæppet i sommerhuset i Nykøbing Mors. Foran sig har han de små og store traktorer, som hver dag bringer vild begejstring frem i hans blå øjne. Forsigtigt løfter Malthe hænderne fra gulvet, han er lidt bange for at miste balancen, men gør det ikke. Malthe er blevet så god. Med alle mavemusklerne i spænd og fuld koncentration kan han nu sidde helt selv med en flot og ret holdning, uden at far eller mor skal støtte ham.
- Vi tror ikke rigtig på, at han nogensinde kommer til at gå helt selv, men vi bliver selvfølgelig ved med at håbe på det, og vi tager imod alle de hjælpemidler, vi kan få, siger Mathias Boll, Malthes far.
I marts 2014 var Malthe Overgaard og forældrene i tre dage på forskningscenteret Helena Elsass Center i Charlottenlund som en del af optagelserne til DR1's dokumentar fra efteråret, "De Uhelbredelige". Malthe ar cerebral parese. Det betyder, at han er spastisker.
Læs også om Mads, der har muskelsvind og er mester i el-hockey
Født 14 uger for tidligt
Malthe er født 14 uger for tidligt og vejede kun 970 gram, og så blev han født med en hjerneblødning. Hjerneblødningen ramte den motoriske del af hjernens to dele, og den har derfor ikke haft konsekvenser for Malthes evner rent intelligensmæssigt, men den har gjort, at Malthe har spastiske lammelser i sine ben.
På Helena Elsass Center var Malthe en del af et forskningsprojekt, hvor fysioterapeuter, læger, psykologer og forskere undersøgte, om intensiv fysisk træning kan gøre, at Malthe på et tidspunkt vil lære at gå. Sammen med sin far og mor bor Malthe lige nu i et sommerhus i Nykøbing Mors, fordi familiens eget hus i Elsø, ikke langt derfra, er ved at blive renoveret til et handicapvenligt hus.
Mathias Boll og Camilla Overgaard er begge 29 år, og Camilla arbejder som SPS-konsulent på Skive Handelsskole, mens Mathias læser til bygningskonstruktør.
- Før i tiden havde vi evig dårlig samvittighed, for vi tænkte, at når Malthe falder og slår sig, så er det vores skyld. Men på Helena Elsass har de lært os at være modige og turde lade ham være alene, siger Camilla.
På forskningscenteret så fremtiden lys ud for Malthe, for der arbejdede eksperterne mod et klart mål, som de mente, ikke var umuligt at nå, nemlig at Malthe vil kunne opnå en gangfunktion. Derfor var håbet på det tidspunkt stort. Men hverken Mathias eller Camilla lader sig slå ud af, at det nu viser sig ikke helt at kunne opnås, hvor meget de end træner.
Læs også om Cecilie, som blev født 18 uger for tidligt
Vi lever i nuet
- Jeg tror, at vi nu har accepteret, hvordan tingene er. Vi bliver ikke længere ved med at stille os selv spørgsmålet om, hvorfor lige netop vores dreng skulle blive født med et handicap. Nu tager vi en dag ad gangen. Vi lever i nuet, for ingen af os ved, hvordan Malthe vil have det i fremtiden, siger Camilla.
Malthe går i en specialbørnehave i Skive, og her har Camilla og Mathias et godt samarbejde med pædagogerne. Den lille familie har brug for samarbejdet, for de er oppe imod hårde odds. Når et barn med cerebral parese er fyldt 3 år, udvikler barnet sig kun med små skridt. Det bliver altså sværere for Malthe, fordi han vokser, og når musklerne bliver længere, bliver de også stivere.
- Heldigvis er Malthe godt med mentalt, han er både udadvendt og glad. Vi vil give ham rygrad og selvtillid, for nu begynder han at mærke, at han ikke er helt som de fleste andre på 3 år. Han er klar over, at han har "drilleben", fortæller Mathias.
Familien har fået en minibus, så nu er det nemmere for dem at komme rundt. Og så er der så småt ved at være overskud til et lille nyt familiemedlem. - Vi begynder at føle os klar, og Malthe har på ingen måde afskrækket mig fra at blive gravid igen, siger Malthes mor.
Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!
Kun 20,- per stk.