– Vi bliver heroppe på land, siger 33-årige Emma insisterende til sin 2-årige datter, Bjørk, som med vaklende ben er på vej længere ud i den sumpede jord, hvor hendes mor netop har fået øje på dagens første fangst.
I vandet står en klynge vandmynte, som familien skal have fat på. Heldigvis kommer 5-årige Holger hurtigt sin mor og lillesøster til undsætning. Iført gummistøvler vader han selvsikkert ud i vandet og plukker vandmynten, før han smider den i Bjørks flettede kurv.
Emma, Bjørk og Holger udgør sammen med 33-årige Frederik familien Husted fra Faaborg. I dag er det første gang, at familien er på sanketur i skovområdet omkring Damsbo Strand i Millinge, og de er spændte på, om stedet kan leve op til deres forventninger.
– Når vi har børnene med, er det tit ikke en lang tur, vi har planlagt. I stedet finder vi et område, hvor vi sammen kan finde planter, men også nyde en kop kaffe, mens børnene leger. Hvis vi skal ud at gå tur, synes børnene ikke, det er sjovt, men på denne her måde bliver det hyggeligere for os alle sammen, fortæller Emma.
Pludselig kommer der et skingert udbrud fra Bjørk, og hun kigger forfærdet ned i sin kurv, som pludselig er tømt for urter. Det er først nu, hun opdager, at hun har tabt hele den værdifulde last, og iført blomstrede gummistøvler trasker hun tilbage ad stien for at opsnuse de tabte planter.
Hun giver dog hurtigt op og hiver i stedet et tilfældigt blad af en gren, som hun med et fornøjet smil propper i kurven, før hun vender tilbage til familien med den nye fangst.
Bjørk og Holger har altid været med deres mor og far i skoven, når der skal sankes, og selv om Holger kun er fem år, er han allerede begyndt at kunne genkende planter. Særligt elsker børnene at være på svampejagt om efteråret, for svampene er spredt ud i hele skoven, og på den måde bliver det en slags skattejagt.
Selv om det i dag kun er urter, familien er på jagt efter, griner og smiler børnene, når de render rundt imellem træerne, og det er tydeligt, at alle fire er glade for at være på tur sammen.
– Vi nyder virkelig tiden sammen med børnene, og vi kan se, at de slapper af, når vi er i naturen, fortæller Emma, og Frederik tilføjer:
– De bruger alle sanserne, og derfor bliver de også trætte på en god måde – ikke bare fordi de er overstimulerede.
Det var blandt andet for at komme tættere på naturen, at Emma og Frederik for tre år siden valgte at flytte fra et hektisk københavnerliv til et hus et roligere sted på Sydfyn. De ønskede mere frihed og tid til hinanden. De var solgt med det samme, da de så det stråtækte hus, hvorfra man kunne gå direkte ud i skoven, og efter de rykkede tættere på naturen, er sankning blevet en fast del af deres hverdag.
Lugten af bål spreder sig på stranden i Millinge, mens Frederik sidder på knæ i sandet og puster liv i gløderne. Familien Husted har sanket de urter, de skal bruge og er nu klar til at tilberede dagens frokost i det fri.
Emma prøver at forme små fladbrød, men kan knap komme til for Bjørk, som stædigt forsøger at overtage. Til sidst får Bjørk sin egen lille dejklump i de sandede hænder, men i stedet for at forme dejen tager hun en ordentlig klump og propper i munden.
Dejklumpen er så stor, at hun næsten ikke kan gabe over den, og hun spytter den hurtigt ud i sandet igen. Selv om smagen ikke behagede den mørkhårede pige, propper hun få sekunder senere en ny klump dej i munden og virker denne gang lige så forundret over den klistrede konsistens.
– Hun er ikke rigtig klog, mumler storebror Holger, som ser med fra den anden side af bålet.
Dagens menu står på fladbrød med rygeostecreme og pesto toppet med de sankede urter og chorizopølse. Ofte er det mad som denne, familien laver, når de er på tur, fordi det er nemt og lækkert for både børn og voksne. Selv om det er tidskrævende at sanke mad og tilberede det over bål, ville familien ikke være det foruden.
– Det giver os en følelse af forbindelse til naturen og hinanden, som jeg tror, alle mennesker har brug for. I naturen bliver vi bragt tilbage til nuet, og når man er i nuet, kan man ikke rigtigt stresse eller bekymre sig. Det er meget simpelt, men enormt rart, fortæller Emma.
– Vi får brugt en hel masse tid sammen, når vi er i naturen, og det betyder meget for os. Vi kommer nærmere hinanden, og det binder os tættere sammen som familie, tilføjer Frederik.
Hvis man kunne tænke sig at komme i gang med at sanke, men ikke helt ved, hvor man skal begynde, er Emma og Frederiks bedste råd at finde en lokal sanketur, man kan tage med på. Parret tilbyder guidede sanketure og kurser, hvor de tydeligt mærker, at andre også finder stor glæde i at lære naturen at kende på en ny måde.
– Tag ud og vær en del af naturen! Lær den bedre at kende, så du ikke længere bare er gæst. Det er noget, alle kan gøre, og det koster ikke noget. Og så er det en sjov og rar måde at være sammen med familien på, siger Emma.
Dagens sanketur er ved at nå sin ende. Fladbrødene er spist, og familien har så småt fået pakket sammen og slukket bålet. Da de går mætte og muntre langs stranden med solen i øjnene, kommer Emma med sin vurdering af det nye sankested:
– Her vil vi da gerne tilbage igen. Hvad siger du til det, Holger?
Den lille dreng med det krøllede hår kigger et øjeblik overvejende på sin mor, før han beslutsomt svarer:
– Jeg gider ikke tilbage … jeg vil blive!