Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Hvad betyder titlen ”Hvem drømmer Hvem”?
– Det er en poetisk omskrivning af talemåden ”Hvem dømmer hvem?”, som er en opfordring til ikke at dømme andre. Teksten er skrevet af Hans Kragh-Jacoben, som jeg havde til bords ved skuespilleren Katrine Jensenius’ fødselsdag efter ikke at have set ham i 30 år.
Jeg spurgte ham, om han nogensinde skrev tekster til musik, og så startede den helt store pingpong, der fortsatte, da Lasse og jeg tog på skriveophold på Cap Verde, mens Hans og hans kone var i Vietnam og New Zealand. De musikalske idéer fløj frem og tilbage mellem verdensdelene, så her beviste internettet virkelig sit værd. ”Hvem drømmer Hvem” endte som titelsang og har også albummets bedste melodi. Sagde komponisten med glimt i øjet!
Hvad kan du ellers sige om albummet?
– Det er en hyldest til kærlighed og stamina. Lasse og jeg har jo gjort det umulige. Vi har spillet sammen i 44 år, været kærester i snart 43 år og gift i 40, og vi har stadig kærligheden og spilleglæden i behold.
Hvad er det bedste ved at spille og synge?
– Musik åbner følelserne og når ind til steder, hvor ord ikke kan komme. Den bryder isen på tværs af generationer, sprog og kultur. Musik giver fælles oplevelser og samhørighed, og den skaber en stemning, der tilhører det øjeblik, hvor den bliver spillet. Det er en god ting at have fået i vuggegave. Jeg fik min første violin af min morfar. Den blev min skæbne.
Og det værste?
– Trafikken på landevejene. Det er efterhånden forbundet med livsfare at bevæge sig omkring. Jeg kunne også nævne den megen ventetid eller det at leve uden sikkerhedsnet.
Hvad gør du, når du skal slappe helt af?
– Tager til København og hører nogle kolleger spille. Eller går tur med hundene og nyder naturen. Vinteren på landet kan føles lidt ensom, men om foråret kommer belønningen, når fuglene begynder at synge, og du kan høre ugler om natten.
Hvilken kulturoplevelse har gjort indtryk på dig for nylig?
– Jeg holder meget af Niels Jørgen Steens Monday Night Big Band på Paradise Jazz i København. Orkestret spiller nu om stunder en koncert om måneden, og dem går man aldrig fejl af. Niels Jørgen er lige blevet 80 år og laver fantastiske, musikalske arrangementer. Han blev i sin tid udvalgt til at spille i Count Basies orkester, da orkesterlederen selv døde. Så kan man altså noget.
Læs her om et andet fynsk par, der boltrer sig i musikkens og kunstens verden.
Hvad ville du være, hvis ikke du var blevet musiker?
– Dyrlæge. Jeg har altid haft stor kærlighed til alt, hvad der havde pels og fire ben. Nu om stunder har vi høns og to hunde på gården, men vi har altid omgivet os med masser af dyr. Og jeg husker stadig, da Lasse engang i vores unge dage fortalte mig, at han var glad for dyr. En bedre scorereplik kunne han nok ikke have rystet ud af ærmet.
Trommeslageren og sangerinden elsker musikken og hinanden. Læs med.