Man skal lytte til sit hjerte – og følge det. Det ved ægteparret Mette Grønnegaard og Hans Jørgen Møller. Nytårsaften 2007-2008 sad de og så hinanden i øjnene. Sølvbrylluppet nærmede sig, børnene var på vej til at flytte hjemmefra, og hunden var ved at blive gammel. De havde begge gode jobs i journalistbranchen og var glade for deres arbejde. Alligevel var der noget, der nagede. Måske skulle de lægge kursen helt om. – Vi havde igennem 25 år kørt i hver vores retning og kunne godt tænke os at prøve at lave et eller andet sammen. Vi havde bare ikke rigtig fundet ud af, hvad det så skulle være, fortæller Hans Jørgen. To måneder efter så han og Mette et stillingsopslag i avisen: Seniorhøjskolen Marielyst ved Væggerløse på Falster søgte et nyt forstanderpar. – Vi havde det, som om det var skrevet til os, fortæller Hans Jørgen, der ligesom sin kone kommer fra Falster. Parret søgte jobbet – og fik det. Siden har intet været, som det var – hverken for Marielyst eller Mette og Hans Jørgen.
Læs også om Claus og hans nye liv
Kulturelt omdrejningspunkt
Siden ægteparret trådte til som forstanderpar i 2008, er højskolen blevet et kulturelt omdrejningspunkt på Falster. Et sted, hvor kendte musikere og foredragsholdere ofte slår vejen forbi. I gangen, der fører ned til højskolens koncertsal, er der hængt billeder op. I række efter række ses kendte ansigter som Helle Thorning-Schmidt, Peter Lund Madsen og Trille. Fælles for dem er, at de alle har besøgt skolen. Koncertsalen blev opført af Hans Jørgen og Mettes forgængere. Selv har de arbejdet for at gøre højskolen til et kulturelt omdrejningspunkt på Falster. – Vi har gjort meget for at åbne skolen mod samfundet, blandt andet ved at invitere folk til foredrag og koncerter. Man skal kunne mærke, at der ligger en højskole i området, ellers kan det jo være lige meget, forklarer Hans Jørgen.
Læs også om Renés krokodiller på Falster En livsforlænger
I spisestuen er der stuvende fuldt. Klokken er tre om eftermiddagen, og så er det kaffetid. Snak og latter lyder fra hver en krog. Spisestuen er indrettet med de originale møbler fra 1910, hvor bygningen var et badehotel. De hvidmalede træmøbler, duften af hjemmebag fra køkkenet og den lette stemning leder tankerne hen på TV 2’s populære TV-serie Badehotellet. Ved et af bordene sidder Hans Meredin Petersen og Lene Schreiber. De er gift og er i øjeblikket på deres 35. kursus på Marielyst. Men det er ikke kun hinanden, de er af sted med. – Bamse er altid med, så vi er tre, når vi er på højskole, forklarer Hans. På bordet sætter han en lille, lodden bamse. Den er 93 år, og Hans fik den, da han kun var et halvt år gammel. Den har dog ikke kun været med på rejser til Marielyst. Bamsen har været med ham til Vietnam, Kina, USA, Egypten, Kenya og flere steder i Europa. Et halvt år efter rejsen til Spanien traf han Lene. Hun har siden ungdommen haft smag for højskolelivet og lokkede Hans med. Han blev bidt af det med det samme. De to har forskellig undervisning, som passer til deres interesser. Lene holder meget af koret, og Hans får ny viden inden for natur- og verdenshistorie. Lene kalder et ophold på Marielyst for den bedste medicin, og Hans stemmer enigt i. – Man kan kalde Marielyst Højskole for en livsforlænger, siger han.
Nye eventyr
Mette og Hans Jørgen kunne ikke være mere enige. De har aldrig fortrudt, at de fulgte deres hjerter og tog springet dengang for godt otte år siden. Og nu gør de det snart igen – følger deres hjerter. Det er blevet tid til nye eventyr, og derfor har de netop sagt arbejdet som forstanderpar op og købt to enkeltbilletter til USA til efteråret. – Vi stopper, mens legen er god, siger Hans Jørgen og fortæller, at der er ikke et bedre tidspunkt at forlade skolen på end nu. Økonomien kører på skinner, og skolen har aldrig haft flere kursister. Et nyt forstanderpar overtager skolen den 1. oktober.