Det er få uger siden, Fanni fik at vide, at hepatitis C virussen langt om længe er ude af hendes krop. Efter syv år, hvor hun ikke kunne overskue dagligdags ting som at pudse vinduer og købe ind, ser hverdagen nu lettere og lysere ud. – Lige pludselig kan jeg se, at jeg ikke bare kan ligge i sengen halvdelen af dagen og se fjernsyn. Man er nødt til at stå op og få sig et liv. Det er ikke noget, der kommer med posten. Jeg skal vågne op og engagere mig, siger hun.
Læs også om Pernille, der var dødsdømt af lægerne, men fik livet tilbage med hjælp fra hendes hest Fanni Andersen, 53 år, blev diagnosticeret med hepatitis C, bedre kendt som leverbetændelse, ved et tilfælde tilbage i 2009, da hun var til et lægebesøg i forbindelse med, at hun har diabetes 2. Siden da har hun været igennem to forskellige behandlinger for at fjerne leverbetændelsen. Den første og værste af dem var meget opslidende og gjorde, at Fanni næsten ikke kom ud af huset i to år. Efter behandlingens afslutning var virussen stadig i hendes krop. Hun blev derfor tilbudt at komme i en helt ny behandling, som på daværende tidspunkt slet ikke var frigivet endnu. Den nye behandling var smerte- og bivirkningsfri, og den gjorde en verden til forskel for Fanni. I dag er det hendes mål at udbrede viden om den nye behandling til andre hepatitis-smittede og hjælpe dem igennem deres sygdomsforløb ved at engagere sig i Dansk Hepatitis Forening.
Vil hjælpe andre med Hepatitis C
Fanni begyndte på det eneste behandlingstilbud til hepatitissmittede på daværende tidspunkt - den såkaldte interferonbehandling. Den varede 11 måneder, og var ufatteligt hård ved hende. Efter to år, hvor Fanni kæmpede med interferonbehandlingen og følgerne deraf, fik hun at vide, at virussen stadig var i hendes krop. Men heldigvis var en ny behandling lige på trapperne, og den skulle både være smerte- og bivirkningsfri.
Læs alt om Fannis behandlingsforløb i Familie Journal nr. 20 – Under selve behandlingen kunne jeg ikke mærke den store forskel, men det kan jeg nu, efter at den er slut, siger Fanni. Et netværk til andre, der har eller har haft samme sygdom, er virkelig noget, som hun har manglet. – Det havde været nemmere, hvis der bare var én, jeg kendte, der gik igennem det samme som mig. Så kunne vi dele det, siger Fanni.
Læs også om Randi, der fik fjernet et bryst pga. brystkræft og nu rådgiver andre Det er derfor, Fanni nu vil bruge sine kræfter på at få mere gang i Dansk Hepatitis Forening. – Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at gøre foreningen bedre. Som hepatitissmittet kan man ikke gå til andre end lægen for at snakke om det. Det er nemmere at snakke med nogen, der har været igennem det selv. Jeg vil gerne gøre en indsats. Det er først nu, at jeg har overskuddet til det. Det er et af mine mål, forklarer Fanni.