Kære Puk
Vi er tilflytterne, som ingen gider
Når man nærmer sig Naturkraft ved Ringkøbing, ser oplevelsesparken faktisk ikke ud af noget særligt. For den er omkranset af en græsklædt ringvold, og man forestiller sig ikke umiddelbart, at volden gemmer på Danmarks største legeplads.
Ja, i virkeligheden er betegnelsen legeplads ikke helt dækkende. Der er noget at hente for alle aldersgrupper i det utal af opgaver og udfordringer, som det vestjyske naturområde byder på. Det er dog ikke kun underholdning og adspredelse, man får – man lærer også noget i hvert eneste minut af sit ophold på stedet. Og som om det ikke var nok, gemmer en del af ringvolden på et stort, indendørs læringsområde. Naturkraft er faktisk to oplevelsesparker i én.
Som navnet antyder, er det naturens kræfter, der er den røde tråd. Men løjerne har en dybere mening og en ekstra dimension: Når de besøgende leger med vand, vejr og vind, får de i samme omgang bunker af viden om klima og miljø.
Den grønne forlystelsespark slog dørene op for gæster 12. juni, og da havde det ambitiøse projekt i sagens natur været længe undervejs.
Læs om journalistens muntre oplevelse som konditor i Tivoli her. (link fjernet)
– Idéen blev fostret for 14 år siden af Bent Brodersen, der sad i byrådet. Tanken var, at området allerede havde masser af turister, og at man lige så godt kunne udnytte den kendsgerning og skabe en attraktion og et fyrtårn, som både turister og lokale kunne få glæde af, fortæller Birgit Wang Nielsen, 64 år, der er en af stedets cirka 60 frivillige.
For 10 år siden gik et konsulentfirma i gang med forundersøgelser på den mark, hvor herlighederne skulle ligge. Og i 2017 satte A.P. Møller Fonden skub i foretagendet: De lagde 100 millioner på bordet, og kommunen supplerede med yderligere 100.
Allerede inden åbningen har 2.500 gæster været på guidede ture. Og både de uddannede formidlere og de frivillige sørger i hverdagen for, at alle får det maksimale ud af deres besøg.
– Jeg er født og opvokset på landet og har boet i Vestjylland i 40 år. Jeg elsker naturen, og ligesom de andre frivillige føler jeg lidt, at jeg ejer stedet her. Vi føler os meget værdsat, når vi kan gå her og dele ud af vores viden, siger Birgit.
Læs om Jørn og Anette, der bruger alle deres vågne timer på Dyrehavsbakken.
Naturkraft er kommet flot fra start. Ikke blot er parken fyldt med gæster hver dag. Mange vælger også at købe årskort. Det er jo en god indikation på, at man ikke lige bliver færdig med stedet i løbet af nogle timer. Og så er der jo også det særlige ved parken, at den er åben året rundt. Da naturen og vejret ændrer sig med årstiderne, er det meget forskellige oplevelser, man kan få fra gang til gang.
Dagens vejrforhold er også medbestemmende for, hvilke såkaldte ekspeditioner man kan komme på den pågældende dag. Allerede ved indgangen bliver gæsterne præsenteret for ekspeditionerne, som der foreløbig er 15 forskellige af.
– En ekspedition består af tre opgaver med en af naturkræfterne som fælles rød tråd. Ved at gennemføre ekspeditionen inkasserer man et badge og bliver udnævnt til eksempelvis ”Vandvogter” eller ”Himmelkaptajn”. Og der er allerede opstået en samlerkultur blandt en del af vores dedikerede gæster, som synes, det er sjovt at stræbe efter at gennemføre hele striben, fortæller Birgit.
Man kan selvfølgelig også bevæge sig omkring, som man lyster, uden at følge nogen form for plan. Man kan eksempelvis tage en tur hele parken rundt ved at følge en rute af træpæle, som man kan balancere på. Dermed kan man teste sin egen balanceevne og håbe på, at den ikke er væsentligt ringere, end man havde forestillet sig. For turen går bl.a. gennem et par vandløb.
For nu at blive ved det våde element finder man ét sted også en mængde store sten i det rislende vand. Og der er ingen, der kommer og skælder ud, hvis man får den idé at bygge en dæmning for at afprøve, hvordan sådan én indvirker på naturens kræfter.
Bliver man fristet af nogle bær eller en dusk persille fra skovhaven, hvis planter alle er spiselige, er man ligeledes velkommen til at smage. Og på asfaltpladsen, der er udformet således, at asfalten ligner størknet lava, kan man for alvor slippe legebarnet løs og tegne og skrive med det kridt, der er anbragt i en kasse til formålet.
Her kan du læse om Korsbæk på Bakken, der er blevet en stor attraktion.
En rundtur fører gæsterne gennem otte forskellige typer natur, som alle findes i Vestjylland. Og afslutningsvis kan man blive blæst igennem på panoramabroen, der er bygget sådan, at den forstærker vinden, mens man får sig et forrygende kig ud over hele området.
I det indendørs areal kan man blive dus med naturen på en mere teoretisk, men fuldt ud lige så spændende måde. Man kan bl.a. lege politiker og træffe beslutninger, der med øjeblikkelig virkning påvirker naturen og miljøet i diverse retninger. Og man kan få indblik i, hvad der sker, når et af skovens dyr dør, går i forrådnelse og bliver genbrugt i naturens kredsløb.
Nu vil der jo altid i en oplevelsespark være aktiviteter, der er mere populære end andre. Og allerede i samme øjeblik vi ankom, spottede vi tilløbsstykket. Det sjove er dog, at aktiviteten slet ikke skulle have været en del af Naturkraft, men er skabt som en sidste øjebliks nødløsning:
Den oprindelige idé handlede om store, gennemsigtige zorbing-bolde, som gæsterne kunne træde ind i og blive spændt fast i over for hinanden to og to, hvorpå bolden blev trillet ned ad en bakke. På grund af faren for coronasmitte blev aktiviteten droppet og erstattet med noget så simpelt som kælkenet. En lang række net er rullet ud langs bakken og fungerer som glidebaner, der er fuldt ud lige så effektive som vinterens sne.
Hester og Bjarke viderefører berømt økolandbrug på Samsø. Læs om dem her.
I Naturkraft kan man med andre ord kælke året rundt. Og det er et hit. Ved aktiviteten møder vi familien Hansen fra Allerød: Jesper, Malene og sønnerne Lauge og Magne på fire og syv år. De er blandt de mange, som er endt ved nettene og kælkene.
– Malene og jeg er opvokset i henholdsvis Kolding og Ikast, og vi har ofte holdt sommerferie ved Vesterhavet. En kollega fra Ringkøbing anbefalede os at tage til Naturkraft. Det er et fedt sted. Vi har foreløbig været her i to en halv time og prøvet alt fra svævebanen til ”talerørene”, der sender ens stemme gennem jorden og ud et andet sted. Men for drengene er kælkebanerne nummer ét. Så her bliver vi hængende et stykke tid endnu, siger Jesper Hansen.
Her kan du få en opskrift på økologiske surdejsbrød.