Vi har fået en ny konge

Lørdag, 13. januar 2024
Anita Lauridsen Banner
Foto: Hanne Juhl
Som barn og ung var han genert og kejtet, når pressen knipsede løs og stillede spørgsmål. Siden lærte kronprinsen at hvile i sig selv og acceptere den skæbne, der var ham forudbestemt. Se vores galleri med billeder af Danmarks nye konge, Frederik 10.
Fra kronprins til konge - det bliver spændende at følge Frederik 10. og se, om han kommer til at indføre nye kongelige traditioner i Danmark.
Fra kronprins til konge - det bliver spændende at følge Frederik 10. og se, om han kommer til at indføre nye kongelige traditioner i Danmark.

Hvad gør man, når egentlig bare ønsker at leve et helt almindeligt liv som alle andre danskere med skole, forelskelser og fritidsinteresser, men er bundet af et liv i spotlyset med kongelige pligter og en befolkning og presse, der forventer svar på selv de mest private spørgsmål?

For kronprins Frederik har det ikke været nemt at balancere rollen som på den ene side kommende regent og på den anden side en helt almindelig, ung mand.

I 1987, da han var på sit første officielle besøg i Japan, blev han fotograferet med hul i strømperne. Og så var der bilulykken i Cahors i 1988 sammen med lillebror Joachim, spirituskørslen med kæresten Malou Aamund i 1992, for slet ikke at tale om de gange han har talt sort for åben skærm, fordi han ikke mestrer ordet som sin mor.

Ny brevkasse: Socialt set

Masser af styrker

Alligevel har langt de fleste danskere altid holdt meget af ham. Måske netop fordi kronprins Frederik har evnet at vise sine svagheder – og med årene også vist, at han har masser af styrker.

I 1995 blev han cand.scient.pol. på Aarhus Universitet og samme år fuldførte han frømandsuddannelsen ved Søværnets Frømandskorps. Han har desuden løbet seks maratonløb og taget forskellige militære uddannelser i Søværnet og Flyvevåbnet. Derudover tilbragte han i 2000 fire måneder i Grønland som en del af Ekspedition Sirius 2000. Her tilbagelagde han ca. 2.800 kilometer.

Den slags råstyrke har danskerne respekt for. Og da han tilmed valgte en helt almindelig smuk, borgerlig kvinde som hustru, og sammen med kronprinsesse Mary fik fire børn var populariteten sikret.

Den er kun blevet styrket efter opfindelsen af Royal Run, der har fået en stor del af danskerne op af sofaen og ud at løbe.

Det bliver derfor spændende at se, hvordan tiden med kong Frederik 10. vil blive – og ikke mindst, om han får indført flere nye traditioner i Danmark.

Ny konge i Danmark