Skovbadning eller Shinrin-yoku er oprindeligt et japansk fænomen, der går tilbage til 1980’erne.
Her blev terapiformen udviklet som en del af en national sundhedskampagne med det formål at mindske stressniveauet og forbedre sundhedstilstanden for den japanske befolkning, som oftest levede (og lever) et hektisk liv i storbyerne.
Begrebet Shinrin-yoku kan oversættes til ”at bade i skovens atmosfære” eller ”at tage skovens atmosfære ind”, og det opsummerer meget godt, hvad skovbadning er: at være til stede i skoven og opnå afslapning og genopladning ved at ”bade i naturen”– i overført betydning.
– I Japan har man traditionelt set en meget rig historie og spirituel forbindelse til sine skove, og det afspejles tydeligvis i landets religion og filosofi, hvor naturen ofte anses for at være hellig og en kilde til indsigt og åndeligt velvære, siger Thuri Kledal.
Hun ejer Naturrefugium i Sorø, der beskæftiger sig med netop skovbadning og naturterapi. Thuri Kledal har været med til at bringe skovbadning til Danmark.
– Som i Japan er vi i Danmark – og i Norden generelt – traditionelt set meget begejstrede for udelivet, og vi har en rig tradition for at være ude i naturen i al slags vejr. Det er derfor ikke så underligt, at skovbadning de seneste par år, og måske særligt efter coronaårene, hvor mange fandt glæden i naturen, er blevet populært blandt danskerne. Særligt i takt med, at der er kommet et større fokus på mental sundhed i vores samfund, siger Thuri Kledal.
Thuri Kledal oplever også, at vi danskere generelt er blevet mere åbne over for alternative terapiformer og i højere grad søger naturen og det alternative, når livet bliver uoverskueligt og gør ondt.
– Hvor det før var et tabu at gå til psykolog eller psykoterapeut, er det i dag en naturlig del af det moderne liv. Det samme gælder de mere alternative terapiformer som skovterapi. Jeg oplever, at rigtig mange kommer til vores skovbadningssessioner med et åbent sind og med lyst til at arbejde med den mentale sundhed på en mere holistisk og jordbunden måde, siger Thuri Kledal.
Og lige præcis den mentale sundhed er der stort fokus på i skovbadning, og terapiformen har da også vist sig at have mange fordele for både krop og sind.
Bl.a. viser forskning, at skovbadning kan være med til at sænke blodtrykket, styrke immunforsvaret, forbedre søvnkvaliteten, reducere stress, forbedre humøret, give mere energi samt klarhed i sindet. Det skyldes sandsynligvis, ud over det rent meditative i at være i et med naturen, indånding af phytoncider, som er naturlige, kemiske forbindelser produceret af træer og planter.
Forskere undersøger i øjeblikket disse stoffers såkaldte antimikrobielle egenskaber, som bl.a. ser ud til at forbedre immunforsvaret, ifølge Thuri Kledal.
– Det er altså ikke noget, vi skovbadsguider bare påstår, når vi siger, at skovbadning har gavnlige effekter. Forskningen tyder nemlig på, at de såkaldte phytoncider, som er i naturen, og i særdeleshed i skoven, sandsynligvis giver fysiske og mentale gevinster for os mennesker, siger Thuri Kledal.
Hun kan ligeledes berette om mange klienter, der har fået løst op for spændinger i kroppen og lettet sindet af at dyrke skovbadning.
– Jeg har set mennesker med ptsd, stress, angst, udbrændthed og adhd få det bedre af skovbadning. Naturen har en helende effekt på næsten alle psykiske udfordringer, sandsynligvis fordi vi er udviklet i sammenspil med naturen. Det kan også være, at du bare har en stressende hverdag og har behov for et frirum, siger Thuri Kledal.
Men hvordan gør du så, hvis du vil i gang med at dyrke skovbadning? For kan alle bare gå ud i en skov og få alle de gavnlige effekter på egen hånd? Både ja og nej.
– I princippet kan alle dyrke skovbadning. Men ligesom yoga er noget, du kan dyrke alene, vil du ofte opleve, at det giver lige det ekstra, når du har en instruktør til at guide dig gennem øvelserne. Det samme gælder ved skovbadning, siger Thuri Kledal, der fortæller, hvordan en normal skovbadningssession forløber:
– Når jeg går ud på en session, har jeg allerede planlagt en rute, vi skal igennem, fordi jeg kender skoven og ved, hvor der er de mest optimale omgivelser til at udføre de forskellige øvelser. Undervejs på vores tur gør vi nogle stop, hvor jeg guider til jordforbindende øvelser, vejrtræknings- og sanseøvelser.
Når du praktiserer skovbadning med en certificeret skovbadsguide, bliver du, ifølge Thuri Kledal, opfordret til at iagttage omgivelserne detaljeret, lytte til lydene af naturen, indånde skovens duft, røre ved barken på træerne og måske endda smage på spiselige planter.
– Det handler om at give deltagerne mulighed for at forbinde sig med naturen og mærke den beroligende og helende effekt naturen har på vores krop og sind, siger Thuri Kledal.