Min søster skal være mor

Onsdag, 29. maj 2024
Af Puk Elgård Illustration: Birgitte Ahlmann
En bekymret søster er urolig for sin gravide søster, der har det svært på grund af en diagnose. Hun vil gerne støtte hende, men er bange for at være for påtrængende.
Gravid kvinde

Kære Puk

Jeg er så bekymret for min søster, der er gravid, for hun har det svært på grund af en diagnose.

Jeg ønsker hende alt det bedste, men jeg ved, at det bliver rigtigt svært for hende.

Hvad kan jeg gøre for at hjælpe og støtte hende, uden at jeg kommer til at tage over?

Søster

Kære Søster

Til lykke. Du skal være moster.

Du har mulighed for at få en vigtig rolle i forhold til din nevø eller niece. Familie kan gøre en stor forskel, og tætte bånd kan være meget vigtige, hvis der er udfordringer.

Du skriver ikke, hvilken diagnose din søster har. Du fortæller heller ikke, om barnet har en far, der også kan tage del i opgaven som forældre.

Det bedste, du kan gøre, er at tale med din søster allerede nu, mens hun er gravid. Spørg en hel masse. Hvad glæder du dig til? Hvad frygter du? Hvordan kan jeg hjælpe dig bedst?

Lad være med at begynde at løse tingene nu eller dramatisere dem, bare lyt. Du er nødt til at få et overblik over, om hun er lige så bekymret, som du er.

Alle mennesker bliver rundt på gulvet, når de bliver forældre. Især for første gang. Hele verden ændrer sig, og alle vil bære en form for uro under graviditeten og i den første tid med barnet. Byg hendes selvtillid op i stedet for at bryde den ned. Hvis du siger noget i retning af ”hvordan i alverden har du dog tænkt dig at klare det?”, mister hun modet. Hun er jo sikkert godt klar over, at hendes diagnose er en sten i skoen. Men byg hende op og sig, du støtter hende.

Alt efter hvor alvorlig hendes diagnose er, er det også noget, jordemoderen og senere sundhedsplejersken bliver opmærksom på. Måske kan du få lov til at være med, når din søster skal have besøg af sundhedsplejersken?

Du kommer ikke til at stå alene med ansvaret. Nu er der et lille barn på vej ud i denne verden, og hvis I står sammen, giver I den lille de bedste muligheder for at få et godt liv.

Byg op, skab tillid, vær der for din søster, og så må du observere, hvordan det går, når barnet kommer til verden.

Jeg ønsker jer held og lykke.

Bedste hilsner fra Puk