Hvad stiller jeg op med min store gæld?

Tirsdag, 2. juli 2024
Bettina Post
Illustration: AGD
En læser følte sig tvunget til at tage et kviklån for at kunne få repareret sin bil. Det har haft store konsekvenser.
Illustration

Kære Bettina

Jeg er i den ulykkelige situation, at jeg har fået oparbejdet en uoverskuelig gæld.

Jeg er på kontanthjælp og lever sparsommeligt, men har alligevel svært ved at betale mine regninger. Jeg har flere gange lånt penge af familie og venner, og de er ved at have fået nok, så da min bil gik i stykker for nogle år siden, tog jeg et kviklån på 8.000 kr. for at kunne betale for at få den repareret. Jeg ved godt, at det var dumt, men jeg ved ikke, hvad jeg ellers skulle have gjort.

Da jeg havde svært ved at betale tilbage på lånet, som hele tiden voksede sig større, tog jeg på et tidspunkt et nyt kviklån til at dække det gamle. Det skulle jeg aldrig have gjort. Min gæld vokser sig større og større, og jeg kan ikke længere se, hvordan jeg nogensinde skal få betalt pengene tilbage.

Hvad gør jeg?

Hilsen Ruth

Kære Ruth

Jeg kan ikke advare nok imod at optage de hundedyre kviklån. De kan ligne en løsning her og nu, men gør altid det hele meget værre og burde efter min mening være forbudt. Men nu sidder du i saksen, og så gælder det om at lægge en strategi.

Første skridt er, at du skal skaffe dig et overblik over, hvor galt det egentlig står til. Start med at lægge et budget, hvor dine gældsposter ikke er med. Så kan du se, hvor meget luft der er i din økonomi til at afvikle gælden. Og så skal du kontakte dine kreditorer og foreslå et afdrag – eller hvis det er helt umuligt lige nu − et tidspunkt, hvor du kan begynde at betale. Dine afdrag skal være realistiske, ellers skaffer du dig bare nye problemer på halsen. Kreditorer er selvsagt mest optaget af, at de får deres penge, så et lille afdrag er bedre end ingenting. Måske er de sågar villige til at eftergive dig noget af gælden, hvis du til gengæld begynder at afdrage det, du nu kan.

Hvis allerede dette skridt er uoverskueligt for dig, må du undersøge, om din kommune, dit boligselskab eller måske nogle frivillige i dit lokalområde tilbyder gældsrådgivning. Så kan de hjælpe dig. Du kan også overveje at søge gældssanering via skifteretten, men det er sædvanligvis en betingelse, at man har fast arbejde. Det kan ligeledes spænde ben, at du to gange har optaget et kviklån vel vidende, at du hverken ville kunne tilbagebetale dem eller den gæld, du havde i forvejen. Så jeg tvivler desværre på, at du får noget ud af at gå den vej.

De bedste hilsner Bettina