Mit underliv føles tungt - er der mon noget galt?

Søndag, 6. oktober 2024
Lotte Bang
Foto: Colourbox
Jeg er en kvinde på 68 år. Det seneste stykke tid har jeg haft en mærkelig fornemmelse i underlivet og svært ved at holde på vandet. Hvad vil du råde mig til?
En ældre kvinde, der laver knibeøvelser for at styrke underlivet.

Kære Lotte

Jeg er en kvinde på 68 år. Det seneste stykke tid har jeg haft en mærkelig fornemmelse i underlivet. Det er ligesom en tyngdefornemmelse, som om noget falder ud, og samtidig har jeg svært ved at holde på vandet.

Jeg tænker, det har noget med min alder at gøre og det, at jeg har født tre store børn. Jeg sørger for at lave mange knibeøvelser, men det hjælper ikke rigtig.

Kan det være overanstrengelse i muskulaturen på grund af alle de her øvelser? Eller er der mon noget helt andet galt? Hvad vil du råde mig til?

M.

Kære M.

Det lyder, som om, du, trods de mange knibeøvelser, kan have nedsunken livmoder eller blære.

Livmoderen og blæren holdes på plads i det lille bækken ved hjælp af en masse muskler, ledbånd og andet væv. Det lyder, som om du træner disse muskler ganske flittigt, men nogle gange er det ikke nok, og hvis disse muskler og vævet bliver svækket, kan livmoder eller blære synke ned.

De tre fødsler samt alderen er medvirkende til, at det kan ske. Efter overgangsalderen produceres meget lidt østrogen, og da dette hormon er med til at holde muskler, ledbånd og bindevæv smidigt, bliver det hele slappere efter overgangsalderen. Arbejde, som medfører tunge løft, kan også udløse en prolaps, ligesom hoste og et højt bmi forværrer generne.

Der er intet farligt ved tilstanden, men det er jo ikke sikkert, min diagnose er korrekt, så derfor bør du gå til din læge, der ved en gynækologisk undersøgelse kan vurdere, om jeg har ret.

Heldigvis er der mulighed for at gøre noget ved problemet. Måske skal en operation til, før det ordner sig, men nu må du hellere først høre, hvad din læge siger.

Kærlig hilsen Lotte

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk