Fem sjove efterårsaktiviteter, der styrker børns pengeforståelse

Onsdag, 16. oktober 2024
Cecilie Lunding Tolversen
Foto: Colourbox
Gør efteråret både hyggeligt og lærerigt med sjove aktiviteter, der lærer dine børn om penge og økonomi.
En mor putter penge i en sparegris med sine to børn
Fra kreativ efterårspynt til sjove spil og loppemarkeder – her er masser af inspiration til, hvordan du kan gøre økonomi til en del af jeres hverdag.

Når bladene falder, og efterårskulden melder sig, er det oplagt at samle familien til hyggelige aktiviteter derhjemme.

Samtidig kan du hjælpe dine børn med at forstå værdien af penge på en praktisk og sjov måde.

Anne Juel Jørgensen, mor til to og børne- og ungechef i Danske Bank, deler her fem idéer til efterårsaktiviteter, der lærer børnene om penge – uden at det bliver kedeligt.

– Jeg vil gerne gøre det nemmere for forældre at tale med deres børn om penge, økonomi og prioriteringer. Aktiviteterne her er konkrete og lette at komme i gang med, men lærer alligevel børnene om økonomiske prioriteringer, penges værdi og køb og salg, fortæller Anne Juel Jørgensen, der også står bag bogen Giv dit barn gode pengevaner.

Her får du hendes bud på, hvordan I kan få nogle hyggelige efterårsstunder, hvor børnene samtidig lærer om økonomiske prioriteringer.

1. Efterårskunst fra naturen

Efteråret er fyldt med smukke naturmaterialer, som I kan bruge til at skabe pynt sammen. I kan lave alt fra farverige indrammede blade til sjove kastanjedyr og kartoffeltryk. Det er en oplagt mulighed for at tale med børnene om, at smukke ting ikke altid behøver at koste penge.

Hvis børnene har lavet noget, de er stolte af, kan du endda betale dem en lille skilling for deres kunstværker. På den måde lærer de, at deres arbejde og kreativitet har en værdi.

2. Pengeleg på en regnvejrsdag

Når efterårsregnen banker på ruden, er det tid til indendørs hygge – og hvorfor ikke gøre det lærerigt?

Der findes mange sjove spil, der kan lære børn om penge. Har I Matador eller Guld eller Gæld liggende derhjemme, er det oplagte valg, hvis I vil have en sjov dag sammen, mens børnene får en forståelse for, hvordan økonomi fungerer.

Er der mindre børn i familien, kan I lege købmand, hvor de kan øve sig i at sælge og købe varer – og samtidig forstå, hvad ting koster.

I kan også prøve det online spil Pengeby, der kan lære særligt de yngre børn om transaktioner, at ting har en værdi, og at penge kan bruges til at købe, hvad man ønsker sig.

3. Ryd op og tjen penge med loppemarked

Efteråret er en perfekt tid til at rydde op i gemmerne. Lad børnene være med til at sortere gammelt legetøj eller tøj, de ikke længere bruger, og sælg dem på et loppemarked eller fra garagen.

Her kan børnene lære, at ting, de ikke længere har brug for, kan have værdi for andre – og at de kan tjene penge på det.

Tal sammen om, hvad de gerne vil bruge pengene på, så de også lærer at planlægge og prioritere deres indtjening.

4. Halloween-kostumer på budget

Halloween er lige rundt om hjørnet, og det er en fantastisk mulighed for at tale om penge og kreativitet.

Sæt et lille budget til børnenes kostumer og hjælp dem med at tænke over, hvordan de kan bruge pengene fornuftigt.

Måske kan I lave kostumet selv, købe i genbrug eller låne fra venner og familie.

Det er ikke kun sjovt at være kreativ – det giver også børnene en vigtig forståelse for at tænke økonomisk og spare penge til andre ting.

Tal også om hvad de sparede penge kan bruges til.

5. Gratis oplevelser i naturen

Efteråret er fyldt med gratis glæder i naturen, som børnene vil elske.

Pak madpakken og tag på en hyggelig tur til skoven for at se på krondyr eller samle kastanjer og blade. Eller besøg stranden og led efter rav.

Det giver masser af frisk luft og mulighed for at snakke om, at man kan have det sjovt og skabe minder uden at bruge penge.

Husk også at tjekke, om der er gratis begivenheder i jeres by. Mange lokale biblioteker og foreninger arrangerer sjove efterårsaktiviteter for hele familien.

Gør økonomi sjovt og nærværende

Ved at inkludere børnene i små, dagligdags aktiviteter som disse, kan du give dem en sund forståelse for penge og økonomi – alt imens I nyder efteråret sammen.