Fantasifuld strik til børn: Fabelsweater med enhjørning

Tirsdag, 21. januar 2025
Opskrift og foto fra bogen ”Fabelagtig børnestrik” af Thea Rytter
Foto: Turbine
Denne sweater er vildt sjov at lave, og modtageren bliver altid ovenud lykkelig over at få sådan en sag med en enhjørning. Fabelsweateren er bare en moderne børnefavorit!
Pige med en enhjørningstrøje

Strikkeopskrift på fabelsweater:

Størrelser: 2 (3-4) 5-6 (7-8) 9-10 år

Overvidde: 62 (68) 72 (76) 78 cm

Længde: 36 (39) 42 (46) 50 cm

Garn: Carpe Diem fra Lang Yarns

Garnforbrug:

Bundfarve: 200 (300) 350 (350) 400 g

Mønsterfarve: 50 (100) 100 (100) 100 g

Vejledende pinde: P 6 mm til for- og bagstykke samt ærmer, p 5 mm til kanter

Strikkefasthed: 16 m x 24 p på p 6 mm frem og

tilbage i glatstrik = 10 x 10 cm

Forkortelser: m = maske(r), p = pind, r = ret, sm = sammen, vr = vrang

Bogen ”Fabelagtig børnestrik”
”Fabelagtig børnestrik” af Thea Rytter. 186 sider, forlaget Turbine, vejl. pris 280 kr. Er udkommet. Thea Rytter har udgivet flere DIY-bøger, bl.a. strikke- og sy-bøger samt bøger om perleplader. Flere end 30.000 følger hendes instagram-profil.
Foto: Turbine

Sådan gør du:

Info: Sweateren strikkes i flere dele. Først strikkes for- og bagstykke for sig. Forstykket strikkes med enhjørningens hoved i gobelinstrik efter diagram. Herefter sys skuldersømme og sider sammen; der efterlades hul til ærmegab.

Der strikkes masker op til ærmer i hvert ærmegab, og disse strikkes frem og tilbage i glatstrik med indtagninger: Det venstre ærme strikkes også med gobelinstrik. Afslutningsvis sys ærmerne sammen, og der samles op til halskant, der strikkes i rib og bukkes ned og sys fast på indersiden. Herefter følger en masse enhjørning-pyntning.

Indtagninger fra retsiden: Indtagning, der hælder mod højre: Strik 2 ret sammen.

Indtagning, der hælder mod venstre: Tag 1 maske ret løs af, strik 1 ret, og træk den løse maske over, eller strik 2 drejet ret sammen.

Broderi: Når sweateren er strikket, pyntes enhjørningen med broderi. Anvendes der en teknik, du ikke kender, kan du finde masser af gode videoer online.

Forstykke: Slå 51 (55) 59 (61) 63 m op på p 5 mm med bundfarven.

1. p er retsiden. Strik frem og tilbage i rib således: 1 r, *1 r/1 vr*, gentag *-*, 1 r.

Strik rib i alt 4 cm, og skift til p 6 mm.

Fortsæt videre i glatstrik.

Når arbejdet måler i alt 10 (14) 17 (20) 24 cm, påbegyndes mønster over de første 24 m startende fra retsiden.

Diagrammet strikkes som gobelinstrik.

Diagrammet måler omkring 19 cm. Har du svært ved at ramme den korrekte strikkefasthed i højden, skal du begynde dit diagram før eller efter, alt efter om du har flere eller færre p på 10 cm.

Når diagrammet er færdigt, måler arbejdet ca. 29 (33) 36 (39) 43 cm i højden.

Fra retsiden lukkes de midterste 19 (21) 25 (27) 29 m af med r over r, og skulder-stykkerne strikkes færdig for sig.

Tag ind på retsiden ved at strikke 2 m sm inden for 2 m mod halskanten på hver 2. p, til du har 11 (11) 12 (12) 13 m tilbage på p. På venstre skulder strikkes indtagning, der hælder mod højre, på højre skulder strikkes indtagning, der hælder mod venstre.

Fortsæt med at strikke, til arbejdet måler i alt 36 (39) 42 (46) 50 cm, og luk af.

Gentag med det andet skulderstykke.

To piger med forskellige enhjørningstrøjer.
Foto: Turbine

Bagstykke: Strikkes som forstykket, men uden diagram.

Strik, til arbejdet måler 31 (35) 38 (41) 45 cm, og lav skulderstykkerne på samme måde som beskrevet ved forstykket, men tag ind på hver p mod halsen, på både ret- og vrangsiden, i stedet for på hver 2. p.

Når for- og bagstykke begge er strikket færdig, sys skuldersømmene med maskesting og sidesømmene med madrassting.

Lad 13 (14) 15 (15,5) 16 cm stå åben i hver side til ærmegab.

Venstre ærme: Strik 40 (44) 48 (52) 54 m op på p 6 mm fra retsiden af arbejdet startende fra bunden af ærmegabet.

Du strikker op med mønsterfarven over den del, hvor der er strikket mønster på forstykket, og med bundfarven over resten af ærmet.

Herfra strikkes videre i glatstrik frem og tilbage, samtidig med at du med gobelin-teknikken hele tiden rykker mønsterfarven 1 m til venstre (set fra retsiden), så du til sidst kun strikker med mønsterfarven.

Tag samtidig ind på hver side af ærmet på hver 5. cm i alt 4 (5) 6 (7) 7 gange ved at strikke 2 m sm inden for 1 m, startende efter 1 cm.

Du har nu 32 (34) 36 (38) 40 m på p.

Strik, til ærmet måler i alt 23 (28) 31 (35) 39 cm, og skift herefter til p 5 mm.

Påbegynd rib, samtidig med at du på 1. p rib reducerer med 3 (5) 5 (5) 7 m. Strik rib *1 r/1 vr*, gentag *-*, 1 r.

Strik, til ærmet måler i alt 27 (32) 36 (40) 44 cm, og luk af med r over r og vr over vr.

Sy undersiden af ærmet sammen med madrassting.

Gentag med højre ærme, men kun med bundfarven – dette ærme kan med fordel strikkes rundt i stedet, hvis du kan ramme den samme strikkefasthed.

Strik da 1 m mindre op, og placer en maskemarkør ved omgangens begyndelse/ærmegabets bund. Strik rundt i glatstrik med indtagninger omkring markøren.

Diagram over strikkeopskriften.
Diagrammet påbegyndes fra retsiden. Husk at sno garnet ved farveskift, så der ikke opstår hul. Hvis du ikke har prøvet denne metode før, hedder den “gobelinstrik” eller “intarsia”, og der findes mange videoer online, der guider dig.
Foto: Turbine
Diagram over strikkeopskrifte 2
Foto: Turbine

Halskant: Afslutningsvis strikkes m op til halskant. På p 5 mm strikkes ca. 62 (62) 64 (68) 70 m op rundt langs halskanten med bundfarven.

Strik rundt i rib 1 r/1 vr i alt 5 cm. Luk af med r over r og vr over vr.

Buk kanten ned til indersiden, og sy den fast.

Pynt: Nu begynder det sjove! Din enhjørning skal nu styles, så den lever op til de gængse enhjørningestandarder (jo, de findes faktisk). Du kan kigge på billederne og følge diagrammet.

Når du broderer, er det ikke så væsentligt, om du bruger garn med den samme løbelængde – det eneste sted, hvor løbelængden er relevant, er i markeringen i øret, hvor der laves maskesting, der gerne skal dække de oprindelige m. Ellers er det bare at give den fuld gas med alle de glitrende garnrester.

Vær opmærksom på ikke at få strammet dine sting for meget, så det strikkede ikke trækker sig sammen.

Øje: Det sværeste ved øjet er at få lavet en pæn bue. Arbejd med sting, der er er ca. 3 mm lange.

Horn: Enhjørningens horn er lavet af lange fladsting delt op i syv felter, hvor stinglængden bliver gradvist mindre. Sørg for at lægge stingene tæt.

Brug maskernes bredde som målestok for stingenes længde: De to første felter er 2 m brede, herefter kommer to felter, der er 1,5 m brede, herefter to felter, der er 1 m brede, og afslutningsvis et lille felt, der er 0,5 m bredt.

Husk samtidig at gøre felterne smallere. Når alle felter er broderet, er hornet efterfølgende ”optegnet” med splitsting i guld, så det fremstår tydeligt.

Kind: Kinden er lavet med millefleur.

Næsebor: Næseboret består blot af et enkelt kryds i sort garn.

Hår: Enhjørningens pandelok er syet på med lange sting. Disse er efterfølgende fastgjort, så de buer med panden og dækker bunden af hornet.

Derudover bruges en hæklenål til at fastgøre resten af manen ved at lave bundter af to tråde garn, folde dem, trække en løkke gennem m på trøjen, trække bundtet igennem løkken og stramme til.