Hjælp til de ordblinde

Onsdag, 16. juni 2010
af Redaktion
Nota er et bibliotek for folk med læsevanskeligheder, og de har rigtig meget at byde på
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Af Linda Gjalbæk Hansen

Nota (link fjernet) er Nationalbiblioteket for mennesker med læsevanskeligheder, beliggende i København.
Men ud over at være et bibliotek producerer Nota (link fjernet) også lydbøger og e-bøger (elektronisk udgave af en papirsbog, som kan læses på computer eller mobiltelefon) til ordblinde, blinde og andre, der har svært ved at læse trykt tekst.
- Vores to største brugergrupper er meget forskellige. De ordblinde er meget visuelt orienterede, mens de blinde selvfølgelig skal have alle relevante oplysninger som lydfil, siger Simon Moe, der er webmaster og projektleder på Notas hjemmeside nota.nu (link fjernet).
Her er al information om Nota (link fjernet) og netbiblioteket E17 (link fjernet) tilgængelig i tre forskellige formater; som almindelig tekst, som lydfil eller som film.

KENDTE OG UKENDTE ORDBLINDE

Nota har i et samarbejde med en gruppe kendte og ukendte danskere lavet nogle film, der skal hjælpe med at fjerne de tabuer, som er omkring det at være ordblind, og inspirere folk til at leve livet, selv om de er ordblinde.
For det kan sagtens lade sig gøre, mener komikeren Omar Marzouk, statsadvokat Anne Birgitte Stürup og studerende Kim Folmer Andersen.

Læs om videoprojektet her

Alle kan få brug for at læse
Ud af Notas (link fjernet) knap 24.000 brugere er over 8.200 ordblinde. Og det tal er i eksplosiv vækst:
- Heldigvis, vil jeg næsten sige, lyder det fra chefkonsulent Bente Rathje, der gennem de seneste fem år har arbejdet med ordblinde-området på Nota (link fjernet), og fortsætter:
- Nota (link fjernet) er sat i verden for at give alle lige adgang til viden og gode læseoplevelser. Og det er uanset, om du er blind, ordblind eller har et andet handicap, der gør, at du ikke kan læse bøger på konventionel vis.
- Derfor synes vi jo, at alle der har svært ved at læse almindeligt, skal benytte de hjælpemidler, der er - bl.a. de bøger, som vi producerer.

Nederlag på nederlag
Chefkonsulenten er godt klar over, at ikke alle ordblinde - og nok især de unge - har den store lyst til at læse, da alle former for læsning ofte har været forbundet med store nederlag.
- Men heldigvis ændrer du dig jo hele livet igennem. Og hvis du som ordblind en dag får lyst til at læse, er det jo godt at vide, hvor du skal henvende dig, siger Bente Dahl Rathje.

Forsøg dig med en ordblinde-test