Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Læs del 1 af 50 år med Dansktoppen 2008 - 2018 her
Fornyelsen af dansktoppen hentes også via nye talenter. Gennem tiden er mange dansktopstjerner blevet fundet via talentkonkurrencer. I en årrække arrangerede for eksempel Ekstra Bladet talentkonkurrencer, hvor gevinsten ofte var en pladeindspilning. Vinderne, og somme tider også de øvrige finalister, kom herefter ofte på Dansktoppen. Det var tilfældet med navne som barnestjernen Ole fra Assens, Annette Klingenberg, Käte Sievert og Per Damgaard, Jan og René, og ikke mindst Familien Andersen med Lille Bo.
I dag er talentkonkurrencer rykket ind på tv-skærmen, hvor programmer som ”X Factor”, ”DanskPop Talent” og andre lignende konkurrencer udklækker nye stjerner. En del af dem har også fundet vej til Dansktoppen. Et af de nye navne er duoen Dansvingerne, der vandt DK4’s talentkonkurrence på tv. De sejrede med den veloplagte ”Fest i gaden”, der viste stor traditionsfornemmelse og også vandt seernes hjerter. Året efter blev de vindere af Familie Journals læserpris.
Dansvingerne er et eksempel på et moderne dansktopnavn, der ikke kun holder sig til en bestemt lyd eller stil. Duoens force er melodier, der er stærke og enkle. ”Vil du være min kæreste?” klinger lidt af Rollo og King, mens ”Årstidsvisen”, et samarbejde med legendariske Pia Raug, viser helt andre takter. Men fælles for sangene er, at de er moderne dansktop udført i mange facetter. Og i år er de strøget direkte ind på Dansktoppens førsteplads med sangen ”Farvel” - her i vokalt selskab med et andet af de nye talenter, Louise Espersen.
Louise Espersen er også en solist, der bærer historien med ind i det nye årtusinde. I 2011 blev hun landskendt, da hun imponerede med sin imitation af Gitte Hænning. Faktisk var hendes stemme og sangteknik så lig den unge Gitte, at selv forbilledet var forbløffet. Louise udgav en hel cd med Gitte-fortolkninger og sang ovenikøbet duet med idolet på det gamle hit ”Du skal bare ta' det roligt”.
Der er imidlertid også andre nye navne, der har vist talent og har lavet dansktop med kvalitet i de senere år: Michelle Nielsen, Lene Holme, Michael Korup, Kejser Larsen Band, Elsborg Maribo, Martin Knudsen, Stine Bruun, Anne Marie Lindegaard, Humørekspressen, Anne Mette Rix, Jakob Staal med flere.
Endelig har Dansktoppen også haft besøg af veteraner, der efter en længere pause igen er aktuelle. Gry Meilstrup, Danmarks Grand Prix-darling i 80'erne, fik i 2016 et comeback, med den ABBA-inspirerede ”Gi' mig et kys”. Den blev prisbelønnet som årets hit ved Dansktop Prisen sidste år. Også en anden veteran fra 80'ernes Melodi Grand Prix, Anne Karin Broberg, meldte sig tilbage sidste år med den fine ”Solskinsvejr” og jule-duetten ”Forelsket i julen” med Søren Sebber Lassen.
Også på herresiden har et par gamle kendinge vist sig langtidsholdbare. Dario Campeotto forenede sine italienske rødder med dansktop på sine to cd-udgivelser ”Mit skønne Italien”, der fik flotte placeringer på den officielle salgsliste. James Rasmussen, en af de fire gamle Four Jacks, har ligeledes markeret sig i toppen af Dansktoppen på det seneste.
Alt i alt består feltet af dansktopkunstnere i dag af både ældre, yngre og helt unge kræfter. Så feltet er bredt, og man kan i dag få dansktop i mange forskellige varianter. Der er solister og sangduoer, der viderefører den klassiske dansktop, og der er unge talenter, der byder ind med nye friske slagere, der viser nye og andre veje for dansktoppen.
Dansktoppen er dog stadig en genre, der holdes nede, men siden 2015 har Dansktop Prisen gjort sit til at vende det. Med direkte transmission af prisuddelingen på tv og fejringen af Dansktoppens 50-års jubilæum i år har genren fået sin fornemste tv-eksponering i mange år.
Læs også: Mig og min mentor - Richard Ragnvald og Helle Lynge
Det er snart 50 år siden, Keld Heick blev viet til sin Hilda. Og det er også 50 år siden, han som den første strøg til tops på Dansktoppen med ”Vi skal gå hånd i hånd”. Ægteparret Heick er i dag en institution i dansk underholdning, og dansktoppen er i dag et begreb i dansk musik- og kulturhistorie. Det er således helt symbolsk, at Keld Heick står på scenen som en af værterne ved årets prisuddeling. Sammen med Thomas Evers Poulsen og Anette Kokholm sætter han Dansktop Prisen i gang og dermed også festen for Dansktoppens 50-års jubilæum.
Danmark og verden har forandret sig i de 50 år, der er gået siden 1968, hvor Jørn Hjorting præsenterede den første udgave af Dansktoppen i radioen. Vores levestil og familieliv har undergået forandringer i de forløbne år. Men på trods af udviklingen er der alligevel noget, der består. Noget, der binder os sammen, noget, vi kan samles om. Familien består. Julen består. Og Dansktoppen består. Traditionerne holdes i hævd med de indslag af fornyelse, som unge generationer bringer med.
Læs også: Dorthe Kollo - Velkommen til verden
Dansktoppen er drømmenes hitparade. Det er genren, hvor det er tilladt at drømme om lykke og held, om den store kærlighed og om venskaber, der holder. Drømme om de gode gamle dage og drømme om fred og en bedre verden. Ikke alt kan opfyldes, det ved vi godt, men det er rart at have nogle gode sange til hverdagen og festen, til håbet og livsglæden. Som Alice & Rita synger i deres refræn fra 1974 med tekst af Keld Heick: ”Vi har alle lov at drømme, alle lov at glemme virkelighedens tyranni, blot en stund slå øjnene i, drømme sig lyk'lig og fri”.
Vi har en dansktoptradition, der er værd at værne om og værd at hylde. Derfor bliver årets prisuddeling i Boxen også en festlig markering af Dansktoppens 50-års jubilæum. Sikken fest det blir!
Har du lyst til at fejre Dansktoppens jubilæum, så kom med til Dansktop Prisen 2018 i Jyske Bank Boxen Herning d. 14. april. Køb dine billetter her: