Gode råd mod hælspore

Onsdag, 4. december 2024
Lotte Bang
Illustration: Martin Silz
"J" har prøvet mange forskellige tiltag for at slippe af med sin hælspore, men efter blot tre behandlinger med akupunktur, er smerterne væk.
illustration af mand med ondt i fødderne
Akupunktur hjalp på denne læseres hælspore.

Kære Lotte

Jeg ved, at mange har problemer med såkaldt hælspore, og nu har jeg også selv prøvet det.

Efter jeg havde forsøgt mig med alt lige fra særlige indlæg under hælen, fysioterapi samt en grundig (nedslående) undersøgelse hos en ortopædkirurg, hørte jeg, at akupunktur kunne have god effekt.

Allerede efter første behandling var der en tydelig ændring. Efter anden behandling var smerterne næsten væk, og efter den tredje var de helt forsvundet. Forløbet sluttede med, at jeg lærte en simpel teknik til brug, hvis/når smerterne begyndte at røre på sig.

Siden har jeg klaret mig med den teknik de få gange, der har været tilløb til smerter.

J.

Kære J.

Du har helt ret i, at hælspore er en hyppig lidelse, som generer mange, og som samtidig er utrolig svær at slippe af med igen og derfor kan plage en i årevis.

De fleste forsøger sig med fodtøj med en formstabil sål, som en moderne løbe- eller vandresko med halvstiv sål og i bløde materialer for stødabsorption. Hælindlæg yder kun lokal aflastning.

Så er der træning. Styrke- og smidighedstræning af hælsenen kombineret med udspænding af hasemusklerne hjælper ofte, men som du selv har oplevet, er der flere muligheder.

Der findes såkaldt alternative behandlingsmetoder, som kan hjælpe nogen, men i studier kan effekten ikke påvises tilstrækkeligt til, at de er en del af den etablerede behandling.

ECSWT, også kaldet højenergi ultralydschokbølger, hjælper nogle. Nogle forsøger sig med PRPI, som er en behandling, hvor et filtrat af patientens eget blod indsprøjtes omkring hulfodssenen, hvor den er mest irriteret, og dermed "heler" skaden.

Zoneterapi og akupunktur kan, som du selv har erfaret, også have god effekt. Ingen af de moderne behandlingsmetoder tilbydes dog i det offentlige sygehusvæsen, og derfor må man selv betale. Er generne store nok, kan det være et forsøg værd, hvis intet andet hjælper.

Kærlig hilsen Lotte

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk