Den gode mormormad

Søndag, 12. februar 2012
af redaktionen, Slankedoktor.dk
Måske tror du, at de gamle mormorretter er bandlyst, hvis du skal tabe dig - men du kan sagtens kaste dig over frikadeller, flæskesteg og kåldolmere - med god samvittighed...
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

1. Tradition og tryghed
De gammeldags mormor-retter må gerne stå på menuen. F.eks. brunkål, forloren hare, kåldolmere, gammeldags kyllingesteg, flæskesteg og frikadeller med stuvet hvidkål. Disse retter behøver nemlig slet ikke at være fede. I bund og grund handler det om, hvordan du sammensætter og tilbereder din mad: Brug magert kød, jævn sovsen og server masser af fiberrige grøntsager til.

2. Jævning af sovs
Har du jævnet din sovs og samtidig lavet den fedtfattig, så kan du spise sovs uden dårlig samvittighed. Du kan f.eks. jævne en stuvning eller kogevandet fra boller i karry. Husk at eventuelt overskydende fedt er siet fra.

3. Feder kartofler?
Nej! Det er dog rigtigt, at kartoflen har flere kalorier end de fleste andre grøntsager, men ikke så mange, at du ikke kan spise dem med fornøjelse i almindelige mængder. Det er vigtigt at slå fast, at det er det samlede antal af kalorier, som har betydning, når du vil tabe dig. Sammenligner du kartofler med ris, pasta og brød, indeholder kartoflen færrest kalorier pr. 100 gram. Så vælg kartoflen frem for ris, pasta og hvidt brød.

4. Store bøffer og vægttab hænger sammen
Spis store bøffer og andre proteinrige fødevarer, når du skal ned i vægt. Protein mætter længe. Derudover kræver det mere af kroppen at forbrænde protein end de andre næringsstoffer, og derfor øges din forbrænding faktisk mærkbart på måltider med meget protein. Så spis masser af magert kød, fjerkræ, fisk, mager ost, magre mejeriprodukter, æg og de vegetariske bønner, linser og kikærter.

5. Farvel til smør og fedt
Når du spiser fedtholdig mad, tæller kalorie-taxameteret lynhurtigt, mens det tæller langsomt, når du spiser grøntsager. Derfor skal du sige farvel til smør, piskefløde og sødmælk, når du laver mad. Vælg det magre kød på under 10 % fedt og steg på teflon eller titanbelægning uden brug af fedt - det er faktisk ikke nødvendigt.

6. Pas på pasta, ris og brød
At blive slank kræver mådehold med især pasta, ris og brød, for disse madvarer feder faktisk, hvis du ikke begrænser dem. Spis ikke mere end 125-175 g i tilberedt tilstand til dit hovedmåltid.

Bliv en del af Familie Journals Slankeklub og få hjælp til den slanke linje (link fjernet)

Læs også:
Slank og varm med peber
Fem madvarer du bør spise hver dag