Guide: Derfor bør du spise anti-inflammatoriske madvarer

Tirsdag, 7. januar 2025
Anita Lauridsen Banner
Foto: Henrik Freek
Vil du spise sundt og samtidig styrke dit immunforsvar, bør du vælge en anti-inflammatorisk kost. Læs hvorfor, og snup opskriften på sund og mættende, lilla grød.
Antiinflammatorisk kost

Din krop er designet til at bekæmpe infektioner, skadelige bakterier og vira, men lider du af kronisk inflammation, har dit immunforsvaret brug for hjælp.

Kronisk inflammation kan være skyld i ømhed, stivhed og overvægt – og i værste fald lede til diabetes, hjertekar-sygdomme og måske kræft, demens og depression.

Ved at spise en kost, der dæmper inflammation i kroppen, kan du potentielt forebygge disse dårligdomme, og hvis du allerede er ramt, kan du minimere symptomerne og reducere omfanget af samtlige livsstilssygdomme på én gang.

Grøntsager og fisk

En anti-inflammatorisk kost består af primært grove grøntsager, frugt, fede fisk, nødder og avocado samt magre mejeriprodukter og vegetabilske fedtstoffer. Disse råvarer understøtter nemlig kroppens immunforsvar og dæmper den tilstand af kronisk inflammation, der kan få skavanker og sygdomme til at blusse op.

Antiinflammatorisk kost
Foto: Aller Media

Det er bedst for kroppen, hvis du spiser 100 procent anti-inflammatorisk kost, men mindre har også ret.

Hvis du synes, at det er svært, kan du begynde i det små med at integrere flere grove grøntsager, bær og fisk i dine måltider og så gradvist skrue op for de sunde råvarer. Med tiden kan de komme til at udgøre f.eks. halvdelen af din kost eller din hverdagskost, så du kan spise andre madvarer i weekenden.

Efterhånden som du begynder at få det bedre, vil du automatisk have lyst til at fortsætte den nye livsstil, og dine gamle madvarer vil derfor træde i baggrunden.

Det skal du spise

Nedenfor får du en oversigt over madvarer, du bør spise dagligt eller ofte, fordi de virker antiinflammatorisk på kroppen, og madvarer, du bør spise mindre af eller helt undgå.

Dagligt:

Grove grøntsager, f.eks. kål og broccoli

Bær, f.eks. blåbær, solbær og hindbær

Fede fisk, f.eks. laks, sild og makrel

Nødder, f.eks. hasselnødder, mandler og avocado

Magre mejeriprodukter, f.eks. kefir, A38 og skyr

Oliven og olivenolie

Krydderier (friske og tørrede), f.eks. ingefær og gurkemeje

Vand og te

Ofte:

Andre typer fisk, skaldyr og rogn

Kylling, kalkun og æg

Tomat, peberfrugt, ærter, løg og krydderurter

Æble, pære, appelsin/klementin, melon

I lidt mindre grad:

Agurk, gulerod, rodfrugter, hoved- og pluksalatBananer

Havregryn, fuldkornsrugbrød og quinoa

Perlebyg og perlespelt

Linser, tørrede bønner, fede frø og kerner

Magre oste

Mørk chokolade

Kaffe

Sjældent:

Lyst brød, hvid pasta, nudler, ris og kartofler

Frugt fra konserves, juice

Fede oste

Oksekød, svinekød, lam og sojaprodukter

Aldrig (fordi det fremmer inflammation):

Bacon, kødpålæg

Fløde, creme fraiche, kokosmælk

Forarbejdet mad

Slik, chips og sukker

Alkohol og sodavand

 

Ingeniørens lilla grød

Vil du starte dagen med en sund og mættende grød, der minder om en smoothie, kan du lave denne velsmagende lilla grød.

Antiinflammatorisk kost
Ingeniørens lilla grød
Foto: Columbus Leth

Opskriften rækker til to personer

Grød:

10 g frisk ingefær

1 dl blå bær, f.eks. blåbær og solbær (friske eller frosne)

1 banan

1 avocado

3 store håndfulde frisk spinat (eller 3 klumper frossen spinat)

½ dl valnødder

2½ dl minimælk

Til servering:

2 spsk. olivenolie

1 spsk. granola eller finthakkede nødder

Grød:

Skræl ingefæren. Kom alle ingredienser i en kraftig blender. Tilføj 1-2 isterninger, hvis du ikke bruger frosne grønsager og bær. Blend i 45-50 sekunder, indtil massen har en lind konsistens.

Servering:

Anret den lilla grød i portionsskåle, dryp med olivenolie, og drys granola på toppen.

Antiinflammatorisk kost
Foto: Columbus Leth

Opskriften er fra bogen ”Den store antiinflammatoriske grundbog”. Her deler ernærings- og livsstilscoach Martin Kreutzer ud af sin store viden om emnet og guider dig til at komme i gang uden at lide afsavn. Bogens 74 delikate opskrifter er udarbejdet af Isabella Amorøe, der er cand. scient i Inegrated Food og professionel madskriftudvikler. Bogen koster 300 kr. Politikens Forlag, 280 sider.

Kilde: Martin Kreutzer