Din krop er designet til at bekæmpe infektioner, skadelige bakterier og vira, men lider du af kronisk inflammation, har dit immunforsvaret brug for hjælp.
Kronisk inflammation kan være skyld i ømhed, stivhed og overvægt – og i værste fald lede til diabetes, hjertekar-sygdomme og måske kræft, demens og depression.
Ved at spise en kost, der dæmper inflammation i kroppen, kan du potentielt forebygge disse dårligdomme, og hvis du allerede er ramt, kan du minimere symptomerne og reducere omfanget af samtlige livsstilssygdomme på én gang.
En anti-inflammatorisk kost består af primært grove grøntsager, frugt, fede fisk, nødder og avocado samt magre mejeriprodukter og vegetabilske fedtstoffer. Disse råvarer understøtter nemlig kroppens immunforsvar og dæmper den tilstand af kronisk inflammation, der kan få skavanker og sygdomme til at blusse op.
Det er bedst for kroppen, hvis du spiser 100 procent anti-inflammatorisk kost, men mindre har også ret.
Hvis du synes, at det er svært, kan du begynde i det små med at integrere flere grove grøntsager, bær og fisk i dine måltider og så gradvist skrue op for de sunde råvarer. Med tiden kan de komme til at udgøre f.eks. halvdelen af din kost eller din hverdagskost, så du kan spise andre madvarer i weekenden.
Efterhånden som du begynder at få det bedre, vil du automatisk have lyst til at fortsætte den nye livsstil, og dine gamle madvarer vil derfor træde i baggrunden.
Nedenfor får du en oversigt over madvarer, du bør spise dagligt eller ofte, fordi de virker antiinflammatorisk på kroppen, og madvarer, du bør spise mindre af eller helt undgå.
Dagligt:
Grove grøntsager, f.eks. kål og broccoli
Bær, f.eks. blåbær, solbær og hindbær
Fede fisk, f.eks. laks, sild og makrel
Nødder, f.eks. hasselnødder, mandler og avocado
Magre mejeriprodukter, f.eks. kefir, A38 og skyr
Oliven og olivenolie
Krydderier (friske og tørrede), f.eks. ingefær og gurkemeje
Vand og te
Ofte:
Andre typer fisk, skaldyr og rogn
Kylling, kalkun og æg
Tomat, peberfrugt, ærter, løg og krydderurter
Æble, pære, appelsin/klementin, melon
I lidt mindre grad:
Agurk, gulerod, rodfrugter, hoved- og pluksalatBananer
Havregryn, fuldkornsrugbrød og quinoa
Perlebyg og perlespelt
Linser, tørrede bønner, fede frø og kerner
Magre oste
Mørk chokolade
Kaffe
Sjældent:
Lyst brød, hvid pasta, nudler, ris og kartofler
Frugt fra konserves, juice
Fede oste
Oksekød, svinekød, lam og sojaprodukter
Aldrig (fordi det fremmer inflammation):
Bacon, kødpålæg
Fløde, creme fraiche, kokosmælk
Forarbejdet mad
Slik, chips og sukker
Alkohol og sodavand
Vil du starte dagen med en sund og mættende grød, der minder om en smoothie, kan du lave denne velsmagende lilla grød.
Opskriften rækker til to personer
Grød:
10 g frisk ingefær
1 dl blå bær, f.eks. blåbær og solbær (friske eller frosne)
1 banan
1 avocado
3 store håndfulde frisk spinat (eller 3 klumper frossen spinat)
½ dl valnødder
2½ dl minimælk
Til servering:
2 spsk. olivenolie
1 spsk. granola eller finthakkede nødder
Grød:
Skræl ingefæren. Kom alle ingredienser i en kraftig blender. Tilføj 1-2 isterninger, hvis du ikke bruger frosne grønsager og bær. Blend i 45-50 sekunder, indtil massen har en lind konsistens.
Servering:
Anret den lilla grød i portionsskåle, dryp med olivenolie, og drys granola på toppen.
Opskriften er fra bogen ”Den store antiinflammatoriske grundbog”. Her deler ernærings- og livsstilscoach Martin Kreutzer ud af sin store viden om emnet og guider dig til at komme i gang uden at lide afsavn. Bogens 74 delikate opskrifter er udarbejdet af Isabella Amorøe, der er cand. scient i Inegrated Food og professionel madskriftudvikler. Bogen koster 300 kr. Politikens Forlag, 280 sider.
Kilde: Martin Kreutzer