Forsker: Naturen gør dig fysisk og psykisk sund

Torsdag, 9. januar 2025
Stine Troense
Foto: Colourbox
Du kan forebygge og mindske stress, angst og depression i naturen. Den kan også gøre dig gladere, tryggere og mere nærværende. Brug alle sanser, mens du nyder skove, haver og parker.
Bliv sund og glad i naturen

Snefnug, der daler, en rislen i en kølig bæk, susen i trætoppe, ru bark og blade, der lugter af formuldning.

Naturen er altid under forandring og fuld af sanseindtryk, vi kan øve os i at lægge mærke til og nyde – og blive sundere af.

Det fortæller Dorthe Varning Poulsen, som forsker i sammenhængen mellem naturen og vores fysiske, mentale og sociale sundhed på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

- Når vi opholder os i naturen, påvirker den os på flere måder. Forskning viser, at hvis vi bor tæt på natur, grønne områder eller har adgang til en have, kommer vi mere uden for, og vi er mere fysisk aktive. Det i sig selv mindsker risikoen for at få Type 2-diabetes og hjertekarsygdomme.

Også vores energi og overskud stiger, når vi opholder os udendørs, for dagslys har en positiv effekt på vores søvn og dermed vores restitution.

– Især her om vinteren, hvor det er mere mørkt, er det vigtigt at komme ud i det fri i de timer, hvor der er lys, siger Dorthe Varning Poulsen.

Og ikke nok med det.

Naturmiljøer kan også gøre os mentalt sundere, ifølge forskning.

– Vores stresshormoner og tankemylder, hvor vores tanker kredser om de samme problemer uden at kunne slippe dem, mindskes også. Mange får desuden lettere ved at koncentrere sig, når de er ude i løbet af dagen.

Brug alle sanser

Alle kan have glæde og gavn af naturen, uanset om den har form som en skov, park, strand eller have, og det gælder alle mennesker.

Og har vi negative tanker eller følelser, vi har svært ved at håndtere, kan det være endnu vigtigere at prioritere at komme ud i det fri.

– Mennesker med stress, angst, depression eller personer, der mærker en følelse af nedtrykthed og tristhed, kan få gode effekter af at komme ud i naturen. Det er vigtigt at give sig tid til at sanse og nyde de naturoplevelser, som er derude hele året, siger Dorthe Varning Poulsen.

Også lydene i naturen er vigtige at dvæle ved, hvis vi skal få den fulde effekt af naturen:

– Lyt til den stille susen i fyrretræer, fuglestemmer, og bølger, der slår ind. Det er med til at berolige vores ind og skabe håb i livet.

Variation og mange arter

Mennesket er genetisk skabt til at leve i og med naturen, og den ældste del af vores hjerne reager stadig instinktivt på det, den opfatter som trygt eller utrygt i vores omgivelser.

Derfor er det vigtigt, at de naturmiljøer, vi vælger at opholde os i, understøtter vores behov for tryghed og gør os glade, forklarer Dorthe Varning Poulsen.

Der er også et andet forhold, der kan være godt at have in mente, hvis vi ønsker at skabe en forbindelse til naturen og få mest muligt ud af vores skovtur eller gåtur langs vandet.

– Det er bedst, hvis naturen er varieret, og at der er artsrigdom eller høj grad af biodiversitet, siger Dorthe Varning Poulsen.

Det betyder, lidt firkantet sagt, at en vild have med ukrudt, ubeskårede træer og dyreliv, kan give flere oplevelser, og dermed kan være sundere for vores psyke end en tilpasset have, hvor ikke et græsstrå vender forkert.

Spiller tiden, vi tilbringer i naturen, mon en rolle, når det handler om at forebygge sygdomme og lidelser?

Svaret er både ja og nej.

– Der er forskning, som peger på, at 120 minutter om ugen er "det mest nødvendige". Men det er ikke nødvendigvis det bedste pejlemærke, siger Dorte Varning Poulsen, og fortsætter:

– I min optik handler det mere om at være til stede, når vi er ude, så vi kommer i kontakt med naturen. At lytte til lydbog, læse på sin mobil eller andet, der trækker vores opmærksomhed væk fra det at være i naturen, går ud over den stressreducerende effekt, og vi oplever simpelthen mindre.

Mod til at gå nye veje

Selv sørger eksperten for at være mere uden for end de cirka 17 minutter om dagen, som føromtalte forskning kan oversættes til.

– Naturen er utrolig vigtig for mig. Mit hoved bliver renset for tanker, når jeg fordyber mig i alle de oplevelser, naturen kan give, siger Dorte Varning Poulsen.

Hun har en jagthund, og det er en særlig måde at være ude i naturen med ham, fordi hans sanser er så meget bedre end menneskers, fortæller hun.

– Han opdager fasaner og rådyr længe før mig, og på den måde får vi mange oplevelser.

Dorthe Varning Poulsen har også et særligt forhold til især det våde element, fortæller hun.

– Havet betyder meget for mig; strandsandet under fødderne, duften af salt i luften, og lyden af bølgerne giver en god følelse i hele min krop.

Dorthe Varning Poulsen er faktisk så stor fan af naturen, at hun mener, den burde komme på recept lige som i flere af vores nordiske nabolande.

Her forklarer hun hvorfor.

– Vi ser en udvikling, hvor flere og flere rammes af stress, depression og angst. Det er ikke en holdbar løsning, at alle i lange perioder af livet skal tage medicin. Vi skal turde gå nye veje, og det er forskningsmæssig evidens for, at naturbaserede sundhedsindsatser har en god effekt på nedsat mental sundhed.

Hvad er naturbaseret terapi?

Naturbaseret terapi er et særligt tilrettelagt forløb i naturen, som kan bestå af nærværs- og sanseøvelser, samtaler og hjemmeøvelser under ledelse af en uddannet naturterapeut med en sundhedsprofessionel baggrund.

I Terapihaven Nacadia i Hørsholm har Dorthe Varning Poulsen været med til at undersøge, hvordan man kan inddrage
naturen i behandling af bl.a. stress- og depressionsramte, voldsramte kvinder og borgere med demens.

Terapien Nacadia, der hører under Københavns Universitet, er designet ud fra forskeres viden om, hvordan grønne omgivelser får mennesker til at restituere, og understøtter naturbaseret terapi.

Nogle danske kommuner tilbyder naturbaserede forløb, lige som flere private psykologer bruger eller inddrager naturen som terapeutisk metode.

I Japan, New Zealand, England og Skotland, Sverige og Norge, udskrives naturbaseret terapi allerede på recept.

Søg på f.eks. ’naturterapi’, ’naturbaseret terapi’, ’naturterapeut’ eller ’skovbadning’ på nettet, hvis du er interesseret i naturbaseret terapi.

Kilde: Dorte Varning Poulsen, forsker

Det vinder du i naturen

  • Du kommer mere ud og er mere fysisk aktiv
  • Du mindsker risikoen for at få Type 2-diabetes og hjertekarsygdomme
  • Din energi og dit overskud stiger, for dagslys har en positiv effekt på din søvn og restitution
  • Dine stresshormoner og tendens til tankemylder mindskes
  • Du får lettere ved at koncentrere dig
  • Du kan forebygge og dæmpe stress, angst, depression, nedtrykthed og tristhed
  • Et særligt tilrettelagt terapeutisk forløb i naturen (naturbaseret terapi) kan være gavnligt i forbindelse med bl.a. stress, angst, depression, demens, senfølger af hjernerystelse og PTSD
Kilde: Dorte Varning Poulsen, forsker