Bliv ferieklar

Tirsdag, 18. juni 2024
Af Stine Troense
Foto: Colourbox
Søsyge, solstik og diarré kan slå skår i enhver ferieoplevelse. Her får du nogle enkle tips, så du nemt kan være på forkant med de hyppigste ferielidelser.
Familie på ferie

Transportsyge

Lider du, dine børn eller børnebørn af transportsyge, så I oplever kvalme og evt. kaster op i bilen, på båden eller i flyet, så er der råd at hente.

I kan forebygge transportsygen ved at tage piller, som kan købes i håndkøb på apoteket. Pillerne findes både til børn og voksne og skal tages i god tid inden afgang.

Transportsygen opstår på grund af en konflikt i hjernens balancecenter, hvor der sker en uoverensstemmelse mellem det, vores balanceorgan i øret opfatter, og det, vores øjne ser.

Du kan også forebygge transportsyge ved at følge med i trafikken og transportmidlets bevægelser (og aldrig gå ned i læ på f.eks. en sejlbåd) i stedet for at indstille gps’en, læse eller kigge på din telefon. Andre har glæde af at ligge med lukkede øjne, hvis det altså er muligt.

Hævede ben

Skal du på en længere flyrejse, risikerer du at få hævede ben. Det sker, fordi blodet ikke kan strømme frit, når du sidder med benene nedad. Det kan give ubehag i form af en sær uro og i værste tilfælde medføre blodpropper i benene.

Kompressionsstrømper, som du bl.a. kan købe i Matas og på apoteket, hjælper med at føre blodet fra benene og tilbage mod hjertet, og de kan derfor afhjælpe problemet med de tykke underben.

Har du tidligere haft blodpropper eller på anden måde er udfordret med hjertet eller blodtilførslen, bør du tage en snak med din læge inden afgang.

Tip! Gå så meget rundt på flyet som muligt, og lav venepumpeøvelser.

Om eksperten

Lotte Bang er speciallæge i almen medicin. Hun har siden 2002 drevet praksis i Rungsted sammen med tre andre læger. Hver uge besvarer Lotte læserspørgsmål i Familiejournals brevkasse, Familielægen.

Feriemave

Feriemave dækker typisk over tynd mave forårsaget af bakterier, vira eller parasitter, som dit system ikke er vant til at håndtere.

Er uheldet ude på ferien, og løber du i pendulfart mellem toiletterne, kan du på det lokale apotek bede om piller, der så at sige sætter en prop bagi, og som samtidig hjælper kroppen til at tage imod væske og næring, som du har ekstra brug for ved diarré.

Det er også en god idé at have pillerne med hjemmefra, så du har dem ved hånden, hvis du er så uheldig at spise f.eks. uskyllet salat, kød, der ikke er gennemstegt, eller glemmer at sige nej tak til isterninger i din drink.

Føler du dig omvendt oppustet og forstoppet på ferien, kan det skyldes, at dine gode vaner med at spise fiberrigt og groft er blevet derhjemme, og at du nu f.eks. spiser mere sukker eller hvidt brød og måske også drikker mere alkohol og mindre vand.

Du kan både forebygge og sætte gang i tarmen ved at tage et fibertilskud med loppefrøskaller, og det er også altid klogt at vælge fiberkilder. Sydpå kan det være svært at finde f.eks. rugbrød, men de fleste lande har en form for havregryn – og kartofler.

Tip! Kostfibre binder væske, så drik rigeligt med vand, hvis du tager fibertilskud.

Solstik

Det kaldes solstik, når din kropstemperatur er højere end 40 grader. Et solstik skyldes, at kroppen ikke kan komme af med nok varme, når du f.eks. har opholdt dig for meget i solen. Andre symptomer er svimmelhed, hjertebanken, overfladisk vejrtrækning, træthed og forvirring.

Masser af væske, gerne tilsat salt, eller en sportsdrik kan lindre hovedpinen og samtidig slukke tørsten. I de mere alvorlige tilfælde kan man besvime og få åndenød, og så skal der tilkaldes hjælp.

Dehydrering

Det er vigtigt at drikke rigeligt med vand i sommervarmen, hvor vi sveder meget og nemt kan dehydrere. 1,5-2,5 liter er tilpas for en voksen, der er almindeligt aktiv, men ved normale temperaturer. I sommervarmen skal du altså op på noget mere for at undgå dehydrering.

Hovedpine, tørst og mathed er de første tegn på væskemangel, og særligt små børn, ældre mennesker samt personer med diarré skal være opmærksomme på at få nok at drikke.


Kilde: Læge Lotte Bang