Fokus på plantekost: Vi skal tilbage til de gamle madtraditioner

Fredag, 25. oktober 2024
Fie Algreen
Illustration: Alice Kaiser
Her får du enkle råd til, hvordan plantekost både kan blive en nydelsesfuld og overskuelig oplevelse. Du får gode råd til at skrue ned for animalske produkter.
Illustration af planter i en pose
Med denne guide kan du komme godt i gang med at spise mere plantebaseret kost.

Vegansk kost vinder fortsat frem, og kogebogsforfatter Thomas Erex, der er kendt fra tv-programmet ”Go’morgen Danmark”, har gjort det til en leg at sætte fokus på veganske retter.

– Vi skal tilbage til de gode gamle dage, hvor vi spiste mere plantebaseret. Vi skal genopdage middagsretter som grød, gule ærter og supper, siger Thomas Erex.

Han fortæller, at sundheds- og klimagevinsterne ved at genoptage de gamle, danske madtraditioner står i kø. Tag nu bare kartoflen, som flere ellers har sat i skammekrogen på grund af dens høje indhold af stivelse.

– Kartoflen er dansk, nærende og kan tilberedes på utallige måder, siger Thomas Erex.

Spot på Plantebaseret kost, Thomas Erex, kogebogsforfatter
Thomas Erex har arbejdet indenfor det plantebaserede univers i 10 år. Han har skrevet kogebøgerne ”Veganske livretter, kærlighed og kikærter” og ”Vegansk julemad”. Han er desuden indehaver af bloggen ”Thomas Erex: Kikærter og Kærlighed” samt kendt fra ”Go’morgen Danmark” på TV 2.
Foto: PR

Udskift få ting

Begynd med at udskifte dine yndlingsretter som frikadeller og lasagne med plantebaserede versioner. De retter er genkendelige og baseret på traditionelle opskrifter, som mange kender og elsker.

– Det handler om at skifte nogle få ting ud i sit køkken. Det er relativt nemt og kan virkelig gøre en forskel. Du kan erstatte smør med plantebaserede alternativer og både have havredrik og mælk i køleskabet i en periode og på den måde prøve dig lidt frem.

At skifte til en plantebaseret kost kan virke overvældende, så Thomas Erex anbefaler, at du går gradvist til værks.

– Begynd med små ændringer. Det kan være at erstatte kød med plantebaserede alternativer eller at prøve sig frem med forskellige bønner eller grøntsager, du holder af, siger Thomas Erex.

Flere fordele

Er du bekymret for, om du er dækket ind, når du skifter bl.a. kød og fisk ud med grøntsager, kan du, ifølge Thomas Erex, tage det roligt. Plantekost indeholder bl.a. kostfibre, som bidrager til et sundt tarmsystem og giver en god mæthed, og følger du Fødevarestyrelsen kostråd for veganere, er der ingen ko på isen rent sundhedsmæssigt.

Tip

”VeganerUdfordringen”, som Dyrenes Alliance står bag, er et gratis tilbud til dig, der gerne vil prøve 22 dage på plantekost. Du får både vejledning, opskrifter, viden og et fællesskab.

Økonomisk kan kostomlægningen også blive en fordel. Selv om priserne kan være lidt højere på de plantebaserede erstatningsprodukter for kød og mælk, kan du spare penge ved at købe rene råvarer som svampe og linser, forklarer Thomas Erex.

Han foreslår også, at du ser kostomlægningen som et positivt projekt, hvor du kan afprøve spændende opskrifter sammen med andre uden at føle, du skal ændre alt på én gang.

– Når du gør det sammen med andre, f.eks. din kæreste, venner eller familie, bliver det et fælles projekt, siger han.

En vigtig del af overgangen til plantekost er, ifølge Thomas Erex, også at finde glæde i de mange nye smagsoplevelser, du vil få.

– Når du begynder at spise plantebaseret, vil du opdage mad, du virkelig godt kan lide, men som du ikke har spist særlig meget af før, og det er en gave

Sunde råd

Skærer du ned på animalske produkter, er det vigtigt at huske:

Spis en regnbue. Spis frugt og grønt i forskellige farver, og husk især mørkegrønne bladgrøntsager, som er rige på kalcium og jern.

En håndfuld frø og nødder om dagen er sagen. De er fulde af sunde fedtstoffer og mineraler.

Spis bælgfrugter hver dag. Alt fra kikærter, bønner og linser til tofu, sojamælk og plantekød tæller med og bidrager med protein og vigtige næringsstoffer.

En grøn smoothie eller grød med f.eks. frossen grønkål, broccoli, lidt frø, nødder eller kerner og sojamælk gør det nemmere at få en masse næring. Sød evt. med lidt banan, kiwi eller ahornsirup.

Husk tilskud af B12 og D-vitamin i vinterhalvåret, og evt. selen og jod.

Kilder: Thomas Erex og foedevarestyrelsen.dk