Søvnangst: Sådan genkender du frygten, der stjæler din nattesøvn

Tirsdag, 14. januar 2025
Stine Troense
Illustration: Alice Kaiser
Er du bekymret for, om du kan falde i søvn, eller om du vil sove godt? Går det ud over dit arbejde eller sociale liv? Så lider du måske af søvnangst. Det er der heldigvis råd for.
Bliv klogere på søvnangst

Søvnløshed og angst kender du, men har du hørt om søvnangst?

Det er en tilstand, hvor man er mere end almindeligt optaget af sin søvn og på måder, som ikke er hensigtsmæssige.

– Søvnangst er overordnet frygten for ikke at kunne sove. Det kan være frygt for ikke at kunne falde i søvn eller frygt for at få mange opvågninger, ligge søvnløs eller vågne for tidligt, siger Danielle Dahlhus, der er autoriseret psykolog.

Hun er specialiseret i søvn, søvnangst og søvnbehandling og har på baggrund af års arbejde med søvn i form af forskning og klinisk arbejde udviklet begrebet søvnangst.

Søvnangst er tanker og bekymringer, som både kan handle om nu og her og om fremtiden: Hvad sker der med mig, hvis jeg ikke sover nok? Er søvnunderskud farligt? Tænk, hvis jeg ikke kan falde i søvn på ferien eller aldrig kommer til at sove godt igen?

– Søvnangst kan komme til udtryk om dagen, aftenen og natten, og for nogle varer det i timevis. Så sent som i går talte jeg med en, som er bekymret for sin søvn i 75 procent af sin vågne tid, siger Danielle Dahlhus.

Hun har haft omkring 400 klienter i søvnbehandling og ved derfor, at søvnangst kan ramme alle. Hun møder dog flest voksne op til ca. 65 år.

Behandlingen – trin for trin

  • Give indsigt i, hvad der er op og ned i forhold til søvn og sundhed samt aflive myter.
  • Skabe overblik over søvnangsten for at blive bevidst om et mønster.
  • Samtaleterapi og hjemmeøvelser, der hjælper klienten til at slippe bekymringerne og optimere søvnen. Det kan være at begrænse den tid, hvor bekymringerne finder sted, slippe søvnritualerne eller sove med færre hjælpemidler.

Kilde: Autoriseret psykolog og søvnspecialist Danielle Dahlhus

 

– Det er tungt at lide af søvnangst, og mine klienter bliver ofte meget lettede over at høre, at det, de gennemgår, faktisk har et navn, siger psykologen.

En ond spiral

Personer, der lider af søvnangst, føler sig ofte trætte, afmægtige og har svært ved at koncentrere sig. En del trækker sig eller sætter begrænsninger og regler op for sig selv i et forsøg på at optimere deres søvn. Det kan være at undlade at gå ud om aftenen eller at tage hjem på et bestemt tidspunkt.

Det er også meget almindeligt, at personer med søvnangst udvikler søvnritualer, som kan være tidskrævende og udmattende, køber sig fattige i alskens søvnprodukter eller siger nej til at sove ude eller sammen med andre.

– Søvnangst kan både have konsekvenser for ens sociale liv, privatliv, sexliv og arbejdsliv, og den ramte sættes i alarmberedskab som ved stress. Mange af mine klienter fortæller også om natlige panikanfald, siger Danielle Dahlhus.

Ikke nok med det.

Søvnangst kan lede til dårligere søvn og dermed bl.a. mindre overskud. Og jo mindre overskud, des flere bekymringer om søvn, der ødelægger søvnen …

– Alle de bekymringer, der opstår i forsøget på at optimere sin søvn, får den modsatte effekt. Søvnangst sætter gang i en ond spiral, selv om intentionen jo er god.

Sådan opstår det

Søvnangst kan udvikle sig fra en periode med dårlig søvn, hvor den ramte blev bekymret eller bange, fordi han eller hun oplevede, at søvnløsheden og søvnunderskuddet havde negative konsekvenser. Angsten for, at perioden vil gentage sig (eller aldrig stoppe, mens den står på), kan altså sætte sig som søvnangst.

– Det er ikke alle, der oplever dårlig søvn, der udvikler søvnangst, men en del gør, og nogle kan faktisk huske den specifikke nat, hvor angsten begyndte, siger Danielle Dahlhus.

Ifølge psykologen får flere og flere søvnangst, og hun har et bud på hvorfor.

– En af årsagerne er, at samfundet har et stort fokus på sundhed og søvnbehov. På den ene side er det godt, fordi folk så prioriterer deres søvn. På den anden side kan det få folk til at gå for meget op i deres søvn, så det bliver destruktivt. Mange med søvnangst føler ligefrem, at de er nødt til at bekymre sig om deres søvn for at tage højde for den.

Det er selvfølgelig ikke alle med søvnangst, der har brug for professionel hjælp, men har du gennem længere tid oplevet tegn på søvnangst, kan det være fornuftigt at tage det alvorligt. Tilstanden kan nemlig hurtigt blive værre, og så kræver det, ifølge Danielle Dahlhus, mere at få bugt med den.