Kære Puk
Min datter behandler mig nedladende
Der danses om juletræ, der pakkes gaver op, der er en stjerne på toppen af træet og der spises and eller flæskesteg eller begge dele, hvis vi ikke lige kan blive enige.
Det er alt sammen faste og fine traditioner, men der findes også en masse gamle, som vi har glemt eller skåret fra påpeger Anja Jørgensen, der er museumsinspektør på Frilandsmuseet, hvor de hvert år afholder julearrangementer.
LÆS OGSÅ: Er du en af dem der spiser and, så lad os guide dig til hvordan du steger den bedst.
-Før 1850 gjorde man det samme ved alle højtider også ved julen, og det var det samme om det var påske, jul eller andet. Folk gjorde rent og garderede sig imod det onde, siger museumsinspektør Anja Jørgensen.
LÆS OGSÅ: Skal der også gøres rent til julen hos dig, så få gode tips til rengøringen
Rent gør de fleste stadig før gæsterne strømme til ved juletid, men det med at sikre sig mod onde ting er ikke nær så udbredt.
I gamle dage placerede folk knive og sakse ved dørene for at holde ondskab ude. Og så tog de varsler og forudsagde alt fra hvor meget afgrøderne gav til vejret i det nye år.
En af de mere makabre traditioner var at ægtefolk tændte to lys, som skulle lyse hele julenat og gik det en ud, ville en af dem dø i det nye år.
I den mere fornøjelige ende morede de unge ugifte piger sig med at skrælle et æble og kaste skrallen bag om ryggen. Og det bogstav skrællen formede var forbogstavet på deres kommende mand.
Nissen er også en tradition, som vi måske ikke har glemt, men så i hvert fald ændret lidt på.
-Før 1850 var nissen en, der var på gårdene året rundt og passede på dem. Han var ungkarl og bedste ven med katten. Nu er han en julenisse, der er gift, har børn og som hygger og er rar. Det er en klar omdefinering, siger museumsinspektør Anja Jørgensen.