Susan og jeg lærte hinanden at kende i 2001. Jeg var godt i gang med mit lærerstudie og supplerede min SU med et deltidsjob som receptionist i et fitnesscenter. Susan blev ansat som instruktør, og i starten virkede hun genert og tilbagetrukket.
Men ret hurtigt blev hun populær hos centerets faste kunder, og hun kom med i kredsen af piger fra centeret, som gik ud sammen.
Også Susan studerede, og instruktørjobbet var noget, som hun passede ved siden af sit sprogstudie.
Venindekredsen udviklede sig til en fast sammentømret gruppe, som stod klar, hvis en af os kom i krise. Set i bakspejlet var Susan aldrig hovedperson i disse intermezzoer, for hendes privatliv forblev lidt mere privat end alle andres.
Susan fortalte dog ret indgående om sine skiftende kærester. Men vi mødte dem aldrig, og når vi drillende spurgte ind til det, lo hun afværgende og havde altid en plausibel forklaring.
Årene gik, og kredsen af veninder fra fitnesscenteret skrumpede ind. Til sidst var der kun Susan og mig tilbage. Vi havde begge afsluttet vores uddannelser, var blevet boende i København og havde fået gode stillinger.
Gennem nogle år havde Susan haft en kæreste ved navn Rasmus. Jeg havde aldrig mødt ham, men jeg havde til gengæld hørt meget om ham.
Rasmus var forsker og drev desuden sit eget firma, som han tjente styrtende med penge på. Han boede i Aarhus, så Susan og han sås kun i weekenderne.
Ferierne tilbragte de sammen, gerne på det sydfranske slot, som Rasmus’ far ejede. Han var læge, og familien havde også en båd liggende ved Middelhavet.
Det begyndte at irritere mig, at jeg stadig aldrig havde mødt denne eventyrlige Rasmus, for Susan havde jo altid mødt mine kærester.
Jeg husker den aften, hvor det første lillebitte frø af tvivl blev sået i mig. Vi mødtes på en café, og Susan fortalte, at hun ugen før havde været indlagt med en livstruende graviditet uden for livmoderen.
Jeg blev lidt rystet, også fordi hun havde været helt alene. Hendes familie boede i Jylland, og Rasmus var jo i Aarhus, og mig bekendt havde hun ikke rigtig andre veninder end mig.
– Jamen, hvorfor ringede du ikke efter mig? spurgte jeg.
– Rasmus var der skam, svarede hun.
Susans 30-års fødselsdag nærmede sig, og hun inviterede mig, nogle kolleger og tre fra den gamle venindekreds med på restaurant.
Jeg glædede mig til endelig at møde Rasmus, men han dukkede aldrig op. Da jeg spurgte, forklarede Susan, at han desværre havde en uopsættelig opgave for sit firma i udlandet.
– Åh nej, jeg vil så gerne møde ham, sagde jeg skuffet.
Susan sendte mig et hurtigt smil.
– Ja, det ved jeg godt. Jeg lover meget snart at arrangere en middag …
Men det blev aldrig til noget, og jeg opgav og accepterede, at Susan af uransagelige årsager ikke ønskede at vise Rasmus frem.
Jeg var så småt begyndt at tænke på, om alt det med Rasmus var én, stor fantasi. Men man kunne jo ikke hævde at være bedste veninde med en person, som man fyldte med løgn?
Langsomt ændrede præmisserne for vores venskab sig.
Når Susan ikke ønskede at give mig et ægte indblik i sit privatliv, skulle hun heller ikke have det i mit. Vi gik over til udelukkende at mødes i byen, og jeg gjorde mit bedste for, at vores samtaler nu kun handlede om job, politik og andre overfladiske emner.
Jeg talte næsten ikke om Ulrik, som jeg nu regnede for manden i mit liv. Men uanset dette snakkede Susan stadig løs om Rasmus og alle deres spændende rejser og oplevelser.
Hvis hun spurgte til mig og Ulrik, svarede jeg undvigende, at det gik fint. Større fortrolighed viste jeg hende ikke, og jeg kan selv undre mig over, hvorfor jeg fortsatte venskabet med hende, når det var blevet sådan.
Jeg opfattede hende ikke længere som en vigtig person i mit liv, men snarere som et mysterium, og jeg forstod ikke, hvad hun egentlig ville med mig. Vores venindeforhold var blevet et slags spil for galleriet.
Alle disse overvejelser holdt jeg for mig selv. Jeg var for meget kujon til at konfrontere hende, og jeg var også nysgerrig efter at finde frem til sandheden om hendes liv.
Det hele var så kryptisk og hemmelighedsfuldt, og det appellerede til min lille indre privatdetektiv.
Susan havde jo fortalt op og ned ad stolper om Rasmus, og jeg tænkte, at en mand af den kaliber måtte have trukket et spor på internettet. Han sad angiveligt også i mange råd og bestyrelser.
Men når jeg via Google søgte på hans fulde navn, hans firma eller andre erhvervsvirksomheder, som han var tilknyttet, kom der absolut intet frem. Jeg lod mig rive med og prøvede også at finde ham via Erhvervs- og Selskabsstyrelsen og universitetet, men forgæves.
Mens min eftersøgning stod på, kom jeg i tanke om mere og mere af alt det, Susan havde fortalt. Blandt andet skulle hendes svigerfar have en lægepraksis, men der fandtes ingen praktiserende læger med det efternavn.
Det løb mig koldt ned ad ryggen, da sandheden langsomt begyndte at gå op for mig. Men stadig kunne jeg ikke helt tro på, at Susan i så mange år havde ført mig bag lyset. For hvorfor skulle hun gøre det?
Min trang til at afsløre hendes løgne og til at få et indblik i, hvordan hendes liv virkelig var, drev mig videre.
Jeg burde have sagt til hende, at jeg vidste besked, men jeg var blevet fanget af spillet og følte en slags forskruet tilfredsstillelse ved at se, hvor langt jeg kunne drive hende ud i bedraget.
Før havde Susan styret mig med sine løgne, men nu blev det lige omvendt. Jeg trak i trådene og fik hende til at sprælle i nettet.
Jeg foretog et træk og kunne faktisk hver gang præcis forudsige, hvad hendes modtræk ville blive. Det var skræmmende og uhyggeligt, også at jeg til sidst nærmest blev afhængig af det.
For eksempel fortalte Susan, at hun og Rasmus skulle deltage i et bryllup i Australien. Jeg sagde, at jeg ville vinke farvel til dem i lufthavnen, og Susan skyndte sig at digte en historie om, at de ikke skulle flyve sammen.
Da jeg senere bad om at se fotos fra rejsen, sendte hun mig ét eneste, nemlig et billede af et for mig helt ubekendt brudepar.
Jeg bad om fotos af hende og Rasmus sammen fra bryllupsfesten, og derefter var hun tavs i tre uger, indtil hun atter tog kontakt og fortalte, at hun havde været alvorligt syg og indlagt i 14 dage. Der var mange episoder som denne.
Den store prøve stod i forbindelse med mit og Ulriks bryllup.
Vi havde naturligvis flere måneder i forvejen sendt invitation til Susan og Rasmus, og hun havde svaret, at de begge glædede sig.
Jeg vidste, hun ville komme alene, men jeg var spændt på at høre undskyldningen.
Den endte med at blive en indviklet konstruktion af en forklaring, som indeholdt både en kærlighedskrise og et dødsfald med efterfølgende begravelse i Rasmus’ familie.
I forbindelse med afbuddet modtog jeg tilmed en mail, som angiveligt var fra Rasmus, men såvel tonen som flere formuleringer var så lig med Susans måde at udtrykke sig på, at jeg tænkte, at hun var ved at miste grebet om sin fantasitilværelse.
Vores bryllup blev vidunderligt, og mærkeligt nok gav Susan mig både en meget personlig gave og holdt en tale for os under festen i form af et digt.
Det virkede tåkrummende og var bare for meget, og jeg fik den tanke, at hun selv vidste, det var ved at være slut mellem os.
Vi mødtes på en café en enkelt gang efter brylluppet, og da kritiserede hun mærkeligt nok det hele sønder og sammen, lige fra vores bryllupsgæster til vores valg af Venedig som målet for bryllupsrejsen.
Månederne gik, og vores relation kørte stadig i ring: Jeg bad om at se et foto af hende og Rasmus, og derefter var der tavshed i tre uger, indtil hun igen kontaktede mig og fortalte om en langvarig indlæggelse med den ene eller anden diagnose.
Jeg følte efterhånden lede ved vores forhold. På samme tid var jeg lidt bange for hende og havde også ondt af hende, og jeg var nu 100 procent sikker på, at Rasmus var et fantasifoster.
Men var der et andet menneske i Susans liv, som hun oplevede alt dette med, og som hun var for flov til at præsentere mig for?
En dag dukkede den tanke op hos mig, at det kunne være en kvinde. Jeg forstod bare ikke, hvorfor det skulle være en hemmelighed, når vi havde kendt hinanden så længe.
Et halvt års tid efter brylluppet fortalte Susan, at Rasmus skulle deltage i en forskningsekspedition i forbindelse med sit arbejde.
Jeg skrev samtlige oplysninger ind i internettets søgefelt, og på den måde opdagede jeg, at der var en kvindelig deltager i den omtalte ekspedition, som delte initialer med Rasmus.
Jeg søgte derefter på hendes navn, og pludselig vrimlede det med links og henvisninger til alle de bedrifter, som ”Rasmus” ifølge Susan havde begået i sin karriere.
I det øjeblik faldt nogle brikker på plads for mig, men samtidig dukkede nogle nye spørgsmål op. For var det kun mig, hun havde viklet ind i sit spind af løgne, og hvorfor skulle det være så stor og dyb en hemmelighed, at hendes kæreste var en kvinde?
Susan fortsatte med at sende mails om, hvad hun og Rasmus foretog sig, men til sidst orkede jeg ikke flere løgne.
Det blev jul og nytår, og 1. januar besluttede jeg at sende en mail til hende. Jeg skrev, at jeg nu kendte sandheden, ikke ønskede at høre flere løgne og i øvrigt heller ikke forstod, hvad hun ville med mig.
Jeg havde ondt i maven, da jeg trykkede på “send”, og der er aldrig kommet nogen reaktion.
Den dag i dag aner jeg ikke, hvorfor hun byggede denne fantasitilværelse op. Jeg tænker også, at det må være belastende at være tvunget til at lyve så meget, og at vores brud måske i den sidste ende var en lettelse for hende.
Ved et tilfælde har jeg erfaret, at hun bestrider en ret høj stilling i dag, og jeg spekulerer på, om hun holder sig til sandheden.
Indimellem funderer jeg over, hvem der egentlig var skurken i spillet mellem Susan og mig. Var det hende? Eller var det mig, fordi jeg endte med at styre en lystløgner rundt i sin egen opdigtede manege?
Svaret blæser i vinden, men jeg ved blot, at selv om jeg aldrig selv løj, skammer jeg mig, når jeg tænker tilbage …
Har du oplevet noget sørgeligt, glædeligt, rørende eller oprørende i dit liv? Et vendepunkt? Eller har du livserfaringer, som andre kan få glæde af?
Så skriv og fortæl din historie til Andrea Bak på e-mail: andrea.bak@aller.com