![16-årig søn](https://imgix.familiejournal.dk/2024-01-16/16arige.jpg?auto=format,compress&fit=crop&crop=faces,entropy&ar=4:3)
Min søster lider af ADHD og har mange udfordringer i livet. Hun har aldrig rigtig gennemført noget og har haft en sag i jobcentret i mange år, uden at de når frem til noget.
Før jul afsluttede hun et mentorforløb, og i den afsluttende rapport skriver mentoren bl.a., at min søster er meget påvirket af sovemedicin om formiddagen, så derfor har de altid mødtes efter klokken 12.
Medicinen er lægeordineret, fordi min søsters ADHD gør det svært for hende at sove. Alligevel har Jobcentret indkaldt hende til samtale klokken 10. Og helt som forventet sov hun over sig. Hun ringede til Jobcentret, så snart hun var vågnet, men sagsbehandleren var helt kold, så nu er hun blevet trukket i kontanthjælp.
Min søster prøvede at forklare, hvorfor klokken 10 er tidligt for hende, men sagsbehandleren svarede, at klokken 10 ikke er morgen, og derfor havde hun ”trykket på sanktionsknappen”. Begrundelsen er, at hun ”uden gyldig grund er udeblevet fra en jobsamtale”.
Jeg har hjulpet min søster med at klage, men kommunen har fastholdt afgørelsen og sendt sagen til Ankestyrelsen. Jeg forstår ikke, at der ikke kan tages hensyn til, at min søster har brug for sovemedicin, så samtalerne ligger efter klokken 12. Er det virkelig ikke muligt?
Hilsen den frustrerede søster
Det virker helt skørt på mig, at jobcentersagsbehandleren ikke tager højde for den oplysning, hun har fået om, at din søster er påvirket af sovemedicin om formiddagen. Jeg finder også sagsbehandlerens attitude noget uheldig. Der findes ikke en ”sanktionsknap”, man kan ”trykke på”, men der findes en pligt til at foretage en socialfaglig vurdering, inden der besluttes en sanktion, som sagsbehandleren tilsyneladende ikke kender. Jeg synes, I skal klage over ham/hende.
Sådan som du beskriver din søster, bør hun være visiteret som det, man kalder ”aktivitetsparat”. Det betyder, at man anerkender, at hun har nogle udfordringer, man skal tage højde for i beskæftigelsesindsatsen. Når man er vurderet ”aktivitetsparat” skal kommunen altid, inden der træffes afgørelse om en sanktion, vurdere, om sanktionen vil virke efter hensigten. Altså om den vil bringe din søster tættere på arbejdsmarkedet. Den vurdering har sagsbehandleren næppe foretaget. Der er jo intet, der indikerer, at din søster vil være mere vågen om formiddagen, hvis hun bliver trukket i kontanthjælpen. Hendes udeblivelse skyldes funktionsnedsættelsen og den deraf følgende medicin. Så allerede der ser jeg et problem i afgørelsen.
Det er korrekt, at kommunen kan foretage fradrag i hjælpen, hvis man uden rimelig grund udebliver fra en jobsamtale. Det er dog en betingelse for, at der kan træffes afgørelse om en hvilken som helst sanktion, at man som borger er behørigt vejledt om konsekvensen for hjælpen, hvis man eksempelvis udebliver fra en jobsamtale. Det skal ske senest ved første møde med Jobcentret. Så hvis sagsbehandleren ikke kan dokumentere, at hun har drøftet og gennemgået vejledningen med din søster, at vejledningen er udleveret til hende, hvornår det er sket, og hvilken ordlyd den givne vejledning havde, vil Ankestyrelsen formentlig ændre afgørelsen, så din søster får de penge tilbage, som hun er blevet fratrukket.
De bedste hilsner Bettina
Har du brug for hjælp til at løse et problem indenfor socialområdet? Bettina Post har været socialrådgiver i 36 år og er klar til at svare på spørgsmål. Skriv på mail til bettina@familiejournal.dk
Urimeligt jobcenter
Alt for dyre dæk til kørestolen
Kastebold mellem kommuner
Jeg er bekymret for min overvægtige og storrygende mor
Har jeg ret til flyttehjælp?
Kan min far godkendes til en ældrebolig?
Dumt dobbeltarbejde
Guide til udbetaling af Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD) og pension